MEHMET TUZA PAKPEN EZBER BOZUYOR!

MEHMET TUZA PAKPEN EZBER BOZUYOR!
Meslek liselerindeki eğitim seviyelerinin her geçen gün arttığını dile getiren Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Tayyip Sarı, bu anlamda Konya’nın gençler için bir avantaj olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitim merkezlerini yaygınlaştırmaya ve istihdam artışına katkı vermeye devam ediyor. Bu kapsamda 2021 yılı aralık ayı sonunda mesleki eğitim merkezlerine hem işveren hem de vatandaşlardan yoğun ilgi geldi. Mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı, 159 bin iken 5 ayda 502 bine yükseldi. Böylece 2022 yılı sonunda mesleki eğitim merkezlerinde 1 milyon öğrenci hedefinin yüzde 50'sine beş ayda ulaşılmış oldu. Konya’nın önemli meslek liselerinden biri olan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne de hem velilerin hem öğrencilerin ilgisi son dönemde artmış vaziyette. Mezun olan öğrencilerin işsiz kalmaması üzerine çalışmalarını sürdüren okulda hem sanayilerin ara eleman sıkıntısına çözüm bulunuyor hem de yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrenciler işin mutfağında yetiştiriliyor.

KONYA’YI ASLINDA KÜÇÜK ÇİN

Meslek liselerindeki eğitim seviyelerinin her geçen gün arttığını dile getiren Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Tayyip Sarı, Konya’nın bu anlamda bir üretim üssü olduğunu ifade etti. Sarı, “Konya’da üretim üssüdür. Ben Konya’da üretilmeyen hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. Konya’yı aslında küçük Çin olarak adlandırıyoruz. Çünkü burada 620 tane çok büyük işletmemiz var. Bunların büyük bir çoğunluğu yurtdışına çalışıyorlar. Bu sebeple bizim buradan mezun olan öğrencilerimizde böyle firmalara sahip olduğumuz için çok iyi şartlarda iş bulabiliyorlar. Ve yurtdışına giden ürünleri gördüğümüz zaman gerçekten gurur duyuyoruz. Artık bu şehirde 6. OSB konuşuluyor. OSB’ler büyüdükçe de mesleki eğitimdeki öğrencilerimiz için de şehir büyük bir avantaj oluyor” dedi.

İŞİN MUTFAĞINDAN YETİŞİYORLAR

Son 3 yılda mesleki eğitime yönelimin had safhada olduğunu ifade eden Sarı, “Mesela bizim aldığımız yüzdelik dilim fen liselerinden sonra gelen yüzdelik dilimlere tekabül ediyor. Mesela lise sınavı oldu daha sonuç yok öğrenci netlerini bilmiyor. Ama veliler hemen bizi arıyor. Çünkü veliler artık şunu biliyor. İyi bir mesleki eğitim alan öğrenci alanında çok iyi bir mühendis olabiliyor. Eğer akademik istemiyorsa da liseden çıktığında çok iyi şartlarda iş bulabiliyorlar. Yani geleceğin mühendisleri mesleki eğitim sayesinde işin mutfağından gelmiş olacaklar. Biz şimdi okulda akademik eğitim artmaya başlayınca sanayicimizin de ara eleman sıkıntısını karşılayabilmek için okulumuzun bünyesinde makine ve metal alanında mesleki eğitim merkezi açıyoruz. Binamız gelecek sene yaklaşık bine yakın mesleki eğitim öğrencisini ağırlayacak. Buradaki öğrencilerimiz OSB’lerdeki ara eleman sıkıntısını müthiş derecede karşılayacak. Çünkü iş yerlerinin çırak öğrencilerimize ihtiyacı var. Devletimizin de buna verdiği müthiş bir destek var. Öğrenciler haftada 4 gün işletme de iş başı eğitim bir gün de okulda eğitim alacak. Dört yıl sonra yine meslek lisesi diploması alabilecek. Çalışırken sigortası devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücretin üçte biri yine devlet tarafından işverene veriliyor. Devlet sanayi işbirliği burada müthiş derecede ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER GELECEK

Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde protokol gerçekleştirildiğini ve bu kapsamda uluslararası öğrencilerin okullarında eğitim alacağını söyleyen Sarı, “Türkiye’de 7 pilot okul bakanlığımızca belirlendi. Bu okullardan biri de biziz. Balkan ülkelerindeki belirlenen okullardan çocukları eğitime alacağız. 5 yıllık eğitim süreçleri olacak. Biz eylül aynı içerisinde 10-15 civarında çocuğumuzu Balkan ülkelerinden almaya başlayacağız. Ülkemizde gelişen mesleki eğitimin oralarda anlatılmasının ülke adına çok büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz mesleki eğitim olarak 2-3 yıldır çok büyük bir atılım içerisindeyiz. Bunu da dünya genelinde soydaşlarımızın, gönüldaşlarımızın bilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

KOS İLE PROTOKOL

KOS ile bir protokol imzalayarak 2017 yılında proje okul olduklarını söyleyen Sarı, “Bu protokol ile KOS Bölgesi’ndeki iş adamlarımız elini taşın altına koydu. Öğrencilerimizin tamamına ücretsiz servis, ücretsiz öğle yemeği ve başarı bursları sağladılar. Bunun dönüşlerini de biz ilk verdiğimiz mezunlarla aldık. Öğrencilerimizi mühendislik bölümlerine yerleştirmek adına eğitimlerimizi ona göre veriyoruz. Eğer öğrencimiz mühendislik alanında eğitim almak istemiyorsa direkt iş hayatına atılmak istiyorsa onlara da yüzde yüz iş garantisi kapsamında nisan ayından itibaren iş yerleri ile tanıştırıyoruz. Mesela okul 17’sinde bitiyor. Biz öğrencimize 20’sindeişbaşı yaptırabiliyoruz. Şu andaki son sınıf öğrencilerimizden 39 tanesi nerede çalışacağını biliyor. İş yerleri ile görüşerek evraklarını tamamladılar. Yaklaşık 60 öğrencimiz de yoğun bir şekilde üniversite sınavına çalışıyor” diye konuştu.

 

SAVUNMA SANAYİSİNE SERİ ÜRETİM

“Gelecek sene için 120 öğrenci alacağız. 60’ı makine 30’u otomasyon 30’u da metal alanında olacak. Bunun yanında 600’e yakında mesleki eğitim öğrencimizi istihdam edeceğiz. Ama dediğimiz gibi çok büyük bir talep var. Bu anlamda talepten dolayı okulumuzun kapasitesini artırmak adına ek bina çalışmalarımız sürüyor” diyen Sarı, “33 okula büyük kompost makineleri yaptık. 81 okula güneş enerjili kompost makineleri yapıyoruz. Savunma Sanayisi ile sürekli çalışıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde öğrencilerimizde her ay bir asgari ücret kadar alabiliyorlar. Savunma Sanayi kapsamında çalışmalarda ise, Makine Teknolojileri Alanı Savunma Mekanik Sistemleri Dalı öğrenci ve öğretmenleri özel protokol sözleşmeleri ile bazı insansız hava araçlarının (İHA) paraşüt sistemlerinin ve kalekolların görüntüleme sistemlerinin mekanik parçaları üretiliyor. Üretim kalemlerimizi üç grupta toplayabiliriz. İHA'ların iç mekanik aksamlarını, İHA'lar için kullanılan paraşüt bırakma ve fırlatma sistemlerinin mekanik aksamlarını, bir de kalekolların uzaktan algılama ve görüntüleme sistemlerinin parçalarını üretiyoruz. Toplamda irili ufaklı 250 çeşit mekanik parça ürettiklerimi yapılmaktadır. Okulumuzda Makine Teknolojileri Alanının altında açılan Savunma Mekanik Sistemleri Dalı için Konya Mevlana Kalkınma Ajansına sunulan bir Milyon TL bütçeli atölye kurulum projemiz onaylanmış ve atölye kurulum çalışmalarımız devam etmektedir. Okulumuz öğrenci ve öğretmenlerince tasarlanan ve savunma sanayisine yönelik üretilen ürünler Konya’da açılan Savunma Fuarına davet edilmiş olup, sergilenmiştir” dedi. •Gülşen Çopur