Konya'nın Bu İlçesine Kadın Eli Değdi! İlçenin Adı Değişti...

Konya'nın Bu İlçesine Kadın Eli Değdi! İlçenin Adı Değişti...
Konya’nın Kadınhanı adı ile bilinen 31 bin 817 nüfuslu ilçesinin eski adı Saideli olarak biliniyordu. Peki, Saideli İlçesinin adının ‘Kadınhanı’ olmasına sebep olan kadın kimdir? İşte o isim…

Konya’nın doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Kadınhanı ilçesi tarihi ile de dikkat çekiyor. Yıllarca Saideli olarak adlandırılan ilçenin adının değişmesine sebep olan Raziye Devlet Hatun’un ise kim olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Raziye Devlet Hatun kimdir? Raziye Devlet Hatun’un Konya ile ilişkisi nedir? İşte detaylar…

Eskiden Kadınhanı’nın adı Saideli idi ve savaşta üstün başarılar gösteren Said ismindeki bir beye arpalık olarak verildiği için bu adı aldığı biliniyor.

Turgutoğlu Hasan Bey Oğlu Ömer Bey Saideli’nin emiri(Valisi) olarak geçmekte, H.827 yılında yazdırdığı vakfiyesinde Saideli Vilayeti olarak zikrediliyordu.

Anadolu Selçukluları Dönemi’nde Raziye Devlet Hatun tarafından bu önemli ipek yolu üzerindeki Saideli yakınlarına bir kervansaray yaptırdı.

1928 yılında ise İsmi Raziye Hatun'un yaptırmış olduğu taş handan dolayı "Kadınhanı" olarak değiştiriliyor.

RAZİYE DEVLET HATUN KİMDİR?

Raziye Hatun Anadolu Selçukluları döneminde XIII. asırda Konya’da yaşamış bir sultan hanımdır. Danişmendoğullarından Yağıbasan Oğlu Sinanüddin Yusuf’un Oğlu Muzafferüddin Mahmut Bey’in kızıdır. Muhtemelen I.İzzeddin Keykavus’un hanımıdır. Bedreddin Bremoni’nin de kız kardeşidir. Biremoni Malatya Sancağına bağlı Kahta kazasının bir köyüdür. Bu köy Danişmendoğulları zamanında başşehir idi. Raziye Devlet Hatun ve babasının da bu Biremoni ailesinden geldiğini birçok vesikada görmekteyiz.

Selçuklular döneminde Kervansaray olgusu oldukça yaygın olup, Raziye Hatun H.620(1223) yılında Saideli Seyrekviran’da kışlık bir kervansaray yaptırmıştır. Bu kervansarayın kitabesinde; “Allah’ım, H.620 yılında bu hanı yaptıran sahibesi olan Mahmut kızı Raziye Hatun’a rahmet eyle.” yazılıdır.

KADINHANI’NA NASIL GİDİLİR?

Kadınhanı ilçesi, Konya'nın batısında Konya-Afyon karayolu üzerindedir. İlçenin doğusunda Sarayönü ilçesi, güneyinde Selçuklu ve Derbent, batısında Ilgın ve Yunak ilçeleri kuzeyinde ise Yunak ilçesi bulunmaktadır. İlçenin güneyi dağlık (Sultandağları), kuzeyi ovalıktır. Konya'ya yaklaşık 50 km mesafededir.

https://www.google.com/maps/place/KADINHANI/data=!4m2!3m1!1s0x14d05b0eaefb3ddf:0xbd62d0a813a19b2e?sa=X&ved=2ahUKEwjo4ZbYjcGCAxVvZ_EDHR2JAHUQ8gF6BAgMEAA

Kaynak:Konya'nın Sesi