Konya’nın meşhur böreği ismini bu semtten almış!

Konya’nın meşhur böreği ismini bu semtten almış!
 Muhabir
Konya’da her evde mutlaka yapılan bu börek yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Bir kez yiyen tekrar yemek istiyor. Peki, Konya’nın meşhur böreği ismini nereden almış? İşte detaylar…

Hamur işi deyince Konya, Konya deyince de akıllara sac böreği geliyor. Sac böreği ülkemizin hemen hemen birçok yöresinde yapılmakla birlikte Konya’da yapılanları inceliği ve bol yağlı olmasıyla diğer yörelerdekilerden ayrılır. Geçmişte en ince sac börekleri Konya’nın Sedirler semtinde yapıldığı için sac böreği Konya’da Sedirler böreği olarak da biliniyor.

sac-boregi-001.jpg

İncecik açılan hamurlar, birbirinden lezzetli ıspanaklı, patatesli ve peynirli harçlar ile birleşiyor. Her biri özenle sacın üzerinde pişiriliyor. Nar gibi kızaran sac böreklerinden çıkan o eşsiz koku, çay ve sohbet eşliğinde Konyalıların vazgeçilmezi haline geliyor.

Bizde sizler içine Konya’nın Derebucak ilçesinde bu lezzet yolcuğuna çıktık. İşte o video:

SAC BÖREGİ NASIL YAPILIR?

Hamuru için su, tuz ve alabildiği kadar unu bir kaba koyun. Kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde hamuru yoğurun. Hamuru bezelere ayırıp bir kenarda dinlendirin. Tereyağını börekleri yağlamak için eritin. Hamur dinlenirken patatesli iç için soğanları küp küp doğrayın. Patatesleri rendeleyin ve suyunu sıkın. Tavada yağ ile birlikte soğanları dirilikleri gidecek şekilde kavurun. Rendelenmiş patatesleri de ekleyip biraz daha kavurun. Baharatlarını da ekleyip ocaktan alın. Ispanaklı iç için soğanları küp küp doğrayın. Ispanakları da küçük küçük doğrayın. Soğanı, baharatlarını ekleyin. Bezeleri ince bir şekilde açın, yarısına iç malzemesi koyup ortadan ikiye katlayıp kenarlarını yapıştırın. Hazırladığınız böreklerin iki yüzünü de pişirin. Pişen böreklere tereyağı sürün ve servis edin.