Türkiye'nin En Çok Yumurta Üreten İlinde İhracat Durdu! İşte Sebebi!

Türkiye'nin En Çok Yumurta Üreten İlinde İhracat Durdu! İşte Sebebi!
 Muhabir
Konya’da yaşanan kuş gribi vakası sonrası ihracat durdu. Bölgede tavuk, yem, yumurta ve ambalajların imhası sürüyor. Konuya ilişkin Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, Meram ilçesinde 31 Ekim'de yumurtacı kanatlı hayvan ölümleri olduğuna ilişkin bilgi alınması üzerine başlayan itlaf ve karantina sürecinin devam ettiğini açıkladı. Saraçoğlu, “Kuş gribinin insan sağlığıyla ilgili hiçbir ilgisi yok. Tarım ve Orman Bakanlığı da genelge yayınladı, biz de gerekeni söyledik. Kuş gribi olan kümeslerde risk bulunduğu anda dışarıya ne yumurtası çıkar, ne tavuğu çıkar, ne yemi çıkar, ne ambalaj malzemesi çıkar. Hepsi orada itlaf edilir. İtlaf devam ediyor. Kolay değil aşağı yukarı 5 milyona yakın hayvan itlaf edilecek. Çalışmaların yüzde 50-60'larda olduğunu düşünüyorum, bir haftaya bitmesi lazım” diye konuştu.

368021-1225511571.jpg

MİLLİ SERVET HEBA OLUYOR!

Saraçoğlu, Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler odası Başkanı Feridun Göner’in marketlerden etiketsiz ve ambalajsız ürünleri almaması konusunda vatandaşlara yaptığı uyarı hakkında değerlendirmede bulundu. Saraçoğlu, “Bakkallar Odası mantıklı bir açıklama yaptı. Etiketsiz ve faturasız ürünler sadece salgın zamanı değil hiçbir zaman alınmamalı. Biz kuş entegrelerindeki kuş gribini tespit edebiliyoruz ama dışarıda gezen tavuklardaki gripleri kontrol edemiyoruz. Bulaş bize de dışarıdaki hayvanlardan geliyor. Grip gezen tavuklardan, yaban kuşlarla irtibatta olan hayvanlardan bulaşıyor. Bunun önüne de geçemiyoruz. Bir bakıyorsun herhangi bir ziraat odası veya bir kaymakamlık köylülere iyilik olsun diye yarka tavuklardan dağıtıyor. Ondan sonra böyle ciddi manada milli servet heba oluyor. Aslında bu uygulama İl Tarım Müdürlüğü’nce yasal değil ama kaymakam yapınca kendi eliyle yasağı delmiş oluyor. Defalarca söylüyoruz o dolaşan tavuklar muhakkak ki havadaki kuştan karga ve serçe ile bir irtibat kuruyor. Ondan sonra da ölüyor. Kimsenin haberi olmuyor. Bulaş bir şekilde bizim entegrelerimize geldiği zaman ise ciddi manada zararlar ortaya çıkıyor. Hem devlete zarar hem bize zarar” dedi.

whatsapp-image-2024-08-01-at-15-48-02-001.jpeg

KONYA’YA 45 GÜN SAĞLIK SERTİFİKASI YOK!

Yaşanan kuş gribi vakasının lokal bir bölgede gerçekleştiğini ancak bu durumun Konya’yı yumurta ihracatına kapattığını söyleyen Saraçoğlu, “Vakaların çıktığı bölgelerde ihracata mal çıkmaz. 45 günlük bir süreçte sağlık sertifikası düzenlenemez. Vaka lokal bir bölgede olsa da ihracat tüm şehri kapsar. Şu anda Konya’da yumurta ihracatı kapalı duruma düştü. 1-2 ay ihracat yapamayız. Yumurta ve tavuk fiyatları hayvan varlığı azaldığı için yükselir. Kuş gribi gündemde olduğu sürece bazı insanlar piyasada yumurta yok diye bir havaya girip spekülasyonlarla yumurtayı oynatabilirler. Fiyatlar artar vatandaşın zararına olur” şeklinde konuştu.

fe8b52b2-0d60-4994-a1b3-1c20af5106e6-001.jpg

AŞI, GRİBİN ÖNÜNÜ KESER

Dünya Sağlık Örgütü’nün kuş gribinin önüne geçmek için aşı uygulamasına geçilmesiyle ilgili harekete geçtiğini belirten Saraçoğlu, aşının ihracata zararı olmadığı kararı alınması halinde kuş gribi riskinin azalacağını vurguladı. Saraçoğlu, “Kuş gribi vakası bizden önce Antep'te oldu. Antep'ten önce İzmir'de vardı. Kuşlar yazın ortasında Sibirya bölgesinden Karadeniz'e geldiler. Samsun'da, Sinop'ta oluştu. Bu bir döngü bunun hakkından gelemeyiz. Artık aşısı var. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) geçen hafta içinde aşının kullanılmasıyla ilgili Avrupa Ekonomik Topluluğu içinde bir toplantı yapacaktı. Biz de tabii Avrupa’ya bağlı olduğumuz için aşı kullanamıyoruz. Toplantıda bir karar alınır da aşının ihracata zararı yok kararı çıkarsa, aşı kullanılırsa bunun önüne geçilir. Ama şu anda aşı kullanılmadığı için bunu defalarca yaşadık, 2005'te yaşadık, 2009'da yaşadık, 2015'te-2016'da yaşadık” diye konuştu.

kus-gribi.webp

KONYA DURUŞ SERGİLEDİ!

Tavuk entegre tesislerinde yaşanan kuş gribi vakasının kısa sürede atlatılması için iş gücünün yetersiz olduğunu ancak Konya’nın el birliğiyle bu durumdan çıkacağını ifade eden Saraçoğlu, “Kuş gribine rastlanan tesislerde ciddi ekonomik kayıplar oluyor. Bu üretim tesisleri kümeslerine 5-6 ay hayvan koyamayacak. Tekrar temizlik yapılacak. İçeriden numuneler alınacak. İşletmede mikrobun kalıp kalmadığına dair ilgili yerlerden izin alınacak. Bu arkadaşların hepsi bizim yıllardır meslektaşımız. Üzülüyoruz ama yapacak bir şey yok. Birçok kümes bitirdi. 1 milyon kapasitesi olan arkadaşlar var. İşçi sorunu var. Sağ olsun Konya bu konuda çok duyarlı davrandı. Biz İl Koordinatörü olarak toplandığımızda ilçe başkanı, belediye başkanlarımız da katıldı. İlk günlerde belediye işçilerini, belediyenin araçlarını, kepçelerini verdiler. Hızlı bir şekilde atlattık çok şükür. Yoksa bizim devamlı kullandığımız işçiyle 1 ay da zor toparlanırdı” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ