TDBB 6. GENEL KURULU BAŞLADI

TDBB 6. GENEL KURULU BAŞLADI
Türk Dünyası Belediyeler Birliği 6. Genel Kurulu Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Toplantı Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın evsahipliğindedüzenlendi. Programda konuşan Altay şunları söyledi. 

"Böyle güzel bir vesileyle sizlerle bir arada bulunmaktan çok derin bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım; şu anda Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi, 22 ülkeden ve Türkiye’den misafirlerimizi medeniyetimizin göz bebeği İstanbul’da, bu salonda ağırlıyoruz. Tüm belediye başkanlarımızla birlikte sizleri saygıyla selamlıyorum.

Sizlere, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin diyarı, Selçuklu payitahtı, hoşgörünün, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin şehri Konya’dan, tüm hemşehrilerimin selamını getirdim. Mevlânâ Hazretleri buyuruyor ki; “Her ayrılığın, uzak düşüsün aslı, kavuşmadır.” Hamdolsun bugün burada davetimize icabet eden gönül coğrafyamızdan binlerce kardeşimizle bir aradayız.

Nerede olursak olalım, hangi ülkede yaşarsak yaşayalım, gönül bağımız bizlere her daim kavuşmanın kapılarını açıyor. Birliğimiz; Balkanlardan Orta Asya’ya kadar uzanan bir alanda, dost ve kardeş ülkelerimizin yerel yönetimleri arasında; iş birliğini, kardeşliği, birlik ve beraberliği geliştirmek, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ortak projeler yürütmek, şehir yönetimlerinin sorunlarına çözüm üretmek ve yeni şehir kültürü modelleri oluşturmak amacıyla 12 Kasım 2003’te sizlerin tensipleriyle kuruldu.

Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması hakkındaki yasa çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu’nda 11 ülke temsil ediliyor. Birliğimizin merkezi İstanbul’da bulunuyor. 30 farklı ülkeden üyemizle Balkanlardan Kafkasya ve Orta Asya’ya uzanan coğrafi alanda dost ve kardeş ülkelerde yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik çeşitli program ve projelerimiz devam ediyor. Dünyanın en büyük yerel yönetim birliklerinden biri olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak tüm kardeş şehirlerimizle bağlarımızı her geçen gün daha da sağlamlaştırıyoruz. Birliğimiz sayesinde, asırlar öncesine uzanan ortak kültür ve medeniyet mirasımızı; yerel yönetimler, siyaset, ekonomi, eğitim ve sanat gibi alanlardaki iş birliğimiz ve dayanışmamızla taçlandırıyoruz.

Özellikle yerel yönetimler konusunda ülkemizin sahip olduğu tecrübeleri, birliğimize üye belediyelerle de paylaşarak şehirlerimizi her alanda kalkındırmak için yoğun gayret gösteriyor ve bugün bu salonda bulanan Türkiye’deki üyelerimizin mali destekleriyle projeler yürütüyoruz. Şüphesiz ki şehirler; medeniyetlerin doğduğu, dünyaya yayıldığı ve tüm ihtişamlarıyla tarihte derin izler bırakan mekânlardır. Yalnızca binalardan ve sokaklardan ibaret değillerdir. Bunun çok daha ötesinde bir ruh taşırlar. Şehir yöneticileri de ancak bu ruha uygun şekilde hareket ettikleri ölçüde başarılı olurlar.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak en temel gayemiz; şehirlerimizin ruhuna uygun hareket etmektir. Bizler büyük bir azim ve kararlılıkla, çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanım; Türkiye sizin liderliğinizde, tarihte olduğu gibi; gölgesi sınırlarının ötesine uzanan, bölgesinde lider, dünyada söz sahibi bir ülke konumuna geldi.

Artık çok geniş bir coğrafyayı bağrımızda taşıyor; nerede mazlum, mağdur ve yardıma muhtaç varsa yardımına koşuyoruz. Bunlarla birlikte; Zat-ı Ali’nizin yerel yönetimlere ne denli önem verdiğinin bilinciyle hareket ederek hem ulusal düzeydeki çalışmalarımızda hem de uluslararası iş birliklerimizde, çizmiş olduğunuz istikamette ilerliyor ve sizden öğrendiğimiz belediyecilik anlayışını gönül coğrafyamızda yaymaya çalışıyoruz.

İnşallah sizin liderliğinizde, Türk dünyasıyla ve kardeş şehirlerle olan ilişkilerimizi daha üst seviyelere çıkaracak ve medeniyetimizin parlayan güneşiyle Asya’nın bozkırlarından, Balkanlara kadar ayak bastığımız her yeri aydınlatmaya devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle sözlerime son verirken; birliğimizden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen ve bugün teşrifleriyle bizleri onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza tüm üyelerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.

Birliğimizin Kurucu Başkanı Sayın Erol Kaya’ya, geçmiş dönem başkanlarımız Sayın Nihat Zeybekçi’ye ve Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’na, üye belediyelerimizin değerli başkanlarına,  yönetim kurulu üyelerimize ve birliğimizin tüm üyelerine katkıları için ayrıca teşekkür ediyorum.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği 6. Genel Kurulumuzun, tüm üye şehirlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi hürmetle ve muhabbetle selamlıyorum."