TRSM Hastaları Emekleriyle Hayata Tutunuyor!

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören hastalar ile Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından yapılan ürünler sergide satışa sunuldu. 23 Aralık ve 24 Aralık tarihlerinde devam edecek olan “Yeni Yıl” sergisi misafirlerini bekliyor.
Öğretmenlerimiz ve hastalarımızın el emeği olan ürünlerin sergisinin yapıldığını söyleyen, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Doçent Doktor Memduha Aydın, “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi kronik ruhsal rahatsızlıkların tedavi gördüğü ve rehabilitasyon hizmeti aldığı gündüz hastanesi de denilebilen bir merkezdir. Selçuklu Halk Eğitim Merkezi ve Selçuk Tıp Fakültesi işbirliği içinde hastalarımızın rehabilitasyonu için çalışmaktadır. Halk eğitim merkezi tarafından hastanemize görevlendiren öğretmenlerimiz kendi alanları ile ilgili hastalarımızla çalışarak çeşitli ürünler ortaya çıkarmaktalar. Biz de zaman zaman, güz ve bahar dönemlerinde bu ürünleri sergilemekteyiz. Öğretmenlerimiz hem yatan hasta bölümümüzde, hem de ayaktan gelen hastalarımızda rehabilitasyon amaçlı bizlere destek oluyorlar. Bu anlamda hem Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine hem de Selçuklu Halk Eğitim merkezine TRSM ekibi olarak çok teşekkür ediyoruz. Ortaya çıkan güzel ürünleri sergileyerek paylaşmak ve yeni yıla da birlikte bir merhaba demek istedik” şeklinde konuştu.
HASTALARIMIZI TOPLUMA KAZANDIRIYORUZ
Hastaları topluma kazandırmak için çeşitli etkinlikler yaptıklarını söyleyen Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hemşiresi Tülay Çelik, “Kronik ruhsal bozuklukları olan hastalarımızı rehabilite etmek amacıyla buradayız. Hastalarımızın el göz koordinasyonlarını arttırabilmek, el becerilerini arttırabilmek için çeşitli aktiviteler yapıyoruz. Burada ilk amacımız toplum karşısında “kronik ruhsal bozukluğu hastalığının korkutucu bir şey olmadığını, sadece hastalık olduğunu” ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Hastalarında toplumda var olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Hastalarımızı topluma kazandırabilmek için hem de yaptıkları becerileri onlara hatırlatmak için onlarla birlikte yaptığımız ürünleri bugün sergimizde onlarla birlikte tanıtıyoruz. Sergimizde şu an el sanatlarında geri dönüşüm ürünlerinden yaptıklarımız, kâğıt katlama sanatı, ahşap boyama, el becerilerini ve ince motor kabiliyetlerini geliştirebilmeleri için yaptığımız ürünler şu an sergimizde satışa sunuldu. Kendi başlarına yaptıkları tablolarımız bulunuyor. Hastalarımızın yaparken keyif duyduğu ürünleri burada sergilemekten keyif duyuyorum” dedi.
SERGİMİZDE GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI VAR
Ürünlerin çoğunu hastaların toplayıp, boyadıklarını söyleyen Selçuklu Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi TRSM bölümünde el sanatları öğretmenliği yapan Yıldız Aşcı“Burada öğrencilerimizle bahçeden kozalak, taş toplayıp onları boyuyoruz. Geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla kullanılmış çöpe gidecek materyalleri boyayıp, süslüyoruz. Balon, pet şişesi, artık kumaşlardan örtüler ve pofidik yorganlar yaparak, su kabaklarını boyayarak hastalarımızın keyifli vakit geçirmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sergimizde de yaptığımız ürünlerin hem tanıtımı hem de satışını yapıyoruz” şeklinde konuştu.
YENİ YIL KONSEPTLİ ÜRÜNLER MEVCUT
Yeni yıla girmeye sayılı günler kala yılbaşı konseptli ürünler yaptıklarını belirtenSelçuklu Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi TRSM bölümünde el sanatları öğretmenliği yapan Hatice Özşen, “Bu sene sergimiz için yılbaşı konseptini seçtik. Hastalarımız ile yılbaşına uygun ürünler hazırladık. Burada çoğu ürün geri dönüşüm çalışması.
Burada yaptığımız ürünler hastalarımıza psikolojik anlamda çok iyi geliyor bizde bundan keyif alıyoruz. Şu an sergimizde bardakaltlığı, tepsi, fener, taşlardan yapmış olduğumuz çalışmalar, kalemlik, kapı süsü, takı kutusu ve çeşitli biblolar var. Herkesi yeni yıl sergimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
HASTALARIN EL BECERİNE GÖRE TARİFLER YAPILIYOR
Hastalıkların istekleri ve becerileri doğrultusunda her gün farklı tarifler yaptıklarını söyleyen yiyecek ve içecek hizmetleri öğretmeni Elmas İmece, “Burada hastaların el becerilerine uygun tariflerle mutfağımızda hem eğlenceli hem de öğretici etkinliklerle donatmaktayız. Kurumumuza evden gelen hatalarımızın evde yaşamlarını sürdürebilecek şekilde tek başlarına öğünlerini hazırlaya bilmek için destek sağlamaktayız. Hastalarımızın istekleri doğrultusunda her gün onlarla çeşitli yiyecek ve içecekleri yapıyoruz. Hastalarımızla birlikte yapmış olduğumuz pasta ve böreklerde bugün sergimizde satışa sunuldu” ifadelerini kullandı.