Otizmli bireylerin tedavisine katkı için SOBE Sera açıldı

Otizmli bireylerin tedavisine katkı için SOBE Sera açıldı
Konya'da "Otizmli Eller KOP ile Toprağa Dokunuyor Projesi" kapsamında otizmli bireylerin tedavi ve rehabilitasyonlarına katkı sağlanması amacıyla kurulan seranın açılışı yapıldı.

Konya Ovası Projesi (KOP) Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin tedavi ve rehabilitasyonlarına katkı sağlanması amacıyla uygulanan “Otizmli Eller KOP ile Toprağa Dokunuyor” proje kapanış programı ile SOBE Sera açılışı gerçekleşti. Türkiye’nin otizm alanında çalışan en büyük ve en kapsamlı merkezi olan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Merkezi’nde yapılan seranın açılışı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Murat Karakoyunlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Çocukların bu projeyle bir dönüm noktası yaşayacağını belirten SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak, “Kurulduğu ilk günden beri SOBE için Türkiye’nin en kapsamlı otizm merkezi diyoruz. SOBE çalışmalarını yaparken destek alabileceği bütün kurumlarla iş birliği yapmayı kendisine şiar edinmiş bir kurum, bu bağlamda bu proje bizde mekan olarak SOBE’de uygulanan ilk proje. Küçük bir proje gibi görünüyor ama çocuklarımıza ve çalışmalarına önemli bir dönüm noktası olacak. Hem çocuklarımızın tarımla ilgili projede de adı geçiyor toprağa dokunmalarıyla ilgili bir fırsat olacak. Belki de proje aileler ve SOBE’ye de gelir kaynağı olacak” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ BİR İŞ BİRLİĞİ

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Bugün önemli bir program için bir arada bulunuyoruz. Burada belediye vakıf ve üniversite olarak önemli bir iş birliğini başlattık ama elhamdülillah bu iş birliği gelişerek büyüyerek devam ediyor meyvelerini veriyor. Bu iş birliği bizim için çok önemli, otizmli çocuklarımız burada sadece bir eğitim ve rehabilitasyon faaliyetine katılmakla kalmıyorlar bunun yanında belki bir ömür boyu onları idame ettirecek bir mesleğe de sahip oluyorlar be belki meslek olmasa bile önemli bir meşguliyeti de icra etmeye başlıyorlar. Bu yönde şu anda yürütülen atölye faaliyetlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tabii burada kurulan sera da aynı şekilde çocuklarımız için belki bir umut kapısı olacak, onlar için farklı bir pencereyi açmış olacak ve farklı bir uğraşın başlangıcı olacak” dedi.

HEM BEDENSEL HEM ZİHİNSEL GELİŞİM

Çocukların gelişiminde diğer canlıların da etkisinden söz eden ve bu projenin çocuklar için önemine değinen Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin, “Sadece bir proje değil bu aslında. Sosyal olarak çocuklara dokunabileceğimiz önemli bir proje. Sadece bir sera değil, çocuklarımızın hem bedensel hem zihinsel olarak gelişmesini sağlayacak bir proje. Buralarda yetiştirilen çocuklarımızla aynı ortamı paylaşan diğer canlılar da var. Bu canlıların nasıl yetiştiğini nasıl büyüdüğünü kendi elleriyle burada serada yetiştirerek onu görmüş ve öğrenmiş olacaklar. Böylelikle çocuklarımızın hem bedensel hem zihinsel olarak gelişmesini sağlamış olacağız” dedi.

MİKRO PROJELERLE İNSANLARA DOKUNUYORUZ

Yapılan her projenin önemini vurgulayan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Murat Karakoyunlu, “Bizim için etkisi, yansıması çok büyük ve kıymetli bir proje. Devlet olarak köprüler barajlar, otoyollar yapan bir yapımız olduğu gibi aynı zamanda mikro bazlı projeleri de destekleyen bir yapımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2011 yılında yaptırmış olduğu Bölge Kalkınma İdare ile bu anlamda daha küçük daha nokta atışı mikro projelerle insanlara dokunmak, halkımıza vatandaşımıza dokunarak onların refah seviyesini, yaşam imkanlarını sosyal dokularını kuvvetlendirmeyi amaçlayan projeler geliştirmekte. İstanbul’da yapılmış olan bir köprünün faydası neyse burada otizmli çocuklarımızın anneleri için yapmış olduğumuz bu küçük hizmetin de emeğin de çok büyük etkisi olduğunu, aynı olumlu sonuçlar verdiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SOBE ÖRNEK OLACAK

“SOBE’yi sadece Selçuklu’ya sadece Konya’ya has düşünmek bence çok yanlış” diyen Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, “Burası yakın gelecekte inşallah hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olabilecek bu alanda örnek hizmet edebilecek bir prototip haline geliyor. Bu alanda yapılan her katkı ileride biz böyle bir yer yapmak istiyoruz denildiğinde. Kardeşim bunu yapacaksanız bak biz bunu da yaptık, bunun da faydasını çok gördük gerçekten idari istiyorsanız içinde bunlar da olsun dedirtecek bir şey” şeklinde konuştu. Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir Külahcı da proje uygulayıcısı olmaktan ve böyle özel bir çalışma da yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. •Betül Akçadaşoğlu