O Bir Felaket! Günden Güne Artıyor! En Büyüğü Konya'da!

O Bir Felaket! Günden Güne Artıyor! En Büyüğü Konya'da!
Günden güne Konya’da bu felaket sayısı artmaya devam ediyor. Bu felaketin en büyüğünün Konya’da olması ise bölge halkını ve çevre illeri tedirgin etmeye başladı. Uzmanlara göre ise, bunun önüne geçmek mümkün değil. İşte ayrıntılar…

Yeraltı sularının çekilmesiyle oluşan bu coğrafi biçimlerin meydana gelmesi aslında 30 yıldan fazla sürüyor ancak Konya'da artık her yıl 20-30 obruk oluştuğu gözlemleniyor. Geçtiğimiz günlerde Karapınar'da patates tarlasında yaklaşık 20 metre çapında, 15 metre derinliğinde obruk oluştu. Bu durumun ne kadar süreceği vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK OBRUĞU: KIZÖREN OBRUĞU

Kızören Gölü veya Kızören Obruğu, Konya'nın 70 km kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan kartstik oluşumlu bir obruk gölüdür.

Çapı 228 metre, derinliği 171 metre olan obruğun 145 metresi suyla doludur.

20 metre aşağıda olan göl yüzeyi aşırı yer altı suyu kullanımı nedeniyle daha da alçalmaktadır.

Batı kenarında Selçuklu yapımı Obruk Hanı yer alan Kızören Gölü ülkenin en büyük obruğudur.

2005 yılında göl ve etrafındaki 127 hektarlık alan Ramsar alanı ilan edilmiştir. Yer altı sularıyla beslenen Kızören Gölü, yıl içinde 5 metre seviye farkı göstermektedir.

Gölde herhangi bir canlının yaşadığı tespit edilememiştir.

Gölden tarımsal sulama ve evsel kullanım için su çekimi durdurulmuştur.

Çok nadir rastlanan bir coğrafi oluşum olmasının yanı sıra turkuaz rengi suyu ile de ziyaretçilerin ilgisini çeken bu yer, derinliği ve berraklığı ile de dalış yapmaya uygun.

İpek Yolu üzerinde bulunan bu hanın kim tarafından yapıldığı ve yaptırıldığı bilinemiyor olsa da XIII. yüzyıl Anadolu Selçuklu eseri olduğu tarihçiler tarafından belirtiliyor.

Dış görünüşü ile bir kaleyi andıran bu han, 1996 yılında yapılan restorasyonlar ile temizlenip düzenlenmiş ve günümüzde hala birçok turisti ağırlıyor. •Abdil Emiroğlu/Banu Çiçekçi

Kaynak:Konya'nın Sesi