Okul Masrafları Ailelerin Belini Büküyor!

Okul Masrafları Ailelerin Belini Büküyor!
Okulların açılmasına kısa bir süre kala velileri ve öğrencileri okul alışverişinin heyecanı sardı. Okul forma kıyafeti, kırtasiye ürünleri, çanta ve suluklarda geçen sezona göre fiyat artışları aileleri zorluyor.

Yeni Eğitim-Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Bu günlerde çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakla uğraşan aileler soluğu çarşı ve pazarlarda aldı. Türkiye’deki zam yağmurundan kırtasiye ürünleri, formalar ve diğer okul malzemeleri de etkilendi. Bir çocuğun tepeden tırnağa okul maliyetini sizler için delerdik.

Yıllardır Konya’da kırtasiye işi yapan Osman Kaplan son zamlardan sonra kırtasiye ürünlerinin nasıl etkilendiğini Konya’nın Sesi Gazetesine anlattı.

KÂĞITTA FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR

Ürünlerin çok zamlandığını belirten Kaplan, “Kırtasiye ürünlerine geçen seneye oranla %100’lük bir zam geldi. Veliler çoğu kırtasiye ürünü alırken iki kez düşünüyor. Öncelikli ihtiyaçları almaya çalışıyorlar. Geçen seneye nazaran en çok kâğıt zamlandı. Geçen sene 95 TL olan 500’lük A4 kâğıdı şu an 250 TL, en çok zamlanan deme nedenimde yıl içinde fiyatı düşmüştü şu an tekrardan zamlandı.” dedi.

OKULA YENİ BAŞLAYAN ÖĞRENCİNİN KIRTASİYE MALİYETİ 1.500 – 2.000 TL

Okula yeni başlayacak bir öğrencinin kırtasiye masrafları hakkında bilgiler veren Kaplan; “Ürünlerin hepsine yüzde 50 ile yüzde 100’lük bir zam geldi. Geçen sene 50 lira olan ürün bu sene 100 lira oldu. Durum böyle olunca evinde hiç malzemesi olmayan ya da okula yeni başlayacak bir çocuğun ortalama kırtasiye maliyeti 1500 TL ile 2000 TL arasında değişiyor. Bazı ailelerde marka takıntısı oluyor, öyle olunca bu fiyat biraz daha artıyor.

TEMEL KIRTASİYE MALZEMELERİ NE KADAR?

  • Faber Castell kuru boya: 80 TL
  • Faber Castell sulu boya: 80 TL
  • Faber Castell pastel boya: 80 TL
  • 40 yaprak küçük boy defter: 15 TL
  • 60 yaprak küçük boy defter: 20 TL
  • 80 yaprak küçük boy defter: 25 TL
  • Kurşun Kalem: 10 TL
  • Silgi: 10 TL

ÖĞRETMENLERİN LİSTELERİ VELİYİ ZORA SOKUYOR

Öğretmenlerin velileri maddi açıdan zor duruma düşürdüğünü ifade eden Kaplan; ”Öğretmenlerin okulda öğrencilere not aldırdığı ‘alınacaklar listesi’ velileri zor durumda bırakıyor. Öğretmenler gerekli gereksiz her şeyi listeye yazıp velilere alınması konusunda baskı yapıyorlar. Listeye her ürünün en pahalı markasını yazıyorlar, biz burada veliye uygun fiyatlı olan ürünlerin muadillerini gösteriyoruz. Uygun fiyatlı aynı kalitede pek çok ürün bulunuyor. İçinde bulunduğumuz hayat pahalılığında uygun fiyatlı ürünün alınması taraftarıyız. Öğretmen ürün listelerini hazırlayıp marka tercihini velilere bırakmalıdır. Tabi bu her öğretmen için geçerli değil bazı öğretmenler de bizim gibi ailelere uygun fiyatlı ürünleri öneriyor” dedi.

“ÜRÜNLER SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİL”

Kırtasiye ürünlerinin sağlığa herhangi bir zararının olmadığını ifade eden Kaplan; “Ürünlerin hiçbirinin sağlığa zararı yoktur. Tabi bunu kendi dükkanımda bulunan ve esnaf arkadaşların ürünleri için söylüyorum. Bizim sattığımız ürünler Sağlık Bakanlığı onaylı ürünler. Sağlığa zararlı, aykırı madde içeren ürünlerin şu an Türkiye’de satışı yok. Ürünler gümrükte denetleniyor, denetimden sonra ülkeye girişi sağlanıyor. Tüm ürünler Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde denetleniyor” açıklamalarını yaptı.

OKUL FORMALARINDA YÜZDE 50 ARTIŞ VAR

Kırtasiye alışverişinin yanında gerekli olan diğer ürünler ise okul formaları. Konya’da okul forma giysilerinin satışını yapan Muhammed Fatih Erbağ “Okul formalarında inanılmaz bir artış söz konusu, ürünlere yüzde 50’den fazla zam geldi” açıklamalarını yaptı.

Okul forma kıyafetlerinin sınıf ve öğretim düzeyinde farklılık gösterdiğini ifade eden Erbağ; “İlkokul ve ortaokul forma fiyatları arasında farklılıklar bulunuyor. Bunun nedeni ise ortaokul formalarında eşofman zorunluluğu var ve beden büyüdükçe fiyatlar artıyor” ifadelerini kullandı.

BİR ÖĞRENCİNİN FORMA MALİYETİ 900 CİVARINDA

Okul forma kıyafetlerinin fiyatları hakkında bilgi veren Erbağ; “En uygun markaların formalarını hesaplayacak olursak bir öğrencinin tüm ihtiyaçları için ortalama 900 TL gibi bir fiyat çıkıyor” dedi.

FORMA FİYATLARI

  • Okul pantolonu: 150 200 TL
  • Lacos: 150 TL
  • Şort etek: 195 TL
  • Ceket: 350 TL

AİLELER ÜRÜNLERİ BİRER TANE ALABİLİYOR

Ailelerin artık tüm formalardan birer tane aldığını söyleyen Erbağ, “Eskiden okul formaları çifter çifter alınırken şu an veliler pahalılıktan dolayı sadece yazlık lakosları alıyorlar. Kışın kullanılacak formaları da kış ayları yaklaştığında havalar soğuduğu zaman almayı tercih ediyorlar. Hem yazlık hem kışlıkları şimdiden almalarını öneriyoruz bunun nedeni ise dönem içinde yaşanılabilecek zam durumu” ifadelerini kullandı.

ÇANTA VE SULUKLARDA FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Forma fiyatlarının yanı sıra sırt çantalarında da yüzde 100’lük bir artış olduğunu söyleyen Erbağ; “Çanta fiyatları şu an 200 TL’den başlıyor 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Beslenme çantalarının fiyatları ise 110 TL ile 270 TL arasında değişiyor. Genellikle ilkokul öğrencileri için tercih edilen suluklar ise 90 TL’den başlıyor, lisanslı ürünlerde bu fiyatlar 300-350 TL’ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı

Kaynak:Konya'nın Sesi