Türk Yıldızları 30 yıldır gökyüzünü kırmızı beyaza boyuyor
Kuruluşunun 30'uncu yılını kutlayan, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları, bugüne kadar 600'e yakın gösteri uçuşu gerçekleştirdi.
Türk halkının Türk Silahlı Kuvvetlerine olan güven duygusunu pekiştirmek ve gençlerin havacılığa ilgisini artırmak amacıyla kurulan, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlu Türk Yıldızları, akrotim dünyasına kazandırdığı ve başka bir ekibin yapamadığı hareketlerin icra edildiği gösterileriyle adeta Türkiye'nin gökyüzündeki markası oldu.
Yılda 200'ün üzerinde davet alan, sene içinde 5'i yurt dışı olmak üzere 25 etkinliğe katılan akrobasi timi, kuruluşundan bugüne yurt dışında 24 farklı ülkede 150 etkinlik gerçekleştirdi. Yurt içi ve yurt dışında şimdiye kadar 600'e yakın gösteri yapan ekip, saatte bin kilometre hızın üzerine çıkan ve aralarındaki mesafe bir metreye kadar düşen uçaklarla gökyüzünü kırmızı beyaza boyuyor.
Yurt içindeki etkinliklerde 42 ilin tarihi ve önemli mekanlarını havadan görüntüleyen ay yıldızlı ekibin, uçakların kokpitinden kaydettiği görüntüler ise izleyenlerin beğenisini kazanıyor.
Türk Yıldızları'nın Filo Komutanı Albay Ümit Hürüz, filo envanterinde 15 NF-5 uçağının yer aldığını ve gösterilerde 8'i pilot 55 kişilik bir ekibin görev yaptığını söyledi.
Bu yıl timin 30'uncu yılını kutladığını anımsatan Hürüz, "Bugüne kadar yurt içinde 115 farklı yerde 437, yurt dışında ise 24 farklı ülkede 150 olmak üzere toplamda 600'e yakın gösteri icra ettik. Yaptığımız gösterilerde milyonlarca seyirciye ulaşılmıştır." dedi.
- "İnsanların yüzündeki gülümsemeyi ve gururu görmek ödülümüz oluyor
Türk Yıldızları 1 numaralı tim lideri pozisyonunda uçan Binbaşı Kemal Koyunluoğlu ise 2009'dan bu yana filoda görev yaptığını dile getirdi.
İnsanların nefesini kesen hareketleri icra ederken yaşadığı duyguyu anlatan Koyunluoğlu, "Uçuş sırasında daha çok teknik detaylarla uğraşıyoruz. Yapacağımız hareketlerin zamanlaması, irtifası, sürati, manevraları, giriş ve çıkış noktaları gibi devamlı teknik hesaplama içindeyiz. Kokpitte bunlarla uğraşıyoruz. İndikten sonra güzel bir gösterinin verdiği duyguları o zaman yaşamaya başlıyoruz. İnsanların yüzündeki gülümsemeyi ve gururu görmek ödülümüz oluyor." diye konuştu.
- Türk Yıldızları için Çanakkale'nin anlamı büyük
Koyunluoğlu, sezona 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Çanakkale'de başladıklarını ve bunun kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade etti.
Filoda sol iç kanat 3 numara uçan Binbaşı Kürşat Kömür de başarılı gösteri için yerde yapılan hazırlıkların oldukça önemli olduğunu vurguladı.
- 45 dakikalık gösteri için günlerce hazırlık yapılıyor
Aksaklık yaşanmaması için detaylı görev hazırlığı yapıldığının altını çizen Kömür, şöyle konuştu:
"Pilot ekibi olarak 45 dakikalık gösteri için 4 gün öncesinden hazırlıklara başlıyoruz. Görev bölgesi için de 15-20 gün öncesinden başvuruların yapılması gerekiyor. Yer hazırlıkları 20 gün öncesinden başlıyor."
- Asitli gıda tüketmiyorlar
Pilotlardan iç kanat 2 numarada uçan Yüzbaşı Alim Kocaman da uçuş öncesi beslenme ve uyku düzeninin önemine değinerek, "Her istediğimizi yiyip içemiyoruz. Dikkat etmemiz gerekiyor. Asitli gıdalar tüketmiyoruz. 7-8 saat uyumaya özen gösteriyoruz. Her yıl periyodik sağlık muayenesine giriyoruz. Aynı zamanda 4 yılda bir uçuş fizyolojisi muayenesi yapılıyor." dedi.
Solo 6 numara da uçan Yüzbaşı Gökhan Esen de gösterinin 45 dakika sürdüğünü belirterek, "Sürekli G kuvvetine (ani hız değişimleri ve manevralar sırasında pilotların maruz kaldığı kuvvet) maruz kaldığımız ve stres altında olduğumuz için çok yorucu uçuş oluyor. Dolayısıyla dinlenmeye özen gösteriyoruz. Evde hobi alanlarında stresi atarak bir sonraki göreve hazırlanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türk Yıldızları Görev Planlama ve Basın Astsubayı Kıdemli Başçavuş Celal Erdemir, "gösterilerin mutfağı"nda günler öncesinden hazırlıkların yapıldığını, akrotimin gücünün yumuşak bir şekilde gösterilmesine katkı verdiklerini aktardı.
Gösterilerde yaptığı sunumla heyecanı doruk noktaya ulaştıran Üsteğmen Fatih Sağlam ise kusursuz uçuşun en iyi şekilde anlatımı için çaba gösterdiğini söyledi.