Motosiklet için ikinci el kararı piyasayı nasıl etkileyecek?

Motosiklet için ikinci el kararı piyasayı nasıl etkileyecek?
 Muhabir
19 yıldır yedek parça, motor tamiri ve satışı yapan Yiğit Motor sahibi Mustafa Yiğit, Ticaret Bakanlığı’nın ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlaması ve satışına kısıtlama getirmesi hakkında konuştu.

İkinci el motosiklet satışında 6 ayda 6 bin kilometre kuralı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra gözler ikinci el motosiklet piyasasına çevrildi. Kararın ikinci el motosiklet piyasasına olumlu yansıması beklenirken al-sat yaparak cebini düşünenlerin önü kesilecek.

Konuyla ilgili Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Yiğit, “Bugünün şartlarında bir motor fiyatı 40 bin liradır. Asgari ücretle çalışan biri taksitli motor alım yerlerinde Evkur gibi ya da başka firmalarda bayilerde taksitle motor verdikleri için motosikleti alır. 14 bin 400 lira maaş alan birisi motoru taksitle alıp başkasına satarak parayı nakde çevirip geçinmeye çalışıyor. Motoru 40 bin TL’ye alıyorsa 30-35 bine kaça olabilirse satarak, geri kalanını taksitle bir şekilde ödüyordu” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın bu kararı fiyatların yüksek olmasından dolayı aldığını düşünüyoruz diyen Yiğit, “Uygulama ikinci el otomobil piyasasında denenip faydası görüldükten sonra motosiklet piyasasında da denenmeye başlandı. Sıfır fiyatlarını geçen ikinci el motosiklet satışları stokçuluk ve haksız ticareti sınırlandıracak. Şu anda taksitli motor satışı hala devam ediyor ama 6 ay gibi bir süre içerisinde satış yapılamıyor. Belki esnaf olarak bize yansımaz ama bu ticareti yapanlar için illaki zor olur. İşin ucu maddiyata dayanıyor. Bu yöntemi artık kullanamayacaklar. İlla yapmak istiyorlarsa 6 ay beklemek durumunda kalacaklar” dedi.

Kışlık motor bakımlarının devam ettiğini söyleyen Yiğit, “Kış aylarına girdik sık sık motor kullanan kuryecilerde teker değişimi daha çok oluyor. Ama normal biniciler okulların açılma sezonundan sonra motorunun eğer bakıma ihtiyacı varsa bakım ihtiyacını yaptırıyor yaza hazır bir şekilde otoparkı varsa otoparkına kaldırıyor ya da yine bakımsız şekilde kaldırıyor yazın Konya’da Nisan ayında motora binmeye başlıyoruz. Nisan ayında havalar düzelmeye başlıyor. O ayda geliyor bakımını yaptırıyor. Kuryecilerin genelinde ise lastik değişimleri normal aylık bakım ya da 2 aylık bakımları devam ediyor” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ