O firmadan hassas tarım atağı! Mehmet amcanın tarlası bizden sorulur!

O firmadan hassas tarım atağı! Mehmet amcanın tarlası bizden sorulur!
 Muhabir
Konya Tarım Fuarı’nın öne çıkan stantlarından biri olan Türk Traktör firmasıyla hassas tarımın bilinmeyenleri Konyalı çiftçilere anlatıldı. Uygulamaya yeni geçen birçok yenilik canlı bir şekilde tanıtıldı. Peki hassas tarım nedir, artı yönleri nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan hassas tarım yöntemi, üretimde verimi artırmaya, arazi tipine uygun şekilde ekin ekmeye katkı sağlıyor. Ayrıca bitki yetiştirme koşullarını iyileştiren hassas tarım, çevre üzerinde minimum oranda olumsuz etki yaratmak amacıyla kullanılıyor. Türk Traktör Konya Bayisi Mikdat Bağcı Otomotiv Hassas Tarım Sorumlusu Onur Ataman, Türk Traktör bünyesinde gelişen yeni teknoloji harikalarını sizler için anlattı.

VERİMDE MAKSİMUM SEVİYEYE ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR
Hassas tarım sistemlerini kullanarak verimi arttırmaya çalıştıklarını belirten Onur Ataman, “Mevcut tarım arazisinde daha fazla ürün yetiştirilmesi, ilaç, gübre, tohum ve yakıt gibi girdilerin ideal seviyede kullanılması, bakım faaliyetleri sırasında oluşan bitki ezilmelerini azaltarak verimliliği artırmak gibi önemli avantajlar sunuyor. Tarımsal faaliyetlerde, geleneksel yöntemlerde biz tarlayı her zaman heterojen bir yapı olarak görüyoruz, kabul ediyoruz. Dolayısıyla herhangi bir şekilde değişken kullanmıyoruz. Tarlanın farklı bölgelerinde farklı şekilde ilaçlama ve gübreleme faaliyeti yapılması gerekiyor. Biz hassas tarımda tarlayı tamamen bir heterojen yapı olarak ele alarak farklı oranlarda farklı sistemlerle, değişken oranlı uygulama kullanarak verim arttırmaya çalışıyoruz. Hem de bir yandan da çalışma konforunu artırıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2025-04-11-at-14-34-56.jpeg

Türk Traktör bünyesinde geliştirilen son teknoloji sistemleri Tarım Fuarı boyunca yerli ve yabancı binlerce çiftçi ile bir araya getirdiğini ifade eden Ataman “Burada Türk Traktör’ün çiftçilere sunmuş olduğu hassas tarım ürünleri tanıtıyoruz. TürkTraktör Hassas Tarım ürün gamındaki Otomatik Dümenleme Sistemi, yerli olarak geliştirilen filo ve araç takip sistemi TTConnect, yerli akıllı yönlendirme sistemi TTGuide, TürkTraktör Drone hizmeti, akış ve oran kontrol sistemlerini fuara ziyarete gelen her misafirimize detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Bunlardan kimisi Türk Traktör’ün bünyesinde geliştiriliyor, kimisi ise anlaşmalı firmalarımız aracıyla geliştiriliyor. Türk Traktör tamamen Koç Holding bünyesi üzerinde geliştiriliyor. Bizzat çiftçilere hitap eden bir ürün. Manüel bir düzenleme sağlıyor. Manüel bir düzenleme sayesinde çiftçi bir hat üzerinde kolaylıkla kalabiliyor. Bu düzenleme durumu aslında tek şerit üzerinde bir hassasiyet sağlıyor. Yani 30 santimetre bir hassasiyetle beraber hiçbir abonelik ücreti olmadan bir hat üzerinde kolaylıkla kalmamızı sağlıyor. Ama otomatik düzenlemeden farkı ne? Dümenleme tamamen kullanıcıya ait. Düzenleme kendisi yapıyor. Gayet fiyat performans bir ürünümüz tamamen Türk Traktör’ün bünyesinde geliştiriliyor ve çok büyük yatırımlar ile geliştiriliyor. Şu anda manüel bir düzenleme sistemi söz konusu ama bir sonraki fuarlarda bu Adana Fuarı ve Bursa Fuarı olabilir. Otomatik güncelleme haline getirmeye çalışıyoruz. Bu da ne demek? Yerli olarak ilk otomatik ürünü olacak demek” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-04-11-at-14-43-54.jpeg

TARLADA ARIZA OLUŞTUĞUNDA HEMEN MÜDAHALE EDİLECEK
Geliştirilen sistem sayesinde tarlada herhangi bir arıza çıktığında çiftçi daha arızanın ne olduğunu anlamadan servise ulaşan kod sayesinde arızanın hemen çözüleceğini belirten Onur Ataman, “Burada bir sistemimiz var. Bir sistemi ile entegre çalışabiliyoruz. Bir trimble altyapısını kullanmış olduğumuz bir sistemimiz var. Aslında Türkiye'deki en kaliteli, dünyadaki en kaliteli sistem uydudan bir bağlantı sağlıyoruz. Herhangi bir şekilde baz istasyonuna gerek duymadan doğrudan uydudan bağlantı sağlıyoruz ve iki buçuk santimetre hassasiyeti verebiliyoruz. Bir de bunun yanında ISO baz kontrol sistemimiz var dediğimiz oran kontrol sistemi. O da hem üst üste bindirmeleri engelliyor hem de istediğimiz bir bitkiye, istediğimiz ilacı atmamızı sağlıyor. Aslında kolaylıkla bunu söyleyebiliriz. Bunun yanında. City Connect var. City Connect Filo ve araç takip sistemi. Şöyle basitçe anlatacak olursak. Traktörlere takabildiğimiz bir modül sayesinde traktörün gösterge panelindeki bütün verileri alabilmemizi sağlıyor. Bir uygulama veya web sitesi üzerinden hangi veriler var? Aracın yakıt durumu, gösterge panelindeki bütün veriler sonrasında bunun seviyesi, sıcaklığı ve motorun yüklenme durumu gibi bir çok özelliği verebiliyoruz. Bunların yanında bazı bildirimlerimiz oluyor.

zirai-drone-raven-tar16-ilaclama-01-570x350-001.jpg

Çiftçimizin telefonuna geliyor. Bizim uygulamamız var tamamen burada Türk traktörün kendi yapmış olduğu bir ürün. Mesela traktör bir arıza verdi. Bir sorun yaşadığında Bunun kodu doğrudan servisin kanalına gidiyor, servisin hesabına gidiyor ve daha Mehmet amcam, Ahmet amcam tarlada iken arızayı kendisi bilemiyorken servisimiz biliyor. Dolayısıyla hem müşteriye güvenimiz artıyor hem de hızlı ve kolay bir çözüm sağlıyoruz. Bu sayede birçok parametre verebiliyoruz. Yeni bir güncellememiz var. Daha öncesinde Türkiye'de herhangi bir şekilde bir traktör üzerinde multimedya özelliği yoktu. Biz ona traktörlerin bir özelliği getirdik. Yani tarımsal faaliyet sırasında bir CarPlay ekranı gibi ürününüzü kullanabilecek. Youtube, Spotify, Youtube, Whatsapp gibi uygulamalara girebilecek. Tabii ki eklenebilir bir sürü özellik var. Bunun dışında yeni özelliğimiz var. Bir tanesi telefon tutacağı” ifadelerini kullandı.