Konya’nın Ulaşımı Nefes Alıyor! 1 Milyar 21 Milyon Liralık Hizmet!

Konya’nın Ulaşımı Nefes Alıyor! 1 Milyar 21 Milyon Liralık Hizmet!
 Muhabir
‘Yol medeniyettir’ şuuruyla şehrin her köşesinde yol çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini söyleyen Başkan Altay, 2023 yılında şehrin yol altyapısını güçlendirmek için 1 Milyar 21 Milyon Liralık hizmet gerçekleştirdiklerini vurguladı

2023 yılı boyunca Konya’nın merkezi ve 31 ilçesinde yol yapım çalışmaları kesintisiz devam etti. Özellikle merkezde trafiği rahatlatmak amacıyla bir yandan yeni caddeler ve köprülü kavşaklar yapılırken bir yandan da araç yoğunluğunun olduğu bölgelerde karşıdan karşıya geçişlerde yayaların can güvenliğini sağlamak için üst geçitlerin yapım çalışmalarına ağırlık verildi.

Konya genelinde yapımı biten ve devam eden çalışmalar hakkında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Yol medeniyettir şuuruyla merkez ve ilçelerimize yüksek standartlı yollar kazandırmaya devam ediyoruz. 2023 yılında şehir genelinde 100 bin ton sıcak asfalt çalışması gerçekleştirdik. Göreve geldiğimiz günden bu yana yaptığımız sıcak asfalt çalışması 1 milyon 508 bin tonu ve 838 kilometreyi buldu. 5 yılda 2000 kilometreden fazla mahalle yolu çalışması gerçekleştirdik. 2023 yılı içerisinde şehir genelinde 1 milyon 150 bin metrekare alanda parke/bordür çalışması gerçekleştirdik. Parke-bordür desteğimiz ve uygulamamız, göreve geldiğimiz günden bugüne 6 milyon metrekareyi geçti. Özetle söylemek gerekirse; sadece 2023 yılında şehrimizin yol altyapısını güçlendirmek için 1 Milyar 21 Milyon Liralık hizmet gerçekleştirdik” dedi.

ABDÜLHAMİD HAN CADDESİ ARAÇLARA NEFES ALDIRDI

Önemli akslardaki çalışmalardan bahseden Başkan Altay, “Üç etap şeklinde yürüttüğümüz, toplamda 14,5 kilometre uzunluğa sahip Abdülhamid Han Caddemizi geçtiğimiz yılın Ocak ayında tamamlayarak siz değerli hemşehrilerimizin kullanımına açtık. Abdülhamid Han Caddemiz, Meram Tıp Fakültesi Hastanesi ile Beyhekim Hastanesi’ni; Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni ve stadyumu kesintisiz bir şekilde bağlamış oldu. Çalışmalar kapsamında Keçili Kanalı üzerinde bir de bağlantı köprüsü yaptık. Kamulaştırma ve altyapı çalışmaları dahil tüm etaplarıyla birlikte güncel bedelle 485 milyon liraya mal olan Abdülhamid Han Caddemiz şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

TRAFİĞİN YENİ AKSI: ALPARSLAN TÜRKEŞ CADDESİ

565 milyon liraya mal olan Alparslan Türkeş Caddesi’nin açılışını ve Taşköprü Alt Geçidi’nin de temel atma törenini gerçekleştirdiklerini belirten Altay, “Alparslan Türkeş Caddemiz; 3,5 kilometre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde; bisiklet yolları, peyzaj düzenlemeleriyle trafiğin yeni akslarından birisi oldu. Taşköprü Alt Geçidi de hem Alparslan Türkeş Caddesi’ni kesintisiz bir hale getirecek hem de Tren Yolu Caddesi etrafındaki Karabağ ve Kazakistan caddelerinin çevre yoluna kadar kesintisiz bir şekilde ulaşımını sağlamış olacak” dedi.

ÜSTGEÇİTLERİN TOPLAM MALİYETİ 62 MİLYON LİRA

Üstgeçit çalışmaları hakkında da bilgi veren Altay, “Konya merkezde trafiği rahatlatmak amacıyla bir yandan yeni caddeler ve köprülü kavşaklar yaparken bir yandan da araç yoğunluğunun olduğu bölgelerde karşıdan karşıya geçişlerde yayaların can güvenliğini sağlamak için üst geçitler yapıyoruz. Kerkük Caddesi’nde hizmet veren ve ekonomik ömrünü tamamlayan yaya üst geçidini yeniledik. Ayrıca Şehir Hastanesi ana kapısında, Adliye tarafından gelişte vatandaşlarımızın kullanımını rahatlatmak adına yürüyen merdivenli yeni bir yaya üst geçidi yapıyoruz. İki üst geçidimizi de en kısa sürede tamamlayarak hemşehrilerimizin istifadesine sunmayı planlıyoruz. Üstgeçitlerin toplam maliyeti güncel olarak 62 Milyon Lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

4 YENİ KÖPRÜLÜ KAVŞAK

“Konya’mızın trafiğini rahatlatmak adına toplam maliyeti 1,2 milyar lirayı aşan 4 köprülü kavşak yapıyoruz” diyen Altay, “Bu kavşaklardan, Adana Çevre Yolu Sedirler Köprülü Kavşağı’nı tamamlayarak trafiğe açtık. Şehir Hastanesi önü Kanal Caddesi Köprülü Kavşağı, Fırat Caddesi Köprülü Kavşağı ve Taşköprü Alt Geçidi’nde de yapım çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kalan köprülü kavşaklarımızı da en yakın sürede tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

NECMETTİN ERBAKAN CADDESİ ŞEHRE KAZANDIRILIYOR

Konya’nın yol ve ulaşım altyapısını güçlendirmek için yoğun uğraş verildiğini söyleyen Altay, “Daha önce hizmete açtığımız Abdülhamid Han, İsmail Ketenci, Celaleddin Karatay, Alparslan Türkeş, Kazakistan ve Karabağ caddelerinden sonra şimdi de Necmettin Erbakan Caddesi'ni şehrimize kazandırıyoruz. 3,5 kilometre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde olacak Necmettin Erbakan Caddemiz; Fatih Caddesi’nden başlayarak Çeçenistan Caddesi ve Gazze Caddesi üzerinden Antalya Çevre Yolu’na bağlantı sağlayacak. Caddenin üçüncü etabında 850 metrelik kısmı tamamlayarak geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Sadece kamulaştırma maliyeti 400 milyon lirayı bulacak caddemiz, Meram ilçemizin ve şehrimizin önemli ulaşım akslarından biri olacak. Mart ayı sonunda hizmete açacağımız caddemizin şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. •Büşra Gültaş