Soğuklar, Çiçek Açan Meyveyi Vurdu!

Soğuklar, Çiçek Açan  Meyveyi Vurdu!
Konya’da son bir haftadır etkisini gösteren soğuk havalara geçtiğimiz günlerde kar yağışı da eklendi. Uzmanlar, soğuk havaların çiçek açmış kayısı ve badem ağaçlarına zarar verdiğini söylerken, arazideki hububat için son durumun önümüzdeki günlerde net...

Konya’da son bir haftadır etkisini gösteren soğuk havalara geçtiğimiz günlerde kar yağışı da eklendi. Uzmanlar, soğuk havaların çiçek açmış kayısı ve badem ağaçlarına zarar verdiğini söylerken, arazideki hububat için son durumun önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını ifade etti.

YENİDEN EKİM YAPILACAK!

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, erken ekilen şeker pancarında ve meyve ağaçlarında tahribat olduğunu ifade etti. Kağnıcıoğlu; “Özellikle şeker pancarı eken çiftçilerimiz var bölgemizde ve onlar bu soğuklardan zarar gördü. Tohumlar dondu ve yeniden ekilmesi gerekiyor. Bu durum da çiftçi açısından yeni bir maliyet anlamına geliyor. Ekinleri ‘sapa kalkma’ döneminde olan çiftçiler var ise soğuk havalardan etkilenmiş olabilirler” dedi.

MEYVE AĞAÇLARI TELEF OLDU

Bunun yanında kayısı ve badem ağaçlarının telef olduğunu ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu; “Çiftçinin zirai don uyarısı için önlem alma şansı yok. Açık arazide ekili olan hububata tedbir alma şansımız yok. Çiftçinin burada yapabileceği hiçbir şey yok. Konya’nın ilçelerinde -12 dereceleri gören bölgeler var. Bu durum çiçek açmış olan meyve ağaçlarına zararlar verdi. Soğuk havalardan Konya ovası etkilendi” açıklamasını yaptı.

NET AÇIKLAMALAR ÖNÜMÜZDEKİ

GÜN YAPILABİLİR

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Arazide incelemelerde bulunduklarını ve net bir şey söylemek için çok erken olduğunu ifade etti. Soylu; “Soğuk havaların hububata etkisi hakkında 3-4 gün içinde daha net konuşmalar yapabiliriz. Erken ekilen şeker pancarlarında tohumun ölme riski yüksek. Hızlı gelişen buğdaylarda da belli zararlar verme ihtimali var. Şu anda net bir şey söyleyemeyiz, incelemelere devam ediyoruz. Çeşidine, ekim zamanına ve durumuna göre zarar durumu olabilir ama buğday ve arpalarda çok fazla tahribat olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYISI VE BADEM AĞAÇLARI

HASSAS DÖNEMDE YAKALANDI

Soğuk havaların meyve ağaçlarına zarar verdiğini ifade eden Süleyman Soylu; “Kayısı ve badem ağaçlarını tam çiçekte yakaladı ve tomurcukta olan meyveler tahribatlar yaşadı. Kayısı ve badem ağaçları hassas dönemde yakalandı. Bu işi ticari olarak yapan bahçelerde bu işin ticari metotları var korumak için, bunlar uygulanabilir. Ancak Konya’da bu anlamda çok fazla ticari alan bulunmadığı ve bahçeler dağınık olduğu için müdahale etme şansı zayıf oluyor. Erken ekilen baharlık ürünlerde ve meyvelerde zarar yapmış olabilir” şeklinde konuştu. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi