MARSUDE TARIMA HAYAT VERECEK

MARSUDE TARIMA  HAYAT VERECEK
Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü atık suların tarımda kullanılması için başlatılan MARSUDE isimli projenin çalışmaları sürdürüyor. Deneme tarlalarında uygulanan projeden olumlu sonuç çıkarsa suda büyük bir tasarruf sağlanacak

Gelecek nesillere yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için çalışmalarını sürdüren Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve KOSKİ işbirliği içerisinde atık suları tarıma kazandırma çalışması olan Marjinal Suların Tarımsal Sulamada Kullanımının Araştırılması ve Döngüsel Ekonomiye Katkısının Belirlenmesi (MARSUDE) Projesini yürütüyor. Arıtılmış atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak proje ile birlikte yeraltı ve yerüstü sularının kullanımı azaltılacak. Proje hakkında gazetemize özel bilgiler paylaşan Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan Uzun, tarımda kullanıma uygun su ihtiyacından dolayı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM), MARSUDE ismiyle ülkesel bir proje başlatıldığını aktardı. Uzun, “MARSUDE’nin açılımı Marjinal Suların Tarımsal Sulamada Kullanımının Araştırılması ve Döngüsel Ekonomiye Katkısının Belirlenmesi. Sadece arıtılmış atık su değil, tarımsal suların yeniden kullanımı, drenaj suları gibi tüm yeniden kazanıma uygun suları kapsamaktadır. Bu konudaki en uygun alternatiflerden birisi de arıtılmış atık sular. Arıtılmış atık suların özellikle de Evsel (Kentsel) Arıtılmış Atık Suların tarımda kullanım olanakların araştırılması gerekmektedir” dedi.

ALTERNATİF SU KAYNAKLARINA İHTİYAÇ ARTIYOR

Dünyada temiz su kaynaklarına ihtiyacın nüfusun ciddi oranda artış göstermesiyle birlikte her geçen gün artmakta olduğunu ifade eden Uzun, “Su hiç bitmeyecek bir kaynak gibi görülmemelidir. Toplumların gelişmesi ve gıdaya olan talebin artmasıyla birlikte özellikle tarımda kullanılan sulama suyuna ihtiyaç daha da artış göstermektedir. Bu yüzden alternatif su kaynaklarına ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır ve özellikle tarımda kullanılmak üzere yeniden kullanılabilecek sulara daha çok önem verilmektedir. Avrupa Yeşil Eylem Mutabakatına Uyum Eylem Planı hedefleri içerisinde Tarımsal Sulamada Ar-Ge çalışmalarıyla katkı sağlanması hedeflendi” ifadelerini kullandı.

SULAMA SUYU ETKİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANILMALI

Yeşil ve döngüsel bir ekonominin tesisi hedefi doğrultusunda, arıtılmış atık suların kullanımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyleyen Uzun, “Kullanılabilir doğal su kaynakları ile su ihtiyacı arasında giderek büyüyen açık, atık suların uygun teknolojilerden faydalanılarak arıtılmasını ve akabinde, tarım, sulama ve enerji gibi çeşitli alanlarda tekrar kullanılmasını gerekli kılmaktadır. Bu marjinal suların, çevre ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacak şekilde arıtımının gerçekleştirilmesi ve tarımsal sulamada yeniden kullanılmasıyla sulama suyunun etkin ve sürdürülebilir kullanımına katkı sağlaması, dolayısıyla da ekonomiye girdi oluşturmasında önemli bir role sahiptir. TAGEM olarak bu kapsamda projeler yürütülmektedir” açıklamalarını yaptı.

KONYA 5 PİLOT İLDEN BİRİ

MARSUDE Projesinin lideri Şeyma Demir’de projeye ilişkin detayları gazetemizle paylaştı. MARSUDE Projesi’nin şuan TAGEM’in eş zamanlı beş enstitüsünde başlatıldığını ifade eden Demir; “Bu iller, Konya, İzmir, Kırklareli, Eskişehir ve Erzurum. Konya ayağında Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitümüzde arıtılmış atık suların tarımda kullanımı ile ilgili projemiz bu sene başlamış oldu. Söz konusu bu suların tarımda kullanılmasıyla birlikte sulama suyunda ki ciddi bir su ihtiyacını karşılayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma ile Konya Arıtılmış Evsel Atık Su tesisinin çıkış noktasından alınacak suların tarımsal sulamada kullanılabilmesi amacıyla uygunluğu tespit edilerek, bu suların toprakta ve mısır bitkisindeki (gövde-kök-yaprak) etkileri araştırılacaktır. Bununla birlikte, arıtılmış atık suların kullanılması sonucu küresel ısınmaya neden olan CO2 gazının topraktan salınım miktarları da belirlenecektir” şeklinde konuştu.

PROJE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Projedeki hedeflerden bahseden Demir; “Reuse-Yeniden kullanım kavramı çerçevesinde; düşük nitelikli ve arıtılmış atık suların sulamada kullanım koşulları belirlenerek, sulama suyunun sadece miktar değil aynı zamanda kalite noktasında da döngüsel ekonomiye katkı sağlaması hedeflenmiştir. Bu kapsamda yapılan Ar-Ge çalışmaları ile marjinal suların tarımda kullanılma imkanları ve koşulları araştırılarak düşük nitelikli suların çevreye duyarlı teknikler ile sulamada kullanılmasına katkı sağlanacaktır. Proje ile evsel arıtılmış atık suların 5 farklı bölgede sulama amaçlı kullanılması, temiz su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayacağı gibi, atık su bertarafı ve yüksek bitki besin elementi içerikleri ile gübre kullanımını azaltarak ekonomiye katkı sağlaması beklenmektedir. Projeden aldığımız sonuçları çiftçilerimiz paylaşıp, onları bu konuda bilgilendirecek ve arazimize tarla günü düzenleyerek elde ettiğimiz tecrübelerimiz onlarla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.