Konya’ya Kenevirden Tuğla Üretimi İçin Fabrika Kurulacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzölçümü büyüklüğüyle bilinen ve farklı iklim yapısına sahip Konya Ovası’nda susuz tarım için alternatif ürün arayışındaki üreticiye gelir getirici kenevir bitkisinin ekimine izin vermesinin ardından pilot il Çumra’da ekilen kenevir çiftçiyi sevindirmişti. İlk hasadı başarıyla gerçekleştirilen kenevirin bölge ekonomisini kalkındıracak çalışmalara imza atması için harekete geçen Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, Çumra'ya yapılması planlanan selüloz ve tuğla fabrikası ile ilgili hedeflerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.
MASRAFI AZ, KAZANCI ÇOK
Konya’da geçtiğimiz yıl ekilmesine başlanan kenevir hakkında bilgiler veren Şenyüz, “2024 Mayıs ayında ekimini yaptık. 5 ay büyüme süresi var, 5 ay sonra hasat ettik. 2 bin-2 bin 500 metre karede 400 kilo ürün verdi, hasılat çok güzel. Telef olan 50-100 kilo kaybımız var ama genelde 400-500 kilo veriyor. Yaptırdığımız ARGE çalışmalarından sonra yağmurlama ile suladık. Deneme için ekmiştik ekerken yağmurlama boşluğu koyduk. O boşluklar arasına yağmurlama sitemini kurduk. Bir çıkartmaya 3 kere sulama yaptık. Başka su vermedik. 50 kilo altında 50 kilo üstüne gübre atıldı. Kenevir ekiminin çapası yok, tarım ilacı atmak yok, ara sürmesi yok fazla bir masrafı yok. Keneviri 3-4 kere sulamak yetiyor. Mısır'ı 8-10 kere, pancarı 8-9 kere sulamak gerekiyor. Mısır'ın üçte biri kadar masrafı yok. Kazancı da mısır, pancar ve buğdaydan güzel, hasadı verimli oluyor” ifadelerini kullandı.
SUSUZ TARIMA ALTERNATİF OLACAK
Kenevir işleme fabrikası kurma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Şenyüz, tekstilden otomobil sektörüne, inşaat malzemelerinden kozmetik sektörüne, biyokütle yoluyla enerji sektöründen gıda sanayine kadar birçok kullanım alanı bulunan endüstriyel kenevirin ekonomiye kazandırılması amacıyla Konya’ya kurulması planlanan fabrikalar hakkında değerlendirmede bulundu. Şenyüz, “Çiftçilerin kenevire yaklaşımı çok sıcak. Bu sene fabrika yapma aşamasındayız. Fabrika yaparsak 3-5 bin dönüm çiftçiye ektireceğiz. Eğer başarılı olursak Konya'nın hepsi ekecek. Fabrika kurulması kenevirin ekimini Konya'da yaygınlaştırır. Çünkü Konya’da su yok, yer altında sular çekildi. Kenevir de suyu az istiyor. O yüzden herkes alternatif ürün arıyor. Kenevir aklınıza gelen her yerde tekstilde, ip üretiminde, ilaç üretiminde, gıdada, kozmetikte her tarafta kullanılabiliyor. Fabrika kurulumu için çalışma yapıyoruz. Çumra’ya Selülöz Fabrikası kazandırmak istiyoruz. Arkasından Kenevir Helvası ve Kenevir Yağı Fabrikası yapacağız inşallah. Elimizde 3-5 tane alternatif var” dedi.
TUĞLA FABRİKASI GELİYOR
Kenevirden güçlü, dayanıklı ve çevre dostu üretim planları olduğunu kaydeden Şenyüz, MEVKA desteğiyle tuğla fabrikası kurmak için harekete geçtiklerini açıkladı. Şenyüz, “Biz birinci etapta Çumralı sanayicilerle Selülöz Fabrikası, Mevlana Kalkınma Ajansı’nın(MEVKA) hibe desteği ile de Tuğla Fabrikası kurmayı düşünüyoruz. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin yaptığı ARGE çalışmaları sonuçlandığında kenevirin sapından depreme ve sıcağa dayanıklı tuğlalar üreten fabrika yapmayı düşünüyoruz. Katkı maddesiz ve doğal olmasını istiyoruz. Konya’da kenevir fabrikası olmadan kenevir ekimi sıkıntı yaratır. MEVKA’nın hibe desteklerinden yararlanmak için başvurularımızı yaptık. MEVKA’dan tuğla fabrikasında kullanılmak üzere tuğla yapım makinesi istedik. Bu sene verirlerse biz de fabrikayı bu sene yapmayı düşünüyoruz. MEVKA’nın bu süreçte bize faydası desteği çok ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
SÖZLEŞMESİZ KENEVİR EKİLMEMELİ
Fabrikası olmayan bir ürünün ekilmemesi gerektiğinin altını çizen Şenyüz, “Çiftçinin keneviri sözleşmesiz ekmemesi gerekiyor. Fabrika olması lazım. Ürün çiftçinin elinde kalır, belki tanesini yağcılara satabilir ama sapını nereye satacak? Satsa bile ucuza satar. Konya’ya kenevir fabrikalarının mutlaka yapılması lazım. Talep olursa Konya’da fabrika kurulana kadar kenevir ekimi yapan çiftçinin ürünleri kenevir fabrikası olan illere yani Samsun, Kırşehir, Kahramanmaraş ve Kastamonu’ya götürülüp satılabilir. Fabrika kurulana kadar 10-12 aylık bir süreçte çiftçinin önü açılır. Anlaşma yapılırsa güzel olur” cümlelerine yer verdi.
-Büşra KÖSE