Sağlığa Birebir, Hem Çorba Hem...

Sağlığa Birebir, Hem Çorba Hem...
 Muhabir
Konya Ermenek Köy Pazarı sahibi Meryem Çalışkan tarhana yapılışını ve kışın vazgeçilmezi şifa deposu tarhana çorbasını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Yazın sıcağında hazırlanan ve güneşe serilerek kurutulan yoğurtlu Ermenek tarhanalarının yapım aşamasını anlatan Meryem Çalışkan, “Un tarhanası bizim memleketin yöresel lezzetlerinden. Haziran Temmuz ayında tarhana yapımına başlıyoruz. Önce buğday yıkanıyor taşları ayıklanıyor sonra değirmende öğütüyoruz en son süzme yoğurtla kazanlarda pişirip dinlendiriyoruz. Köydeki bayanlarla sıkıp çatıya seriyoruz. Güneşte kuruyor” dedi.

Tarhananın cipsi ve çorba olarak kullanıldığını söyleyen Çalışkan, “Sağlıksız katkı maddeli cipsler yerine alternatif olarak tarhana tercih ediliyor. Cips olarak hazırladığımız tarhanaları ince ince hazırlıyoruz. Anneler çocukları cipsiye alışmasın diye cips tarhana alıyor. Top halinde hazırladığımız tarhanalarda çorbalara kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Çorba yapımında kullanılan un tarhanasını da hazırlayan Çalışkan, “Kırmızı biber, soğan, domatesi güzelce pişiriyoruz sonra yoğurt ve unla mayalıyoruz robotta çekiyoruz. Hamuru mayaladıktan sonra temiz sofra bezlerine seriyoruz ara sıra çeviriyoruz kuruyor en son ovalayıp toz haline getiriyoruz” diye konuştu.

Un tarhana çorbası tarifini anlatan Çalışkan, “Kişi başı bir kaşık tarhana koyuyoruz. Bir kaşığa 2 bardak su koyuyoruz. Yağda biraz salça kavurup soğuk suda tarhanamızı açıyoruz. Tencereye döküp karıştırıyoruz. 5-10 dakikada hazır oluyor” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ