Otomobil piyasası bayramdan umutlu

Otomobil piyasası bayramdan umutlu
Konya Motorlu Araç Satıcıları Derneği (KONMASDER) Başkanı Abdullah Acıbadem, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla ikinci el araç piyasasında hareketlilik yaşandığını ve fiyatlarda yukarı yönlü artış görüldüğünü belirtti.

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte motorlu araç piyasasında hareketlenmeler olduğuna dikkat çeken Konya Motorlu Araç Satıcıları Derneği (KONMASDER) Başkanı Abdullah Acıbadem, sektördeki iniş çıkış halinin en ufak olumsuz çıkan bir haber ve yorumun piyasanın tersine gitmesine sebep olduğuna dikkat çekti. “31 Mayıs’ta çıkan genelgede aracı olarak ilan satış sitelerine yüklenilen araçların fiyatlarının noter satış bedellerinde uçurum oluşturması kesilen faturaların düşük olması Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı atağa geçirdi” diyen Acıbadem, “Yeni kurulacak hazırlanan sistemde ilanlara yüklenilen araç bilgileri ve fiyatı noter sistemi ile o beyan edilen aracın satış bedeli tutarı Bakanlığın sistemine düşecek ve arada fark oluşursa sistem direk sorgulayacak” diye konuştu.

OTOMOBİL PİYASASI ALTIN ÇAĞINI YAŞADI

“Pandemi süreci ile adeta altın çağını yaşayan otomobil piyasası yatırım aracı olarak dövizi ve altının önüne geçen otomotiv sektörü durmuyor” diyen Acıbadem, esnafı da uyararak şunları söyledi. “Konya Oto Galericiler Odası Yönetimi ve Konya Motorlu Araç Satıcıları Derneği (KONMASDER) olarak esnafımızı uyarıyoruz. 01 Haziran 2022 tarihten itibaren aldığınız araçların faturasına mutlaka dikkat edelim. Bu şekilde hep birlikte hareket edersek aracını satmak ya da değiştirmek isteyen tam fatura kesmek zorunda kalacak. Yetkililerden esnafın mevcut stokunda bulunan 01 Haziran öncesi araçların aradaki fatura tutarına af getirilmesi. Esnafın burada yapabileceği bir şey yok. Aldığı aracın fiyatlarının artması esnafın çok para kazanmış olması anlamına gelmiyor esnaflarımızın 2 yıllık süreçte stokundaki araç sayısı hep eridi. Şimdi birde bu uygulama ile stokundaki araçları güncel satış fiyatları üzerinden faturalandırması esnafımızın yüzde 80’inin iflas etmesine sebep olur” dedi.

İKİNCİ EL ARAÇ İTHALATININ ÖNÜNÜN AÇILMASI GEREKİYOR

İkinci el araç ithalatının önünün açılması gerektiğine dikkat çeken Acıbadem, “Piyasanın düşmesinin fiyatlarının artışını ortadan kaldıracak tek çare ikinci el araç ithalatının kolaylaştırılması ve bunu her ilin esnaf odaları üzerinden yapılmasını istiyoruz. Açılacak özel ithalatın sıfır araç Distribütörlerine sadece bırakılmamasını istiyoruz. Ülkemizde kayıtlı oto galericilik yapan 70 bin esnaf var. Şuan fiyatların yükselmesinin sebeplerinden sorumlu sıfır araç satan bayiler birçok markada gelen araçları mağazalara gelen müşteriye satmıyor karavan kurdukları şirketlere fatura edip fabrika ya da distribütörün belirlediği rakamın yüzde 20-30 fazlasına el altından araç satıyor. İkinci el araç ithalatı bunların direk önüne geçmiş olacak” ifadelerini kullandı. •Şeydanur Dündar