Tamircilik yok oluyor! Meslekte Yetişen Yok…

Tamircilik yok oluyor! Meslekte Yetişen Yok…
 Muhabir
30 yıldır küçük ev aletlerinin tamir ve bakımını yapan İbrahim Çetin, artan maliyetlerden sonra tamir işlerinde artış olduğunu bir şey bozulduğunda yenisini alalım anlayışının ortadan kalkmaya başladığını Konya’nın Sesi Gazetesine anlattı.

Her türlü küçük ev aletlerinin tamiratını yaptığını söyleyen Çetin Parlatma sahibi İbrahim Çetin, “Ev aletleri, çaydanlık ülük kaynağı, çaydanlık parlatma, düdüklü tamiri, elektrik süpürgesi, çaycılar, kettle, evde ihtiyaç duyulan küçük aletlerin hepsinin tamirini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Eskiye nazaran tamire getirilen ürünlerde artış olduğunu belirten Çetin, “Zamlardan sonra bizim tamir işleri fazlalaştı. Tamir için gelenler arttı. Önceden örnek veriyorum süpürge motoru arızalandı değişimi 500 lira dediğinde at yenisini alırım diyordu şimdi o yok yaptırmayı tercih ediyorlar. Geri dönüşüm farkındalığı da oluştu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Çeliğin eskisi olmaz diyen Çetin, “Bunlar milli servet mesela şu çaydanlığı adam getirdiğinde örnek veriyorum parlatıyoruz 100 TL kaynak yapıyoruz 75 lira kulpu 25 lira toplamda 200 TL’yi buluyor. Adam diyor ki atarım daha iyi. Atarsın ama bu milli servet bunu nereye atacaksın biz tamir edince bu da sıfır oluyor çeliğin eskisi olmaz. Atma olayı kalktı” diye konuştu.

Tamire getirilen ürünlerde artış olduğunu ancak usta yetişmediğini ifade eden Çetin, “3-5 sene sonra mesleği yapacak eleman bulamayacaklar. Aynı Avrupa sistemi yetişen yok ne olacak tamiratta bitecek. Usta çırak ilişkisi bitti. Tek çalışan yıllardır benim. Sanayide tanıdıklarım var komşularım var herkeste tek kişi çalışıyor. Bende 3-5 sene daha yaparım sonra bırakacağım. Çalışmaya gelen yok bundan sonra at yenisini al sistemine mecbur dönecekler” şeklinde konuştu.

Okulların 4x4 sistemine geçmesi çıraklığı bitirdi ifadelerini kullanan Çetin, “Gençler okuldan çıktığında 16-17 yaşına geliyor. Daha işi öğrenmeden kaç para vereceksin diye sormaya başlıyor. Biz sanatı böyle öğrenmedik. Çalışmıyorlar bu işi beğenmiyorlar. Bu işle bir insan evini geçindirebilir. Sanayide araba tamircileri de aynı kime gitsen bırakacağım yetişen adam yok diyor. Memleket için çok büyük bir kayıp olacak. Yeni nesil hazırcı maalesef” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ