SANAYİCİ YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖNDÜ

SANAYİCİ YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖNDÜ
Çatılarında GES kullanan Konyalı sanayiciler ise sistemden çok memnun olduklarını belirterek, sanayicilerin yavaş yavaş bu sisteme geçtiklerini ifade ettiler.

Çatı tipi Güneş Enerji Sistemi’ne (GES) talep her geçen gün artıyor. Elektrik Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Özkan Keskin, özellikle sanayicilerin güneş enerjisini değerlendirdiğini söyledi. Çatılarında GES kullanan Konyalı sanayiciler ise sistemden çok memnun olduklarını belirterek, sanayicilerin yavaş yavaş bu sisteme geçtiklerini ifade ettiler.

Son yıllarda yapılan düzenlemeler ve teşviklerle sanayicinin Güneş Enerji Sistemi’ne (GES) ilgisi iyiden iyiye arttı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin güneş enerjisinde kurulu gücü 2014'te 40 megavatken, bu rakam mart ayı itibarıyla 8.029 megavata yükseldi. Kurulu güç içinde 7.045 megavatı lisanssız GES olarak kayıtlara geçti. Özellikle son yıllarda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle güneş enerjisine talepte ciddi bir artış yaşandı. 12 Mayıs 2019'da Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak lisanssız üretim faaliyeti gösteren tesisler için aylık mahsuplaşma yapılarak ihtiyaç fazlası elektriğin perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli üzerinden satışının gerçekleştirilmesine imkân tanındı. Bu kapsamda bağlantı anlaşması sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin kurulmasının önü açıldı. Düzenleme öncesi sanayi tesislerinin GES başvurusu 670 megavatken o tarihten sonra 10 kattan fazla artarak başvurular 7 bin 609 megavata çıktı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, teşvik sisteminde yapılan değişiklikle, lisanssız GES ve rüzgâr enerjisi santralleri (RES) yatırımlarının 4. Bölge teşvik kapsamına alınması da ilgiyi katladı.

KESKİN: ÇATILAR ARTIK ENERJİ ÜRETİYOR

Çatı tipi güneş enerjisi santrallerine yönelik farkındalığın özellikle fabrikalarda arttığını, elektrik maliyetlerinden kurtulmak isteyen tüketicilerin bunun yanında ihtiyaç fazlası elektriği de şebekeye satabildiği için karlı çıktığını söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Konya Temsilcisi Özkan Keskin, “Dışa bağımlı üretimin fiyatı da dışa bağımlı oluyor elbette ki. Son 5 yılda yenilenebilir enerji santrali sayısı 3 katına çıktı. Bu yüzden bedava diye niteleyebileceğimiz yenilenebilir enerjiye kaymalar arttı. Örneğin elektrik üretimine destek olmak adına insanlar fabrika çatılarına santral kurabiliyor. Hatta fazlasını da şebekeye satabiliyor. Şu anda ciddi bir model oluştu. Bu konuda da ciddi yatırımlar var. Sadece sanayici olması şart değil, çatısı olan herkes bir şekilde çatısına santrali kurup kendi elektriğini üretebiliyor. Kullandığından fazlasını üretirse şebekeye onu satabiliyor. Konya’da dahil olmak üzere ülke genelinde bu sistem devam ediyor. Şu anda organize sanayide ve çiftliklerde bu stile dönüş söz konusu. Ve çok verimli oluyor. Sanayicilere en büyük tavsiyemiz mümkün olduğunca çatılarını değerlendirsinler. Böylece hem kendilerine hem ülkeye katkı sağlayacaklardır. Tüketicinin ciddi bir elektrik kullanımı var ama santrali kurmak için çatısı yoksa ekilemeyen bir araziye de kurulabiliyor. Yani kurmak isteyen herkese imkan tanınıyor” şeklinde konuştu.

SANAYİCİLER GES’TEN MEMNUN

Fabrikasında Güneş Enerji Sistemi’ne geçen Alfo Mobilya Sahibi Ali Fuat Köse, “300 kw’lik bir Güneş Enerji Sistemi’miz var. Bunun dörtte birini kullanıyoruz geri kalan kısmını da MEDAŞ’a satıyoruz. Böylelikle hem çevreci bir şekilde kendimiz kullanıyoruz hem de para kazanmış oluyoruz. Biz sanayiciler olarak GES’ten çok memnunuz ve bilmeyenlere de tavsiye ediyoruz. Bir senedir bu sistemi kullanıyoruz. Hatta bizden görüp GES’e geçen arkadaşlarımız da oldu onlar da çok memnunlar. Özellikle sanayici arkadaşlarımız mutlaka GES’e geçmeli. Belli bir miktar ödeniyor ama iki yılda da ödediğimiz paranın karşılığını veriyor. Üstelik gelecek için de faydalı bir sistem” diye konuştu.

KONYALI SANAYİCİLERİN İLGİSİ YOĞUN

14 ay önce GES kullanmaya başladıklarını söyleyen Uysal Hidrolik Sahibi Hüseyin Uysal, “Güneş Enerji Sistemi’mizi yatırım olarak yaptırdık. Buradan elde ettiğimiz enerjinin 5’te birini kendimiz kullanıyoruz kalan kısmını da MEDAŞ alıyor. Şimdi Organize 5’teki yerimize de yine GES döşeteceğiz inşallah projesi bitmek üzere. Oraya da 4.8 megavatlık bir sistem yapılacak. Sistemden çok memnunuz. Şu an Türkiye’de bir GES’e geçiş söz konusu. Biz Konyalı sanayicilerin ilgisi yoğun ilerleyen süreçte ilgisinin daha da artacağını düşünüyoruz. Çünkü elektrik fiyatlarında artık küresel bir artış söz konusu. Ve bu anlamda güneşten elde edilen bir enerji ileriki vadede herkesin tek tercihi olacaktır” ifadelerini kullandı. •Gülşen Çopur