Konya’nın 600 Yıllık Köyü İslamı Yaymak İçin mi Kuruldu? İşte Hikayesi

Konya’nın 600 Yıllık Köyü İslamı Yaymak İçin mi Kuruldu? İşte Hikayesi
 İnternet Editörü
Konya’nın birçok köyü hikayesiyle ve tarihte o köyde yaşamış zatlarıyla insanları şaşırtmaya devam ediyor.

Tarihte Anadolu’da bulunan birçok köyün İslamiyet’in yayılması amacıyla kurulduğu biliniyor. Bu köylerden bir tanesi de Konya’nın Evliyatekke Köyü… Sizler için Konya’nın Sesi Gazetesi Köşe yazarı Ayşe Özel Evliyetekke Köyü’ne giderek hikayesini araştırdı. İşte detaylar…

Meram’a bağlı olan Evliyatekke Köyü adını Kutbul Akdab Muhammed Arif Hazretleri’nden alıyor.

ANADOLU ERENLERİ KÖYLERE YERLEŞMİŞ

Evliyetekke, Konya merkeze 55 kilometre uzaklıkta. Kuruluş tarihi net olarak bilinmese de dilden dile aktarılan rivayetlere göre 600 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Evliyatekke Köyü’nün kuruluş amacının tamamen İslamiyet’i yaymak olduğu da biliniyor.

Köyün kurucusu olan Kutbul Akdab Muhammed Arif, Anadolu Erenleri olarak bilinen Hoca Ahmet Yesevi’nin dervişlerinden birisi. Hoca Ahmet Yesevi, dervişlerini İslam’ı anlatmak için Horasan, İran, Afganistan, Pakistan ve Horasan üzerinden Anadolu’ya gönderiyordu.

RUM KÖYLERİNDE MÜSLÜMANLIĞI YAYMIŞLAR

O dönemde şimdiki Konya’nın köyleri olan Gilisira, Givrat, Detse, Botsa gibi köyler Rum köyleriydi. Bunların yakınlarına kurulan, Evliyatekke, İlyasbabatekke, Çukurçimen Tekke, Yatağan, Seydişehir gibi yerler ise Anadolu Erenleri tarafından kurulan ve Rum köylerinde Müslümanlığı yayma gayesi güden yerlerdi.

İşte Muhammed Arif de bu amaçla gelerek Evliyatekke’yi kurdu. Şu an köyün içerisinde halen türbesi de olan Muhammed Arif’in en üst mertebedeki velilerden olduğu köy halkı tarafından söyleniyor.

Türbesinde ise halen bir tadilat mevcut.

AKADEMİSYENLERİN ARAŞTIRDIĞI ŞİFALI SU DA BULUNUYOR

Ayrıca köyü ziyaret etmek isteyenler için bir de köy içerisinde kükürtlü su kaynağı bulunuyor.

Bu suyun cilt hastalıklarına iyi geldiği, banyo ve içmece olarak değerlendirildiği de köylüler tarafından ifade edildi. Suyun üniversiteler tarafından araştırıldığını de belirten vatandaşlar, Konyalıları davet etti.

Kaynak:Konya'nın Sesi