Sofralık Yeşil Zeytinde Son Hafta!

Sofralık Yeşil Zeytinde Son Hafta!
 Muhabir
Sofralık yeşil zeytinin tezgahtaki ömrü son buluyor. Konya pazarlarında alıcısıyla buluşan sofralık yeşil zeytinin nasıl kurulduğunu sizler için sorduk. Peki, sofralık yeşil zeytinin güncel fiyatı ne? İşte detaylar...

Konya pazarlarında satışa sunulan sofralık yeşil zeytin vatandaşların ilgisini çekiyor. Konya Semt Pazarında zeytin tezgahında zeytin satışı yapan Halil Yılmaz, alıcıların isteğine göre zeytini kırarak veya çizerek sattıklarını söyledi.

Yılmaz, “Zeytini makinede çiziyoruz ve kırıyoruz. Müşterinin tercihine bağlı. Kırma zeytini bidonlar içine koyup çeşme suyunu dolduruyorsunuz. 2 gün sonra suyunu boşaltıyorsunuz asidi gidiyor, tekrar dolduruyorsunuz. Zeytinler 15 gün veya 20 gün bu doldurduğunuz suyun içinde bekliyor bu şekilde acısını alıyoruz. 20 gün sonra tatlanmadıysa suyunu boşaltıyorsunuz tekrar doldurup 1 gün sonra boşaltıyorsunuz. 1 gün veya 2 gün suyunu değiştirdiğiniz zaman tatlanıyor” ifadelerini kullandı.

ZEYTİN NASIL KURULUR?

Zeytin yapımını ve zeytini uzun süre bozulmadan tüketmek için neler yapılması gerektiğini anlatan pazarcı Halil Yılmaz, “5 litrelik bidon 3 kilo zeytin alır. 3 kilo zeytinin içine 1 su bardağı tuz atıyorsunuz takriben 200-250 gram yapıyor, bir tatlı kaşığı da limon tuzu döküyorsunuz. 3-5 gün sonra yemeye hazır oluyor. Zeytin kurulumu 1 ay içinde son buluyor” dedi.

ZEYTİN BOZULMADAN NASIL TÜKETİLİR?

Kurulan zeytinin bozulmadan tüketim süresinden bahseden Yılmaz, “Kurulan zeytine 1 yıl 2 yıl dursun bir şey olmaz. Burada geçen yılın zeytini bulunuyor. Bidonun ağzı açıldığında hava almayacak. Açıldıktan sonra içindeki suyu durduğu sürece zeytin bozulmaz. Limon tuzlu suyu durduktan sonra hiçbir şey olmaz. Zeytin fiyatları da küçüklüğüne, büyüklüğüne göre değişiyor. Ayvalık zeytini 75 TL’den başlıyor” diye konuştu.

SOFRALIK YEŞİL ZEYTİN GÜNCEL FİYATLARI

Eşek zeytini - 100 TL

Sarıulak - 100 TL

Ayvalık - 75 - 90 TL

Gemlik - 70 - 80 TL

-Büşra GÜLTAŞ