Konya’nın İncisi: Mevlâna Şekeri

Konya’nın İncisi: Mevlâna Şekeri
 Muhabir
Konya denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri olan, yolu Konya’ya düşenlerin dönerken yanlarına almayı ihmal etmedikleri kar beyazı Mevlâna Şekeri bu lezzete erişebilmek için hangi işlemlerden geçiyor? Sizler için araştırdık…

Mevlâna Şekeri Konyalıların ve Mevlana’yı ziyarete gelen yerli ve yabancı birçok turistin vazgeçilmez lezzeti haline geldi. Daha önceleri adı peynir şekeri olan bu şeker zamanla Mevlâna ile özleşerek Mevlâna Şekeri adını alıp hem Türkiye’de hem de Dünya’da bilinen bir şeker haline geldi. Önceleri sadece Mevlâna türbesi çevresinde bulunan bu şeker şimdilerde her yerde satılıyor. Otogar, havalimanı ve garlarda şehir dışına giderken yanınızda götürebileceğiniz paketler halinde satılıyor. Peki Konya’nın İncisi nasıl yapılıyor?

1980 yılından beri Mevlâna Şekeri üreten Giba Lokum ve Şekerleme Konya Mevlâna Şekeri üretiminde büyük bir fayda sağlıyor. Giba Lokum ve Şekerleme Firması Sahibi Murat Özgüven Mevlâna şekerinin nasıl yapıldığını sizler için anlattı.

3 MALZEMELİK DEV TAT

Sadece 3 malzeme ile yapıldığını belirten Murat Özgüven, “Mevlâna şekeri şeker su sitrik asitten oluşan şeker beyazlığını beyazlatıcı katkı maddesi bir şey yok. Ağartma makinesi ile 15-20 dakika gibi kısa bir sürede çevrilerek beyaz halini alıyor. Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra kalıplara dökülerek Mevlâna şekeri şeklini alıyor. Daha sonra sergide 1 gün boyunca su ile nemlendirerek şekerin o yumuşak halini alıyor. 1 gün boyunca üstünü örtüyoruz ve o kendi kendine nemleniyor dinlendiriyoruz. Bizim şekerlerimizi diğer Mevlâna şekerlerden ayıran özellik Bergamot aroması kullanmamız” şeklinde konuştu.

SENTETİK YOK TAMAMEN DOĞAL

Kullanılan tüm malzemelerin doğal olduğunu söyleyen Özgüven, “Renkli olan Mevlâna şekeriler de yine aynı işlemlerden geçiyor. Örneğin 50 kiloluk bir şekerin 25ine sadece renklendirici ekleriz kalan 25 de aynı şekilde kalıyor. Kalıplardan bu şekilde geçirdiğimiz için yarısı renkli yarısı beyaz olarak kalıyor. Kullandığımız renklendiriciler de tamamen doğaldır. Çocuklar için zararlı olarak bulduğumuz sentetik renklendiriciler değil” dedi.

ŞEB-İ ARUS HAFTASINDA İLGİ BÜYÜK

Konya’ya Şeb-i Arus haftasında Mevlâna Şekerine ilginin fazla olduğunu söyleyen Murat Özgüven, “Şeb-i Arus döneminde özellikle Mevlâna türbesi tarafında bulunan şubemize olabildiğince 1-2 hafta önceden hazırlığımızı yapıyoruz. Şeb-i Arus döneminde yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yaptığımız için satışlarda baya artış oluyor. İlk defa gören bu lezzeti tadan turistler pahalı bir üründe olmadığı için memleketlerine giderken paket paket götürüyorlar” şeklinde konuştu.

Mevlâna şekeri yaparken derecesini iyi ayarlamak gerek diyen 28 yıllık şeker ustası Bekir Altınpınar, “Kazana 45 kilo şeker aldıktan sonra üzerine 10 litre su ekleyip karıştırıyoruz. Ocağa alındıktan sonra 140 derece sıcaklığa geldikten sonra limon tuzu mayasını veriyoruz. Bu sıcaklık yaz aylarında 140-145 dereceler arasında değişirken kış aylarında 138 ile 140 dereceleri arasında değişiyor. Daha sonrasında sergi dediğimiz alana döküyoruz, orada bir süre soğumasını bekledikten sonra ağartma makinesine alıyoruz. Ağartma makinesinde ağardıktan sonra renkli ise boyasını ve esasını ekliyoruz. Bu işlemlerden sonra kalıplara çekip 1 gün dinlendiriyoruz” diye açıkladı. -Buse Aşcı