Sanatın Atası Şeb-İ Arus Ziyaretçileri ile Buluştu!

Sanatın Atası Şeb-İ Arus Ziyaretçileri ile Buluştu!
 Muhabir
İnsanlık tarihi kadar eski bir sanat olan Çömlek sanatı Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü törenlerinde Çömlek sanatı stanttı sahibi Zehra Emine Yetim çömlekten yaptığı ürünlerini ziyaretçilere tanıttı.

Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, bu yıl Vuslat Vakti temasıyla başladı. Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma törenlerine yerli ve yabancı binlerce turist katılım sağladı.

Mevlâna Kültür Merkezi içerisinde bulunan stantlarda hem geleneksel el sanatlarımızı anlatan hem de turistlere hediyelik eşya satışında bulunan onlarca stant bulunmakta. Turistlere Çömlek yapma sanatını anlatan Zehra Emine Yetim el yapımı çömlek eşyalarını satışa sundu.

El yapımı ürünlerini satışa sunan Zehra Emine Yetim,” Şeb-i Arus törenlerinde çömlek standına sahibim. Tamamen el üretimi sıfırdan son haline kadar kendi ürettiğim ürünleri tercih ediyorum. Şefikcan’da Karatay Sanat Galerisi atölyemiz var. Şu anda burada el yapımı tepsi, kupa, bardak, tabak daha çok mutfak ürünleri, dekor amaçlı ürünlerimizde var” dedi.

TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ

İlk gün olmasına rağmen ilgiden memnun olduğunu söyleyen Yetim,” Turistlerden beklediğimizden ilgi geçen yıllardan çok daha fazla, daha ilk gün olmasına rağmen çömlek yapıma ilgi yoğun. Fiyatlarımız uygun olduğu için yanında giderken hediyelik bir şey götürmek isteyenlerin ilk tercihi çömlek ürünleri oluyor diyebilir. Her bütçeye göre ürünümüz var, 35 TL’ye ürün var, 3000TL’ye ürün var. Ürünlerimizin fiyatı da modelin şekline göre, üzerindeki malzemeye göre ve emeğine göre değişiyor” şeklinde konuştu.

ÇÖMLEK SANATI NASIL İCRA EDİLİYOR

Çömlek sanatının geçmişinin çok eskilere dayandığını belirten Zehra Emine Yetim, “Çömlek sanatı, geçmişten günümüze zorla yaşayan birkaç insanın taşın altına elini sokmasıyla devam eden bir sanattır. Konya Sille de çömlek ustası Yaşar Usta var ben onun çıraklarından biriyim, aynı zamanda Necmettin Erbakan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yüksek lisans yaparak bu işi öğrendim. Çömlek sanatı emek verilen bir şey, sabır gerektiriyor. İlk önce Kızılırmak'ın 3 ayrı kolundan killer toplanıyor, daha sonra sanayilerde, özel değirmenlerde bunlar karıştırılıyor. Bize hazır olarak geliyor. Daha sonra torna makinamız da bunları şekillendiriyoruz. Elde istediğimiz şekili verdikten sonra birkaç gün kurutmaya bırakıyoruz sonrasında 12 saat fırınlama süreci oluyor. Fırınla işlemi de son bulduktan sonra toprak boyalarla dekor veriyor ve can suyu yapıldıktan sonra tekrar 12 saat fırınlanma süresi var ve böylelikle son görüntüsünü alıyor. -Buse Aşcı