Taksicilerin Korkulu Rüyası: Korsan Taksi

Taksicilerin Korkulu Rüyası: Korsan Taksi
 Muhabir
Konfor sevenlerin vazgeçemediği ulaşım araçları içerisinde önemli bir yer tutan taksiler, sunduğu üst düzey konfor ile tercih sebebi oluyor. Hem kazançlı hem de stresli bir meslek olan taksicilik zaman zaman birinden zor durumlarla baş başa kalıyor.

Konya’da uzun yıllardır taksi şoförlüğü yapan Otogar Taksi şoförlerinden yapan Ahmet Bey, "Şeb-i Arus döneminde Konya’ya gelen turistler genellikle turlarla geldikleri için taksi kullanmaları gereken bir durum söz konusu olmadı. Konya’ya normal zamanda gelen turistler bizim için yeterli oluyor. Bizim için tek sorun korsan taksicilik ve tehlikeli müşteriler” dedi.

BİN BİR TÜRLÜ SIKINTIMIZ VAR
Her gün onlarca yolcunun araçlarına bindiğini söyleyen Ahmet Bey, “Her mesleğin kendisine göre zorluğu var elbette ama biz taksiye binen müşterilerin hiçbirini tanımıyoruz. Tehlikeli müşteriler taksiciler için en büyük sorunların başında geliyor. Tabiri caizse mesleğini kelle koltukla çalışmak durumunda kalıyoruz. Bir diğer sorun ise sağlık, her gün insanlarla iç içeyiz ve genelde doğrudan nakit parayla çalışıyoruz. Hatalıklar para aracılığı ile bize bulaşabiliyor. Yoğun mesai saatleri de bizim için en büyük sıkıntılardan biri aslında çünkü tam dürüst dinlenemiyoruz. Taksicilerin her günü çok yoğun geçiyor ve tatilimiz yok. Yaz, kış, bayram, seyran demeden çalışmamız gerekiyor. Sürekli artan masrafları söylemiyorum bile, akaryakıta sürekli zam geliyor. Kasko ve sigorta da aynı şeklide sürekli zamlı bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SORUN KORSAN TAKSİ
Haksız rekabetin çok büyük sorun teşkil ettiğini söyleyen Ahmet Bey, “Korsan taksiler son yıllarda uğraştığımız en büyük sorunlardan bir tanesi. Korsan taksicilik mesleği vergi veremeden ve yasal izni olmadan sürdüren bir meslek. Vatandaşlar uygun fiyatlı diye onu seçiyorlar ama onların yasal hakkı yok. Bizim her şeyimiz Konya Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda kayıtlı ama onlarınki değil, vatandaşlar kimin arabasına bindiğini bilmiyor” şeklinde konuştu.

TAKSİ FİYATLARI NE KADAR
Taksi fiyatlarının verilen konfora göre uygun olduğunu söyleyen Ahmet Bey, “Akaryakıta veya diğer gelen zamlara nazaran fiyatlarımızı yine uygun tutmaya çalışıyoruz. Konya’da taksi kültürü yavaş yavaş oluşuyor. Diğer büyükşehirler gibi olmasa bile taksi kullanımı oldukça fazla. Özellikle Mevlana’ya gelen turistler sayesinde veya şehir dışından üniversite için Konya’ya gelen öğrenciler bizim müşteri kitlemizin yarısından fazlasını oluşturuyor. Taksi fiyatları günümüz ekonomisine göre gayet iyi durum da taksimetre açılışı şu an 20 TL, indi bindi ise 60 TL’dir. Örnek vermek gerekirse, otogardan- zafer 230 TL, otogardan- havaalanına ise 300 TL şeklinde bir fiyatımız var” diye açıkladı.
-Buse Aşcı