TÜRBE ‘EVDE’ KALDI!

TÜRBE ‘EVDE’ KALDI!
Geçmiş zamanda vakıf tarafından şahıslara satılan Burhandede Türbesi, günümüzde vatandaşlar tarafından kullanılan evin içinde kaldı. Vatandaşlar rahat kullanım için türbenin bağımsız halka açık bir bina haline getirilmesini istiyor

Karatay'a adını verdiği caddede yer alan Burhan Dede Türbesi, özerk bir alana sahip olamamasıyla gündeme geldi. Geçmişte bir vakıf tarafından özel şahsa satılan türbe alanı, mevcutta oturulan bir evin içinde kaldı. Vatandaşlar, türbeye ziyaret etmek için evi içinden geçilmek zorunda kalıyor.

Geçmişte kendisine birçok özellik atfedilen Burhandede’nin ve yanındaki yatanların mezarlarının bağımsız ziyarete açık olmaması eleştiri alıyor.

Konya’daki çeşitli türbelerin bazı duyarlı türbedarların başvuruları üzerine Karatay Belediyesi’nin alanın kamulaştırması için girişimlerin olduğu öğrenildi. Karatay Belediyesi, evi ve türbenin olduğu alanı şahıstan satın almak için görüşmeleri devam ettiriyor. Henüz neticelenmeyen kamulaştırma sürecinin hızlanması türbeye hassasiyet gösterenlerin en büyük beklentisi . Belediyenin ise kamulaştırma gerçekleşirse, türbeyi gün yüzüne çıkartacağı ve bağımsız bir alan inşa edeceği öğrenildi.

BURHAN DEDE TÜRBESİ’NİN ÖNEMİ

Burhan Dede türbesinin ise geçmişte şifa bulunan bir yer olduğuna dair araştırmalar ortaya çıktı. Halk Evi Tarafından ayda bir yayınlanan ‘Konya’ isimli mecmuanın 13. sayısında yer alan bilgilere göre Burhan Dede Türbesi, hekimlerin sıcak tutmakla ve ısıtıcı ilaçlarla tedavi ettikleri İngi bugünkü adıyla nezle hastalığının tedavisi için ziyaret edilen bir tekke. Bu tekkenin Mart ayı içerisinde muayyen bir günü olur, bu güne Nuzla günü denirmiş. Bir türbeden ibaret olan tekkenin bekcisi ince fitiller büker, sonra bu fitilleri Burhan Dede’nin üzerine dökermiş. Özellikle kadınlar başta olmak üzere birçok kişi bu fitilleri alır, saçlarının arasına koyarmış. Böylelikle bir yıl boyunca nezle hastalığına yakalanılmayacağına inanılırmış. •İbrahim Çiçekçi