Oyun Grupları Çocukların Gelişiminde Katkı Sağlıyor!

Oyun Grupları Çocukların Gelişiminde Katkı Sağlıyor!
 İnternet Editörü
Son zamanlarda değişen dünya ile sosyalleşmeye fırsat bulamayan aile ve çocuklar soluğu ‘Oyun Grupları’nda alıyor. Oyun Grupları nedir, ne gibi faydaları var, kaç yaş aralığı bu gruba dâhil olabiliyor? Sorularının cevapları vatandaşlar tarafından...

Son zamanlarda değişen dünya ile sosyalleşmeye fırsat bulamayan aile ve çocuklar soluğu ‘Oyun Grupları’nda alıyor. Oyun Grupları nedir, ne gibi faydaları var, kaç yaş aralığı bu gruba dâhil olabiliyor? Sorularının cevapları vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. ‘Dr. Maria Oyun & Etkinlik Atölyesi’ Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Açıkgöz, merak edilen soruları Konya’nın Sesi Gazetesi’ne özel cevapladı.

Oyun grubu hakkında merak edilen soruları cevaplayan ‘Dr. Maria Oyun & Etkinlik Atölyesi’ Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Açıkgöz, “Oyun grubu nedir sorusu ile sıkça karşılaşıyoruz. Pandemi süreci sonrasında oyun grupları ülkemizde önem kazandı diyebiliriz. Peki, oyun grubu nedir? 0-6 yaş arası çocukların, ebeveynleri (ya da bakım verenleri) ile ya da ebeveynsiz katıldıkları sosyalleşme amaçlı, belli bir sayıda ve yaş aralığındaki çocuk grubu ve ebeveyn grubu ile yapılan programlara Oyun Grubu denir” ifadelerini kullandı.

EBEVEYNLERİN GÖZÜ

‘OYUN GRUPLARI’NDA!

Oyun gruplarının son zamanlarda ebeveynlerin dikkatini çektiğini ifade eden Çocuk Gelişimci Tuğba Açıkgöz, “Oyun grubu nedir sorusu ile sıkça karşılaşıyoruz. Pandemi süreci sonrasında oyun grupları ülkemizde önem kazandı diyebiliriz. Peki, oyun grubu nedir? 0-6 yaş arası çocukların, ebeveynleri (ya da bakım verenleri) ile ya da ebeveynsiz katıldıkları sosyalleşme amaçlı, belli bir sayıda ve yaş aralığındaki çocuk grubu ve ebeveyn grubu ile yapılan programlara Oyun Grubu denir. Pandemi bizlere aslında her alanda olduğu gibi oyun alanında da önlemler almamız gerektiğini gösterdi. Pandemi sonrası AVM’lerde ve mahallelerde bulunan oyun alanlarının steril olmadığını düşünen kişiler çocuklarını daha güvenilir alanlara ‘Oyun Gruplarına emanet etmeye başladı. Oyun Grupları personel açısından daha profesyonel kişilerle hizmet vermesi ebeveynlerin dikkatini çekti” şeklinde konuştu.

OYUN GRUPLARI KONYALILAR

TARAFINDAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ!

Konya’da ilk oyun grubu atölyesini kurduklarını açıklayan Tuğba Açıkgöz, “Konya’da kurulan ilk oyun grubu ‘Dr. Maria Oyun & Etkinlik Atölyesi’ olarak şehirdeki oyun grubu açıklığının farkındaydım. Ve Konya’nın buna ihtiyacı olup benimseyeceğini biliyordum. Kontenjan sınırımız 100 kişidir. Ailelerimiz oyun gruplarını çok önemsiyor. Bunun başlıca sebebi ise eğitim aşamasında az katılımcının bulunması ebeveynlerde özel ilgi algısını oluşturuyor. Oyun gruplarımızda çocukların sosyal-fiziksel gelişimlerini uzmanlar tarafından gözlemlemesi ebeveynler tarafından ilgi görüyor” diye konuştu.

‘GELİŞİMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI’

Oyun gruplarının amaçlarını açıklayan Açıkgöz, “Oyun gruplarının amacı çocukları eğitmek değildir, çocuğun doğasında olan oyun oynama etkinliğinin yaşıtlarıyla bir arada, sosyal bir ortamda, becerilerinin (bilişsel, dilsel, duygusal ve fiziksel) geliştirilmesine fırsat sağlayacak şekilde gerçekleşmesidir. Oyun gruplarının çocukların gelişim sürecinde çok önemli bir rolü vardır. Oyunlar, çocukların sosyal iletişim, problem çözme ve akademik becerilerini geliştirir. Oyun grupları, çocukların çevresiyle ilişkilerini geliştirmelerine ve sosyalleşmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır ve çocukların gelişim sürecinin önemli bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

‘Dr. Maria Oyun & Etkinlik Atölyesi’ Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Açıkgöz, sözlerine şu şekilde devam etti: Oyun grubu planlamalarımız ise 6-12 ay (-), 12-18 ay (-), 18-24 ay (-), 24-36 ay (+), 30-40 ay (-), 3-4 yaş (+), 4-5 yaş (+), 3-5 yaş karışık oyun grubu (+) ve 2-5 yaş karışık oyun grubu (-) şeklinde oluyor. 24 AY- 6 YAŞ arası çocuklarınızı, gelişen dünyaya ayak uydurabilen, başkalarının haklarına saygılı, çevre bilinci oluşmuş, araştırmaya önem veren, özgüveni yüksek, aile ve toplum değerlerinin bilincinde bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Oyun gruplarında Çocuk Gelişimci, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Okul Öncesi Öğretmeni, Değerler Eğitimi Öğretmeni Beden Eğitimi Öğretmeni ve İngilizce Öğretmenleri görev almaktadır.

Kaynak:Konya'nın Sesi