Toprağın Sanatla Buluşması: Seramik!

Konya'da, Hazreti Mevlana 751. Vuslat Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri çerçevesinde sema törenlerinin yapıldığı Mevlana Kültür Merkezi alt katında çeşitli sanat örneklerinin yer aldığı fuaye alanı ziyaretçi akınına uğruyor.
Türkiye, seramik sanatı konusunda uluslararası alanda farkını ortaya koyuyor. Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında Seramik Sanatı standında 7 yıldır Mevlana Kültür Merkezi fuaye alanında görev aldığını belirten Mehmet Alperen Turcan, seramik ürünlere yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Turcan, “Kil, çamur ve benzeri malzemelerin fırınlanması yoluyla yapılan seramik sanatı, tarih boyunca birçok kültürde ve toplumda yaygın olarak kullanılıyor. Konya Anadolu Selçukluya başkentlik yapmış bir şehir olarak Selçuklu mimarisinin yaygın olduğu bir yer. Selçuklu mimarisinden dolayı buraya ilgi oldukça fazla. Genellikle çiniye ve seramiğe ilgi oluyor. Bir de üniversitelerde güzel sanatlar bölümü bulunduğu için ilgi daha da artıyor” dedi.
DEKORATİF VE KULLANIM AMAÇLI ÇALIŞIYORUZ
Seramiğe şekil vererek toprağı sanatla buluşturduklarını ifade eden Turcan, “Standımızda genellikle Semazen ve Konya hatırası tarzı ürünler çalışıyoruz. Ben burada görevliyim sadece ama kendi ablam da güzel sanatlar seramik mezunu. Seramik toprağın sanatla buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Burada çalışmalar 100 liradan başlıyor, artarak gidiyor. Ürünler sadece dekoratif değil, kullanım amaçlı ürünlerimiz de mevcut. İbriğimiz, vazomuz, magnetlerimiz var. Tablo, çerçeve ve gramafonumuz var. Eskiyi canlandırma adına telefonun sesini arttırıyor. Seramik sanatıyla çanak çömlek, vazo, heykeller, çini, mozaik ve daha birçok farklı örnekler de çalışılıyor” diye konuştu.
-Büşra KÖSE