Merdiven altı işlemlere dikkat! Aracınız çöp olabilir!

Merdiven altı işlemlere dikkat! Aracınız çöp olabilir!
 Muhabir
Son yıllarda artan merdiven altı pasta cila işlemi uzmanı tarafından yapılmadığında kötü sonuçlar doğurabiliyor. Araç sahibini iki kere masrafa sokarken araca da oldukça fazla zarar veriyor. Peki pasta cila nasıl yapılmalı? İşte detaylar…

Konya’da çocukluk hayali olan işletmeyi küçük yaşlarda açarak büyük işlere imza atan SS Garage sahibi Hakkı Gürbüz, iş yerlerinde araç sahiplerini uğraştırmadan
a’dan z’ye her işlemi yaptıklarını açıkladı.
Küçük yaşlardan itibaren bu işi yaptığını söyleyen SS Garage sahibi Hakkı Gürbüz, “Ben 13 14 yaşında öncelikle bir yıkamacının yanında çalışarak başladım. Yaşımızın gereği fazla bize bir iş vermiyorlardı. O zamanlar da tabii ki de yoğundu. Bu işler fazla bir yerde yoktu herkes bir yere sabit bir yere yapıyordu o yüzden de işler baya yoğun oluyordu. Biz oraya işe başlayabilmek için can atıyorduk. Sonra 16 yaşına kadar başka bir yerlerde çalıştım. Sonra arabaya hevesim olduğundan çalışarak kendime bir araba aldım sonra arabamı satıp 17 yaşında iş yeri açtım. Uzun süre yıkama işi yaptıktan sonra 5 sene önce yıkama işini tamamen bıraktım. Bu işimizde de pasta cila, boya koruma, seramik kaplama, araç içi zıbar ondan sonra araç yenileme, far temizleme işlemleri yapıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-10-21-at-15-15-13-2.jpeg

A'DAN Z'YE TÜM İŞLEMLERİ YAPIYORUZ

Müşterilerin istekleri doğrultusunda a’dan z’ye tüm işlemlerinin kendileri tarafından yapıldığını belirten Gürbüz, “Bize aracı getiriyorlar, araçta istediklerini bize liste yapıyorlar. Biz insanların istediği gibi araçlarını yapıyoruz. Müşterilerimiz araçlarının arkasından koşmuyor, arabalarını bize teslim ediyorlar, biz takip ediyoruz. Sanayide diğer işlerini biz yapıyoruz. Her işini bitirdikten sonra aracı getiriyoruz, teslim ediyoruz. Seramik kaplama ustası en az bir hafta uğraşıyor. Arabaya önce kil yapılıyor kilden, sonra demir tozu temizliği yapılıyor. Demir tozu temizliğinden sonra kalın pasta uygulaması yapılıyor. Bu polisaj işlemi diye geçiyor. Sonra ince pastası çekiliyor. Sonra çizik giderme gibi işlemler yapılıyor. Aşağı yukarı müşterinin isteklerine göre işlemler 1 hafta sürüyor. En son aracı fabrika çıkış boyası haline getiriyoruz. Üstüne seramik kaplama yapıyoruz. Biz A'dan Z'ye tüm işlemleri yapıyoruz. Mesela benim gözüme aracın direksiyonun kılıfı çarpıyor, değişmesi gerekiyorsa ben önce direksiyon kılıfını soruyorum. Kaç paraya dikerler diye bir de direksiyonun kendisine soruyorum satın mı alsam diye düşünüyorum. Ben arabalarını A'dan Z'ye tamponlarını boyattırıyorum. Gözüme çarpan başka neresi varsa yaptırıyorum örneğin jantları kötü mü? Jantları statik boyaya veriyorum. Jantlar tekrar yapılıyor, balans yapılıyor, rot balans ayrı yapılıyor. Yani aracı bize verdikleri zaman sıfır gibi toplayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-10-21-at-15-15-13.jpeg

MERDİVEN ALTI İŞLETMLERE DİKKAT
Şimdi pasta cilayı işlemini herkes yapıyor. Müşterilerin hem pasta cila işleminde hem de diğer yaptıracakları işlemlerde yaptıracakları yerleri seçerken merdiven altı yerleri tercih etmemeleri gerekiyor. Biz bu işlemleri yapabilmek için eğitimler gördük, sertifikalar aldık. Kaliteli ürün kullanmayan işletmelerde ve işi bilmeyen kişiler tarafından yapıldığında araba çok zarar görüyor. Yeni model arabalara kamyona çeker gibi pasta cila çekiyorlar daha sonra araç sahibi düzeltmemiz için bize getiriyorlar. Böyle olunca da araba hem zarar görmüş oluyor hem de araç sahibi iki kere uğraşıp iki kere masraf yapmış oluyor. Yani bu işlemleri yaptırmak isteyenler bu işin eğitimini almış, merdiven altı olmayan ve kaliteli ürünler kullanan işletmeler tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-10-21-at-15-15-13-4.jpeg

ARAÇ YIKARKEN FIRÇA DEĞMEMELİ
Aracı yıkarken aracı çizmemek için asla fırça kullanılması hakkında uyaran Hakkı Gürbüz, “Arabaya asla fırça vurulmaması gerekiyor. Süngerle yıkanırsa önce bir su tutulması gerekiyor ki süngerin arasına toz alındığında araba komple çizilir. Müşteriler çamurluk içi parlamasını çok severler. Kalorifer peteklerinin arasının mutlaka temizlenmesi gerekir. Müşteriler bunlar dışında pedallar parlatılmasından da memnun olurlar” dedi.