Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Uzmanı Açıkladı: Komşunuzun…

Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Uzmanı Açıkladı: Komşunuzun…
 Muhabir
Kış aylarının gelmesiyle doğan ısınma ihtiyacı tasarruf planları yapan vatandaşı düşündürmeye başladı. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Aziz Hakan Altun, evdeki bir odanın kaloriferini kapatırken iki kere düşünün uyarısı yaptı. İşte detaylar...

Vatandaşların merak ettiği petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı sorusuna Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Aziz Hakan Altun’dan açıklama geldi. Peki, doğal gaz tasarrufu nasıl sağlanır? Petek bakımı nasıl yapılır? Petekleri kapatmak doğru mu? Doğal gaz faturasında düşüş sağlamanın detaylarını açıklayan Altun, bir odanın ısısını kapatmanın ahlaki açıdan doğru olmadığını söyledi.

PETEKLERDEKİ SUYU TESİSATÇI DEĞİŞTİRMELİ

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Aziz Hakan Altun, “Peteklerde ısıtma sisteminde kullanılan su sürekli devridaim yapar. Bu değişmez. Sürekli aynı suyu siz devridaim yaparsanız bu devridaim sayesinde artı 10 derece bir fark var veya 20 derece bir farkla ısıtma sistemine ısı girer çıkar. Kombi veya kazansa doksana yetmiş gibi kırka otuz gibi ayarlamanıza göre değişebiliyor. Çıkarken yüksek sıcak, girişte düşük sıcaklıkta giriş çıkış yapar ve bu suyun hat içerisinde dolanmasıyla ilk başlarda tesisatlardaki borulardan kaynaklanan bazı yağlar veya maddelerle şekillenebilir ama burada bizim için önemli olan katı partiküldür. Katı partiküllerde genelde kombilerin tesisatlarının hemen altında filtreler vardır. Bu filtrelerde bunlar tutulur. Bu filtrelerin temizlenmesi yeterlidir. Eğer ki biz suyu sürekli tazeleme veya değiştirme yoluna gidersek özellikle metal aksamlı ısıtıcılarda petek olsun veya borularda korozyona sebep verebiliriz ve kireçlenmesini arttırabiliriz. Çünkü her taze su kendi su kendi içerisinde kireç barındırır ve bu kirecin borularda bir yerde ısı birikmesine ve daha ileri boyutlarda tıkanmalara sebep olabilir. Bu nedenle tesisata su basılmadan önce tesisatçı arkadaşlarımız bunu yapar. Boruları sudan geçirirler temizlerler ondan sonra tesisatta çalışacak suyu temiz olarak bırakırlar ve sonrasında kalan katı atıklar filtrede tutulur. Sadece filtrenin temizlenmesi yeterlidir. Bu suyu temizlemenize gerek yok. Temizlediğiniz zaman kireç sıkıntısı yapabilir. Korozyon etkisi de artar” ifadelerini kullandı.



EVDE OLMADIĞINIZDA DOĞAL GAZI KAPATMAYIN

Kışın iş gezisine veya tatile gittiğinizde doğal gaz tesisatının kapatmak daha çok faturaya yansıyacaktır diyen Altun, “Vatandaşlar özellikle evde olmadıkları veya tatile gittikleri beş altı günlük seyahatlere çıktıklarında tesisatı tamamen kapatmasınlar kapattıkları zaman tekrar o oda sıcaklığını eski haline getirmek için üç dört gün sürekli yanar ve yüksek düzeyde yanar. Siz beş altı güne tasarruf yapacağım derken bunun iki katından fazla doğal gaz faturası ödersiniz” dedi.

KOMŞUNUZUN HAKKINA GİRMEYİN

Doğal gaz faturasından tasarruf etmek için kullanılmayan odaların ısısını kapatmanın kul hakkına gireceğinin altını çizen Altun, “Vatandaşlarımızın sürekli yaptığı bir yanlış var bunu çok yapıyorlar. Özellikle bireysel ısıtmanın olduğu yerlerde. Biz ısıtma sistemlerini tasarlarken her odayı belli bir sıcaklıkta hesaplarız. Oturma odaları yirmi iki derece, yatak odası yirmi derece gibi ve sürekli bu sıcaklıkta tutuluyormuş gibi hesaplarız. Odaların birbirlerinden ısı alışverişi olduğu için mesela oturma odasını yirmi tuttum, yan odayı da yirmi derece tuttum ama bu duvardan ısı alışverişi yok. Biz petekleri ona göre yerleştiririz odaya. Siz bir odanın ısısını kapattığınızda ısıtma gerçekleştiremediği zaman komşu cephelerden altından, üstünden, yanından, odaya komşu cephelerden ısı kaybı gerçekleşecektir. Siz aslında alt ve üst kattaki komşunuzun hakkına giriyorsunuz. Buna dikkat etmek gerekir. Kendi faturanızı düşürelim diye düşürüyorsunuz ama komşunuzun faturasını artırıyorsunuz. Bu uygulama doğal gaz faturasını düşürmeye yarıyor ama başkasının hakkına giriyor” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ