Konya’nın Meşhur Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılıyor?
Konya’nın meşhur yemeklerden biri olan arabaşı çorbasının özelliği ekmek ile değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çorbası nasıl yapılır? Arabaşı çorbasının püf noktaları nelerdir? Hanımın Mutfağı işletme sahibi Fatma Canlı sizler için anlattı.
TAVUĞU SERVİS ANINDA EKLİYORUM
Çorbanın içine mutlaka tavuk suyu eklediğini belirten Fatma Canlı, “Öncelikle tüm tavuğu ile bol su ile haşlıyorum. Tavuk haşlandıktan sonra süzgeçten geçirip tavuğu küçük parçalara ayırıyoruz. Daha sonra tencereye unu, tereyağı ve zeytinyağı koyup iyice kavuruyorum. Salçayı da koyup kavurmaya devam ediyorum. Salçanın koku çıktıktan sonra 2 su bardağı soğuk su döküyorum. Bunları karıştırıp özleştiriyorum ve tavuk suyunu ekliyorum. İçerisine 1 tatlı kaşığı karabiber ilave ediyorum. Suyunu da döktükten sonra kaynamaya bırakıyorum. Tavuk parçalarını çorbayı pişirirken değil servis anında ekliyorum bunun nedeni de tavuk parçalarının çorbanın içerinde erimesi önlemek. Bu ölçülerden 8-10 kâse çorba çıkıyor.” dedi.
HAMURA NİŞASTA EKLİYORUM
Arabaşı çorbasının hamurunun soğuk olması gerektiği söyleyen Canlı, “1 su bardağı una 5 su bardağı su döküyorum ve karıştırarak pişirmeye başlıyorum. Kaynamaya yakın rengi biraz sarardıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz ekliyorum. Kıvam aldıktan sonra ıslatılmış borcama döküyorum. Püf nokta olarakta unun dışında ayrıyeten biraz da nişasta ekliyorum bu sayede çorbanın kıvamı daha güzel oluyor. Bu ölçülerden tam 1 borcam arabaşı hamuru çıkıyor" şeklinde konuştu. -Buse Aşcı