Tadı Baharatında Saklı... Enfes Lezzetiyle Konyalıların Vazgeçilmezi!

Tadı Baharatında Saklı... Enfes Lezzetiyle Konyalıların Vazgeçilmezi!
 Muhabir
Sokak lezzetleri denildiğinde akla ilk gelen çiğköfte oluyor. Genellikle etsiz olarak tüketilen çiğköftenin etli hali nasıl oluyor, etli çiğköfte de et nasıl pişiyor? İşte detaylar...

Çiğköfte işinin mutfağından geliyorum diyen Bekir Usta Çiğköfte sahibi Bekir Erkol,” Çocukluk yıllarımda babam çiğköfte yapardı ve yaptığı çiğköfte etli çiğköfteydi. Çok sevdiğim bir yiyecek, kendimde severek tüketiyorum. 2010 yılında başladım çiğköfte işine. Yaptığım işin hakkını vermek ve diğer firmalardan bir adım önde olmak için elimden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyorum” dedi.

HER YÖREDEN MALZEME GELİYOR

Malzemeleri ait oldukları yörelerden getirdiğini söyleyen Bekir Erkol, “Çiğköftenin en iyisini yapmak tüm malzemeleri seçerken en kalitelisini seçmekle başlıyor aslında. Çiğköftemizin bulgur, yenibahar, kimyon, özel olarak harmanladığımız baharat karışımımız, domates, soğan, et ve zeytinyağından oluşuyor. Urfa yöresinde etli çiğköfteye zeytinyağı atılmaz ama biz atıyoruz bunun sebebi de müşterilerin midesine bir rahatsızlık vermesin, hazzetmesini kolaylaştırmak zeytinyağı kullanıyoruz. Baharatları kaliteli baharatlar kullanmak kaidesi ile başlar bu iş. Ürünlerimin hepsi farklı şehirden geliyor. Mesela bulgur Antep'ten geliyor, isot Maraş'tan geliyor, kimyon Urfa'dan geliyor nerede kaliteli olursa ben oradan alıyorum. Zeytinyağı hakeza öyle Mut'tan, Hatay'dan, Manisa Akhisar'dan, Aydın'dan zeytinyağları alıyorum. Yeter ki kaliteli ürün olsun. Bulguru salçayı ve bütün baharatları harmanladıktan sonra bulguru yedirmeye başlarız” şeklinde açıkladı.

ET ASİT İLE PİŞİYOR

Çiğköftenin içine konulan etin asit ile piştiğini söyleyen Bekir Erkol, “Bunların hepsi birbirine harman olduktan sonra et koymaya başlıyoruz. Eti bu noktada koymamızın sebebi de Etin pişme süreci, içine girmiş olduğumuz isot, domatesin asidi, soğanın asidi, yeşil soğanın asidi, girmiş olduğumuz baharatlar ve bu yoğurma sürecindeki sürtünme ile et pişmiş oluyor o yüzden eti bu süreçte koyuyoruz. Etli çiğköftemizde kullandığımız et yağsız ve sinirsiz dana eti. Anlaşmalı olduğumuz kasap eti güzelce parçalara ayrıldıktan sonra kıyma makinesinden 4 defa 5 defa geçiriyor. Kıyma makinesinden her geçtiğinde biraz daha inceldiği için eti pişirmemiz daha kolay oluyor” diye konuştu.

3 çeşit çiğköftemiz bulunuyor. İlk çeşidimiz normal dürüm. Dürümüzün içerisine de biz 150 gram deriz ama 170 180 gram üzerinde bir çiğköfte koyarız. Diğer çeşidimiz Konya sarması dediğimiz dürümün yaptıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz. Şimdi her tarafta buna suşi, suşi diyorlar. Suşi dediğimiz olay çiğ balıktan yapılan bir şeydir. Hani biz olayı yerelden fazla çıkartmamak istiyorum. Çiğ köfte bizim kültürümüzde olan bir şey ama suşi bizim kültürümüzde olan bir şey değil. Yani ben de kültürümüzü yansıtmak için Konya sarması dedim. 250- 300 gram çiğköfte koyuyoruz onun içine de bu çeşidimiz yenilik arayanlar için. Bir diğer çeşidimiz de porsiyon çiğköfte. Şu anda kilogram fiyatı bizim dükkanımızda paketli şekilde 500 liradır. Bu fiyat gel al ve 5 kilometrenin altındaki yerlere götürme fiyatımız. 10 kilometre mesafede istediklerinde 100 TL servis ücretimiz var. 10 kilometrenin altında ve 5 kilometrenin üzerindeki yerlere de 50 TL servis ücreti alıyoruz. Burada bir kişilik porsiyon 140 lira, iki kişilik porsiyon 280 lira, 3 kişilik 420 lira. 1 kilosu da tepsi de şöyle 550 lira. Burada tabakları hazırlarken özenmek gerekiyor. Tüm siparişlerde reyhan, nane, maydanoz, fındık turp, badem, kornişon turşu, yakan biber turşusu, karışık türlü turşu veriyoruz. Özel yaptığımız şifalı sos dediğimiz özel bir acı sosumuzu var, onu veriyoruz. Acı sosumuzun içinde zerdeçal, kişniş, sumak, nane, kimyon, kekik, yenibahar, kendi harmanladığımız özel baharatları, sarımsağı, zeytinyağı karışımımızdan oluşuyor. Çiğköfte dışında müşterilerimizden talepleri üzerine açık ayranı kendisine yapıyoruz. Ayranı yaparken dikkat ettiğimiz en önemli konu yoğurt. Ayranı yapacağımız yoğurt mutlaka süzme ve tam yağlı yoğurt olmak zorunda. Hazırladığımız çiğköfteleri de koyduğumuz lavaşı da özel yaptırıyoruz. Normal fabrikasyon lavaş kullanmıyoruz. Tandırda pişen lavaş iki saat sonra bizim buraya geliyor” diye açıkladı.

KONYALILAR ETLİ ÇİĞKÖFTEYE BAYILIYOR

Konya’nın etli çiğköfte eksikliğini giderdiklerini söyleyen Erkol, “Konyalılar gıdanın kalitelisini bilir. Konya’da etli çiğköfte konusunda eksiklik vardı bizde onu tamamladık. Konyalıların bizim çiğ köfteye ilgisi çok güzel. Verdiğimiz paranın sonuna kadar hakkını veriyorsunuz diyorlar” dedi. -Buse Aşcı