Konya’nın Kaç Günlük Suyu Kaldı? Kriz Kapıda!
Konya’daki barajların doluluk oranları, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KOSKİ) tarafından periyodik olarak açıklanıyor. Kuraklığın etkisiyle barajlardaki su seviyesinin giderek azalması bölge halkını tedirgin ediyor. KOSKİ zaman zaman su tasarrufunun önemine dikkat çekse de yağışların azalmasıyla doğrudan ilişkili olan barajların doluluk oranları kış aylarında mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık derecelerinden büyük ölçüde etkileniyor. Konya’daki barajların doluluk oranları tarımsal faaliyetler ve içme suyu ihtiyacı açısından büyük önem taşıyor. Konya’nın içme suyunun karşılandığı Altınapa ve Bağbaşı Barajı'nda su seviyesinin yüzde 20’nin altına düşmesi Konya’nın susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor.
BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI KRİTİK EŞİĞİN ALTINDA
Kasım ayına girilmesine rağmen Konya’da beklenen sonbahar yağışlarının gerçekleşmemesiyle beraber Konya barajlarındaki su seviyesi kritik eşiğin altına düştü. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Konya’nın Kasım ayı baraj doluluk oranlarını güncel olarak paylaştı. Barajlardaki su seviyesi kritik eşiğe gerileyen Konya için yağışların önemi günden güne artıyor. Altınapa Barajı’nda su hacmi 5 milyon 287 bin metreküp seviyelerinde kayıtlara geçerken doluluk oranı yüzde 17 olarak ölçüldü. Bağbaşı Barajı’nda ise su hacmi 38 milyon 489 bin metreküp olurken doluluk oranı yüzde 19’a geriledi.
Konya Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı güncel verilere göre;
SU KAYBI ARTIYOR!
2023 yılı Kasım ayı baraj doluluk oranlarına baktığımızda Altınapa Barajı geçen yıl 18 milyon 338 bin metreküp suya sahipken 2024 yılında bu oran 5 milyon 287 bin metreküpe geriledi. Arada kaybolan 13 milyon 0,51 bin metreküp değer, yaşanan su krizinin önemini gözler önüne seriyor. Hadim’de yer alan Bağbaşı Barajı’nda ise geçtiğimiz yılın Kasım ayı ölçülen verilerde su hacmi 55 milyon 223 bin metreküp iken bu yıl 38 milyon 489 bin metreküpe çekildi. Bağbaşı Barajı’nda azalan 16 milyon 734 bin metreküp su ise şu anki Altınapa Barajı doluluk oranını 3’e katlıyor. Konya’nın artan nüfusu ve günlük su tüketimi göz önünde bulundurulduğunda barajlardaki su oranı Konya’nın ihtiyacını karşılayamayacak duruma geldi.
BÜYÜKŞEHİR KONYALILARI SU TASARRUFUNA DAVET ETMİŞTİ
Eylül ayında Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün Konya’da kuyular ve barajlardan sağlanan suyun dengeli kullanımı konusunda yaptığı uyarılardan sonra yapılan açıklamada, “Barajlarda su olmamasının nedeni, buharlaşma, kuraklık, küresel iklim değişikliği, yağmur ve karın yağmaması. 15 Ağustos itibariyle Konya merkezde 201 adet kuyuyu çalıştırdık. Konya’da su kesintisi yapmamak için gayret ediyoruz. Kaynakları dengeli kullanmak için çaba sarf ediyoruz. 2018 yılında Bağbaşı Barajı’ndan, Mavi Tünel’den şehre içme suyu getirmeye başlamasaydık bu kadar uzun sürede kuyu suyu yetmeyecek ve Konya çoktan su kesintisiyle karşı karşıya gelecekti. Aldığımız önlemlerle bu noktaya kadar geldik” denilmişti.
Konya Büyükşehir Belediyesi vatandaşları iş yerlerinde, evlerinde, bahçe sulamalarında, araç yıkamada; içinde su olan her konuda daha dikkatli olması gerektiği ve yakın zamanda su kaynağı tükendiğinde çok daha büyük risklerle karşı karşıya kalmamak için su tasarrufu yapılması gerektiği hususunda uyarmıştı.
MEVSİM NORMALİ BU DEĞİL
Yağışların azalması yerüstü suları, barajlar, göller, dereler ve akarsularda gözle görülür bir şekilde hissedildiği gibi yeraltı sularında da düşüş gözlemleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı günlük hava durumu tahminlerine göre Konya’da sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen yağışların yüzde 30 oranında olması barajlardaki doluluk kapasitesini önemli bir ölçüde etkileyecek gibi görünmüyor.
-Büşra KÖSE