Romatoloji Uzmanları Konya’da Buluştu!

Romatoloji Uzmanları Konya’da Buluştu!
Türkiye Romatoloji Derneği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Romatoloji Bilimdalı tarafından düzenlenen III. Konya Romatoloji Sempozyumu’nun 15-17 Eylül tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirilyor.

III. Konya Romatoloji Sempozyumu’u hakkında açıklamalarda bulunan Sempozyum Genel Sekreteri Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Abd. Prof. Dr. Adem Küçük “III. Konya Romatoloji Sempozyumu’nu da romatizmal hastalıklara ait konuların tartışıldığı konferanslar, paneller, “uzmanına danış” seansları, sözlü veya poster bildiri şeklindeki oturumlarla gerçekleştiriyoruz. Bu tıp alanında hastalıklara farklı bakışlar kazanmamızı sağladı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

SEMPOZYUM İLE ROMATOLOJİDE

FARKINDALIK KAZANILIYOR!

Romatoloji hastalığı hakkında bilgiler veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Abd. Prof. Dr. Adem Küçük, “ Romatoloji, eklem, eklemi döşeyen zar, kas, kemik, tendon, entez gibi yapıları etkileyen bazen de çeşitli organ sistemleri de tutabilen ağrılı romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisinin gerçekleştirildiği bilim dalıdır. Birbirinden farklı tablolarda çok sayıda romatizmal hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklar arasında Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, Psöriatik Artrit, Reaktif Artrit, bağ dokusu hastalıkları, Behçet Hastalığı , Fibromiyalji, Gut, Osteoartrit, sistemik hastalıklara eşlik eden romatizmal rahatsızlıklar yer almaktadır. Romatizmal problemler çocukluk çağından erişkin döneme ve ileri yaşlara kadar her yaş grubunda görülebilmektedir. Bazı romatizmal hastalıkların yaşa ve cinsiyete özel popülasyonları bulunmaktadır. Bir hastalığın uzmanlık alanına ulaşmak için yedi tane uzman görüşü alınması gerekmektedir. Bu anlamda yaptığımız kongrelerde bu farkındalığı yaratmış bulunuyoruz. Romatoloji, hastalıklarından tanı biraz zor olduğu için süreç uzayabiliyor” açıklamalarında bulundu.

ROMATOLOJİDE ERKEN

TEŞHİS HAYAT KURTARIR!

Romatoloji hastalarının sonbahar aylarında dikkat etmesi gereken hususların altını çizen Prof. Dr. Adem Küçük, “Bazı Romatoloji hastalıklarında teşhis geç konulabiliyor. Örnek verecek olursak Ankilozan Spondilitin teşhisi 6-9 yıl aralığında bir süreci buluyor. Bu geç tanı ile de hastalarda sakatlıklar, organ tutumları gibi hasarlar meydana getiriyor. Bu sebeple Romatoloji hastalıklarında doğru ve erken teşhis çok önemlidir. Yaptığımız bu sempozyumlar sayesinde klinik çalışmaları süren ilaçlar ve yeni ilaçlar ile hastalarımıza umut olacak diyebiliriz. Sonbahar aylarında gribal enfeksiyon riskleri artmakta. Romatizmal hastalıklarda bağışıklık sistemi anormal çalıştığı için bu aylarda kendilerine dikkat etmeleri gerektiklerini ifade etmek istiyorum. Eğer hastalarımız gribal enfeksiyona yakalandılar ise toplu yaşam alanlarında maske ile durmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

TIP ALANINDA FARKLI

BAKIŞLAR KAZANILIYOR

III. Konya Romatoloji Sempozyumu’nu da romatizmal hastalıklara ait konuların tartışıldığı konferanslar, paneller, “uzmanına danış” seansları, sözlü veya poster bildiri şeklindeki oturumlarla gerçekleştirdiklerini dile getiren Adem Küçük, “Geçtiğimiz yıl ikincisini büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz II. Konya Romatoloji Sempozyumu’nun meslektaşlarımız tarafından takdir görmesi şevkimizi artırdı. Bilim dünyasındaki gelişmelere paralel olarak romatoloji alanındaki bilgi ve yenilikler de sürekli güncellenmektedir. III. Konya Romatoloji Sempozyumu’nu da romatizmal hastalıklara ait konuların tartışıldığıı konferanslar, paneller, “uzmanına danış” seansları, sözlü veya poster bildiri şeklindeki oturumlarla gerçekleştiriyoruz. Bu tıp alanında hastalıklara farklı bakışlar kazanmamızı sağlıyor bizlere diyebiliriz” şeklinde konuştu.

ÜÇ YÜZÜN ÜZERİNDE

UZMAN KATILIMI SAĞLIYOR!

Yapılan sempozyumda romatoloji alanında uzmanlık öğrencileri ile yan dal uzmanlarına faydalı olduğunun altını çizen Küçük, “Romatoloji ve diğer ihtisas alanlarında uzman konuşmacılar tarafından romatizmal hastalıklardaki patogenez, klinik, tanı, ayırıcı tanı ve tedavi konularında güncel veriler ele alınıp ve moderatör hocalarımız başkanlığında meslektaşlarımız ile tartışılıp değerlendiriyoruz. Uydu sempozyumlarında yeni tedavi ajanlarını yakından tanıma fırsatı bulup, global tıp dünyasının romatoloji alanında geldiği noktayı hep birlikte değerlendiriyoruz. Sempozyumumuzda işlenen konuların başta iç hastalıkları ve romatoloji alanında uzmanlık öğrencileri ile yan dal uzmanlarına faydalı olduğunun kanaatindeyiz. Bu sene KTO Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden öğrencilerde katılım sağlayarak burada deneyim kazanıyorlar. Bu sene olan III. Konya Romatoloji Sempozyumu’muza olan katılım oranı yüksek diğer yıllara göre yine çok yüksek olacağını dile getirebiliriz. 300’ün üzerinde uzman katılımı şimdiden sağlandı. Bu da bizim için mutluluk veriyor” dedi. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi