Öğrenciler Müjde! Yarıyıl Tatili 5 Gün Önce Başlıyor!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl okullarda dönem bitimi öncesindeki son hafta öğrencilerin hem eğlenceli hem de sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel etkinliklerle öğretici zaman geçirmeleri amacıyla düzenlediği "Dönem Sonu Faaliyet Haftası" etkinliklerini bu yıl Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile güncelledi. Bu kapsamda öğrencilerin akademik başarısı ve sanatsal gelişimi de bütüncül yaklaşımla ele alınacak. 13-16 Ocak'ta düzenlenecek olan "Dönem Sonu Faaliyet Haftası" bakanlıkça e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'nde "merkezi etkinlik" olarak tanımlandı. Bilgi yarışmalarından yetenek paylaşım saatine, hitabet oyunlarından sergilere, sosyal sorumluluk çalışmalarından, belgesel ve animasyon gösterilerine birçok etkinliğe yer verilen planlamalarla öğrencilerin hem eğlenmesi hem de öğrenmesi amaçlanıyor.
ÖĞRENCİLER SON HAFTA ETKİNLİĞE DOYACAK!
Yarıyıl tatiline ön hazırlık olan ‘Dönem Sonu Faaliyet Haftası’, heyecanla tatile girmeyi bekleyen öğrencilere adeta ek 5 gün daha kazandırıyor. Faaliyet haftasına ilişkin dolu dolu geçecek 5 gün MEB'in planlamasıyla 13 Ocak Pazartesi günü ‘Yetenek Paylaşım Saati’, ‘Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Münazara"’ ve ‘Bilgi Yarışması’ ile başlayacak. 14 Ocak Salı günü ‘Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri’, ‘Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Roller Tartışıyor"’ ve ‘Oyun Saati’ yapılacak. 15 Ocak Çarşamba günü ‘Bir Fikrim Var Saati’, ‘Dilimizin Zenginlikleri-Hitabet Oyunları "Hitabet Yarışı"’ ve ‘Belgesel ve Animasyon Gösterimi’ gerçekleştirilecek. 16 Ocak Perşembe günü ‘İyiliği Paylaş Saati’, ‘Dilimizin Zenginlikleri-Kelime Oyunları’ ve ‘Sergi’ düzenlenecek. 17 Ocak Cuma günü ise öğrenciler karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek.
KARNENİN YERİNİ GELİŞİM RAPORU ALDI
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulandığı ilkokul 1. sınıflarda ise karne yerine sosyal-duygusal öğrenme becerilerini de içeren "gelişim raporu" uygulamasına geçilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında ilkokul öğrencileri için karne yerine öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerilerini de içeren "gelişim raporu" uygulamasına geçiyor. Gelişim raporları ilk kez, 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilinde verilecek. 5 sayfalık ‘Gelişim Raporu’nda, beceri temelli bir yaklaşım temel alınacak.
SAMİMİ İLETİŞİM İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRIR
Psikolog Özden Şeker, okulların yarıyıl tatili öncesi üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ancak asıl görevin ebeveynlere düştüğünü belirterek çocukların verimli bir tatil geçirmesi için sağlanacak ortamın önemini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı. Yarıyıl tatili yaklaşırken pek çok velinin tatili nasıl verimli geçirebilirim diye kaygılandığı bir süreç başladı. Hem çocuğum tatilini yapıp dinlensin hem de verimli zaman geçirip öğrensin diyen veliler için Psikolog Özden Şeker, çocuğunuzu eğlendirirken sizi de dinlendirecek ve ruhsal anlamda rahatlatacak bazı pratik önerileri aktardı. Çocuklarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Şeker, “Öncelikle, çocuklarınızla iletişim kurarken açık ve samimi olmalısınız. Onların tatilde neler yapmak istediklerini sorarak ilgi alanlarına saygı göstermelisiniz. Unutmayın, olumlu bir iletişim ortamı kurmak, çocuklarınızın duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmek onlara kendini önemli hissettirir” ifadelerini kullandı.
ESNEK PROGRAMLA ORTAK PLANA UYULMALI
Yarıyıl tatilinde çocuklarla belirlenen ortak bir plana bağlı kalmanın tatili verimli bir şeklide geçirmeye yardımcı olacağını söyleyen Şeker, “Tatil sürecini planlama konusunda esnek olmak da önemli, ancak belirli bir düzeni de korumak faydalı olabilir. Birlikte günlük bir program oluşturarak eğlenceli etkinliklere ve dinlenmeye zaman ayırmak hem çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenizi hem de tatilin tadını çıkarmanızı sağlar” diye konuştu.
ZAMAN AKTİF KULLANILMALI
Tatil boyunca çeşitli aktivitelerle zamanın değerlendirilebileceğini belirten Şeker, “El sanatları, boyama, modelleme veya geri dönüşüm projeleri gibi yaratıcı atölye çalışmalarına birlikte katılabilirsiniz. Bu, çocukların hayal güçlerini kullanmalarını sağlar ve aynı zamanda birlikte vakit geçirmenize olanak tanır. Birlikte doğa yürüyüşlerine çıkabilir, güzel hava koşullarında kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Doğada geçirilen zaman hem çocukların hem de siz ebeveynlerin stresini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik edebilir. Ve tabii ki, birlikte basit tarifler deneyerek mutfakta eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Çocuklarınızın damak zevkine uygun tarifleri seçerek hem lezzetli bir şeyler yapabilir hem de birlikte vakit geçirebilirsiniz” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİ KULLANIMI DENGELENMELİ
Ebeveynlerin tatil sürecini yönetirken teknoloji kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Şeker, “Son olarak tüm bunları yaparken günümüz dünyasının bir getirisi olan teknoloji kullanımını da dengelemeyi unutmamak gerekir. Teknoloji kullanımında yaşa göre sınırlama getirmek oldukça önemlidir. Çocukları sadece eğlenceli değil öğretici içeriklere de yönlendirmek, tatil sürecini daha sağlıklı hale getirebilir. Çocuklar ailede ne görürse onu uygulayacağından özellikle teknoloji konusunda, ebeveynlerin örnek davranış sergilemeleri çocukların davranış biçimlerini şekillendirecektir” ifadelerini kullandı.
-Büşra KÖSE