NEÜ'de görme engelli öğrencilere özel sergi!

NEÜ'de görme engelli öğrencilere özel sergi!
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından, görme engelli öğrenciler için “Dokunsal Sanat Sergisi” açıldı.

NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde düzenlenen sergide, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Arş. Gör. Cahit Şahin’in eserleri sergilendi.

İhlas Haber Ajansı'nın Haberine Göre:

Sergisi’nde konuşan NEÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer, “Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğümüz tarafından düzenlenen Dokunsal Sanat Sergisi, görme yetisi kısıtlı olan öğrencilerimizin ve bireylerimizin görsel betimlemesini artıran oldukça faydalı bir sergi. Bizler bazı şeyleri kalp gözümüzle görürüz. Bu da ona yönelik yapılmış bir sanatsal etkinlik. Özellikle görme ve duyma yetisi kısıtlı olan bireylerin hayata adapte olmaları, toplumla iç içe yaşamalarını kolaylaştırmak amacıyla bu tarz etkinliklerin yapılmasını çok faydalı buluyoruz. Dokunsal Sanat Sergisi’ne emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

"ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN BİRÇOK PROGRAMI HAYATA GEÇİRİYORUZ"
Engelli Öğrenci Birimi olarak, engelli öğrencilerin farkındalığını artırmak ve ihtiyaçlarını yüksek düzeyde karşılayabilmek amacıyla birçok programı hayata geçirdiklerini aktaran Prof. Dr. Hakan Sarı ise, “Dokunsal Sanat Sergisi de bu programlarımızdan birisi. Bu yıl Engelli Öğrenci Birimi olarak işitme engelliler için işaret dili kursu, görme engelliler için Braille alfabesi kursu açtık. Kurslarımıza çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci devam ediyor. Bunun yanında Üniversite Erişebilirliği kapsamında engelli öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Eğitsel materyal desteği verirken, teknoloji altyapımızı da onlar için kullanıyoruz. İlerleyen günlerde Yükseköğretim Kurulu’nun düzenlediği bayrak yarışında da Aksaray Üniversitesi ile birlikte birinci gelmek için başvuracağız. Programları yapmamızda bize desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu Hocamıza ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu’na çok teşekkür ederiz. Sergisini üniversitemizde açan Arş. Gör. Cahit Şahin’e de teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

"SERGİDE GÖRME ENGELLİLER SANAT ESERLERİNE ULAŞABİLİYORLAR"
Dokunsal Sanat Sergisi’nin açılma amacından bahseden Arş. Gör. Cahit Şahin de, “Bu sergiyi hayata geçirmekteki amacım görme engelli bireylerin de görsel sanat eserlere ve imajlara ulaşabilmeleri. Çünkü orijinal sanat eserlerine dokunmak yasak olduğu için görme engelli vatandaşlarımızın bu eserleri tanımaları çok zor. Bu nedenle bizde orijinal sanat eserlerini kabartmalı versiyona çevirdik. Görme engelli vatandaşlarımızda bu kabartmalı versiyonlara dokunarak eserlerdeki bilgilere kendi imkanlarıyla erişebilecekler. Geri dönüşler de gayet güzel. Görme engelli öğrenciler ilk gördüklerinde çok şaşırdılar. Bunun olabileceğini düşünmüyorlardı. ‘İlk defa bir resme dokunuyorum’ cümlesini birçok kez duydum. Bu da beni çok mutlu etti ve yeni eserler yapma konusunda da motive oldum” ifadelerini kullandı.

"SANAT ESERİNİN TASVİRİNE DOKUNMAK ÇOK HEYECAN VERİCİ"
Bir sanat eserinin Braille alfabe tasvirine dokunmanın çok heyecan verici olduğunu söyleyen NEÜ Görme Engelli Öğrenci Birim personeli İsmet Çavdar da, “Bir görme engelli olarak böyle bir serginin bizlerin beğenisine sunulmasına öncü olduğu için Prof. Dr. Hakan Sarı hocama ve sergiyi üniversitemizde açan Arş. Gör. Cahit Şahin hocama teşekkür ederim. Bu tip sergilerin yaygınlaştırılarak engelli farkındalığını artırmak ve bilinçlendirmek çok önemli” şeklinde konuştu.
Sergiye NEÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer, NEÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı ile görme engelli öğrenciler ve davetliler katıldı.

Kaynak:İHA