Konya’nın O İlçesinin Eski Adı Şaşırttı! Doğruyu Kimse Bilmiyor…

Konya’nın O İlçesinin Eski Adı Şaşırttı! Doğruyu Kimse Bilmiyor…
 Muhabir
Konya’da birçok medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapan Bozkır ilçesinin eski adı duyanları şaşırtıyor. İşte Bozkır’ın eski adı ve merak edilenler…

Konya’nın antik çağlara kadar uzanan ve eski yerleşim yerlerinin kalıntılarını taşıyan Bozkır ilçesi tarih sahnesinde yerini aldığından bu yana bünyesinde değişik toplumları barındırıyor. İsauralılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve Osmanlılar gibi farklı devletlerin hüküm sürdüğü Bozkır Orta Torosların eteğinde tarihi eser ve kültürel geçmiş bakımından Konya’nın en önemli ilçeleri arasında yer alıyor.

aac5da57-big.jpg

Konya’nın eski çağda İsaura bölgesi içinde yer alan ilçesi şimdilerde Bozkır adını taşıyor. M.Ö. 6 binli yıllarda İsauria bölgesinin başkenti olan Bozkır ilçesinin ilk adı İsaura Veus olarak kayıtlarda bulunuyor. Geçmiş yıllarda kasabaya Sırıstat adı verildiği yerli halk tarafından bilinse de Sırıstat kelimesinin gerçek söylenişinin kesinliği bilinmiyor. Bölgede yaşayanlar ilçe çevresindeki kurşun madenlerini işleten ustalara baş usta anlamına gelen “Ser-üstad” denildiğini kelimenin aslının ise buradan geldiğini iddia ediyor. İlçe şimdilerde Selçuklular zamanında bölgenin hakimi olan ve Bozkır ilçesini fetheden Bozkır Bey’in adını taşıyor. Konya şehir merkezine yaklaşık 116 km mesafede yer alan ve 1858 yılında ilçe olan Bozkır ilçesi doğal güzellikleri ve kültürel eserleriyle öne çıkıyor.