Konya’nın Vazgeçilmezi Oldu! Konyalıları Geçmişe Götürüyor…

Konya’nın Vazgeçilmezi Oldu! Konyalıları Geçmişe Götürüyor…
 Muhabir
Konya’da her ayın ikinci pazar günü Meram ilçesinde kurulan Melikşah Antika Pazarı, Konyalıları alıp geçmişe götürüyor. Antika pazarında stant açmak için neler gerekiyor? İşte detaylar…

Konya'da ayda bir gün açılan, geçmişin estetiğinin bugünle buluştuğu Melikşah Antika Pazarı, antika meraklılarını bir araya getiriyor. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait binlerce eserin sergilendiği pazar, antika tutkunlarını eski zamanlara götürüyor. Dünyadan da çeşitli eserlerin bulunduğu Meram ilçesindeki pazarda tezgâh açmak isteyen antikacılar, günler öncesinden Selçuklu Antikacı ve Koleksiyoncular Derneği ile irtibata geçerek yer ayırtıyor.

ESKİYE RAĞBET ARTTI

Antika ürünleri ile eskiye dönmeye çalışıyoruz diyen Serkan Ekim, “Sadece eski ürünler değil yeni ürünlerde mevcut. Her ay Konya’ya hitap edecek ürünlerde halka hizmet etmeye çalışıyoruz. Şu an burada bakır ürünler, pirinç ürünler, anne babalarımızın gençlik zamanında kullandığı ürünler getiriyorum. 50-60 senelik gaz lambaları, radyolar, telefonlar, ibrikler, gramofon gibi çeşit çeşit ürünlerimiz bulunuyor. Osmanlı’dan itibaren bizde olan birçok ürünü burada satışa sunuyorum. Fiyatları üründen ürüne, şekilden şekle, altında bulunan mühüre, işçiliğe göre fiyatlandırılmasında birçok etken bulunmakta. Konyalılar açıldığı ilk günden beri Antika Pazarına yoğun ilgi gösteriyorlar. Kış aylarının gelmesiyle havalar baya soğudu hatta bugün ayrıca bir soğuk var ama bu havaya rağmen ilgi oldukça yüksek. Vakit geçirmek için, eskiye dönmek eskiyi hatırlamak için çok güzel bir fırsat. Pazardan bir şey almadan bile keyifli vakit geçirebiliyorlar” şeklinde konuştu.

ARTIK ESKİSİ PARA BULUNAMIYOR

54 yıldır antika işi ile ilgilenen Kırımlı Antikacı Seyit Ali Gönç, ” Ben genellikle para işi ile ilgileniyorum. Para işi derken, Osmanlı, Cumhuriyet dönemindeki demir ve kâğıt paralar üzerine çalışıyorum. Koleksiyonerler için Antika Pazarına para getiriyorum. Para dışındaki antika ürünleri de mezatlardan toplayıp burada Konyalıların hizmetine sunuyorum. Eskiye nazaran artık pek para bulamıyoruz. Elinde para bulunan herkes koleksiyonuna koydu ve oradan asla çıkarmıyor. Eski para fiyatları ise 10 liradan başlıyor 100 bin liraya kadar fiyatları artıyor. Paraların azalması, satılan paranın hangi döneme ait olduğuna fiyatı değişiyor. En pahalı paraların başında da Türk paraları yer alıyor” diye konuştu.

EL YAPIMI AKSESUARLARA İLGİ YOĞUN

Antika eşyaların yanında el yapımı yeni eşyalara da yer verdiğini söyleyen Işıl İğdi, “Atölyemde yaptığım el emeği ürünlerini burada insanlara tanıtmak çok hoşuma gidiyor. Antika değil ama farklı materyallerden oluşan dekorasyon ürünlerini burada tanıtıp ve satmak beni çok mutlu ediyor. Ürünlerimi bu pazarda sergilemek benim için anlatılamaz bir duygu. Bu imkânı bize verdikleri için Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ve Meram Belediyesi’ne çok teşekkür ederim. Şu an burada ahşap üzerine lambader, dekoratif süsler, bambudan yaptığım aksesuarlar, Rodos dallarından yaptığım çeşitli hayvan figürleri, şamdanlık, kitaplık, mumluk gibi aklınıza gelecek birçok dekoratif eşya bulunuyor” dedi.

-Buse Aşcı