Ses Özeliğiyle Turistlerin İlgi Odağı Oldu! Konya'daki Caminin Sırrı Çözülüyor...

Ses Özeliğiyle Turistlerin İlgi Odağı Oldu! Konya'daki Caminin Sırrı Çözülüyor...
Konya’da Selçuklulardan kalma eserlerden olan İplikçi Cami içerisindeki şadırvanın, sesi yankılamasından dolayı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, şadırvanda sesin yankılanma nedeni de gün yüzüne çıkıyor.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma eserler ile ön plana çıkan Konya, mimari eserler ile tarihe ışık tutarken, eserlerin gizemli özellikleriyle de yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakıyor. Ülke içinden ve ülke dışında gelen kişiler, ses yankılama özelliğinden dolayı İplikçi Cami’yi ziyaret etmeden gitmiyor. Cami şadırvanında birbirine çapraz kolonlara sırtına dayayınca, kısık ses olsa dahi karşındakini duyabildiklerini ve durum karşısında hayrete düştüklerini ifade eden ziyaretçiler, böyle bir yapıyla daha önce karşılaşmadıklarını ifade ediyorlar. Şadırvandan yankılanan sesin nedeni hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Zehra Önder ise, İplikçi Cami şadırvanın, Türkiye’de gözlemlediği eserler içerisinde yapımı itibariyle ilk olduğunu iddia etti.

“BÖYLE BİR ŞADIRVAN İLE İLK KEZ KARŞILAŞIYORUZ”

Ülke içi ve ülke dışından gelen ziyaretçiler, eski dönem teknolojisiyle böyle bir eseri yapılmasını başarılı ve ilginç bulduklarını ifade ederek şunları belirttiler: “Konya’ya gelmeden önce birçok tarihi yapı ve eskiden yapılmış cami gezdik ama böyle bir şadırvan ile ilk kez karşılaşıyoruz. Eski zamanlarda böyle bir caminin yapılması çok şaşırtıcı ve ilginç geliyor insana. Şadırvana sırtını dayayınca, mikrofonla konuşur gibi ses geliyor. Karşıdaki kısık sesle konuşsa dahi sesi, kulağınızda yankılanıyor. Mimari açıdan çok güzel tasarlanmış bir cami. Buraya gelirken böyle bir şey ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk. Hayretler içerisindeyiz.”

İPLİKÇİ CAMİ, YAPIMI İTİBARİYLE TÜRKİYE’DE İLK VE TEK OLABİLİR!

Cami şadırvanında yankılanan sesle ilgili yorumlarda bulunan Sanat Tarihçisi Zehra Önder, eserin kubbesindeki tasarımı ve konumlandırılması nedeniyle sesin yankılanabileceğini iddia etti. Sözlerini devam ettiren Önder, şunlara değindi: “Şadırvanın yapım sütunları mermerden ancak muhtemelen kubbesi mermerden değil. Çünkü dönem özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda mermer yapımı çok kullanılmıyordu. Bir de Kubbenin mermerden yapılması ağır olacağın için pek tercih edilmiyordu. Kubbenin yapımı ve tasarımı nedeniyle ses yankılanıyor olabilir. Genelde şadırvanlar içeride olduğu zaman su sesinin akustiğiyle, seslerin birbiriyle karışmasını engeller ancak burada ise sesin kaybolmaması ve yayılması söz konusu. Gözlemlediğim kadarıyla böyle bir yapı Türkiye’de ilk ve tek durumda.”

-ŞAHİN YALDIZLI

Kaynak:Konya'nın Sesi