Konyalıların Vazgeçilmez Lezzetleri Nelerdir? En Güzel Yemek Nerede Yenir? İşte Konya Yemekleri Hakkında Her Şey…

Konyalıların Vazgeçilmez Lezzetleri Nelerdir?  En Güzel Yemek Nerede Yenir? İşte Konya Yemekleri Hakkında Her Şey…
Konyalıların bayramda seyranda sabah ve akşam fark etmeksizin tükettikleri o muhteşem yemeklerin sırrı yerli ve yabancı turistler tarafından merak ediliyor. Konya’nın yemek kültürünün diğer şehirlere göre farklı olduğunu dile getiren turistler bu yemek...

Konyalıların bayramda seyranda sabah ve akşam fark etmeksizin tükettikleri o muhteşem yemeklerin sırrı yerli ve yabancı turistler tarafından merak ediliyor. Konya’nın yemek kültürünün diğer şehirlere göre farklı olduğunu dile getiren turistler bu yemeklerin yapım aşamalarını ve nerede yenilmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Bizde sizler için Konya’nın enfes lezzetlerini haberimizde derledik…

1-BAMYA ÇORBASI

Konya düğün ve davet yemeklerinin tatlıdan etliye geçiş çorbası.

Amasya ve Tokat yöresinin çiçek bamyalarından pişirilen bamya çorbası, Konya düğün ve davet yemeklerinin vazgeçilmezlerindendir. Zira Konya’da düğün ve davet yemekleri menüsünde hamurlu ve sütlü/safranlı olmak üzere iki tür tatlı bulunur. Bu iki tür tatlı, yemekleri iki safhaya ayırır. Bamya çorbası Konya düğün ve davet yemeklerinin ikinci safhasının açılış yemeğidir.

2-ARABAŞI

Kış gecesi oturmalarının geleneksel çorbası.

Arabaşı, kendine özgü deyimleri ve eğlenceleriyle Konya kültürünün, isminde bütünleşen çorba ve özel hamuruyla Konya mutfağının önemli bir ögesidir. Geniş Konya coğrafyasında yer yer “aralama aşı”, “ara aşı”, “erbain aşı” diye anılsa da yaygın adı “arabaşı”; tam adı da “ara başının çorbası”dır.

Sıra âdeti bir Ahi geleneğidir. Toplumun ağırlıklı olarak tarımla iştigal ettiği eski zamanlarda, işin gücün hafiflediği kış mevsiminin uzun gecelerini hoşça değerlendirmek üzere bazen bir esnaf şubesi, bazen bir akran kümesi gece oturması âdetini geliştirmişlerdir. “Sıra” kelimesi, Anadolu’nun Türkmen kültürünü koruyan birçok yöresinde hâlâ kendi anlamında kullanılmakta ve sıralar sürmektedir.

Zamanla Konya’nın bazı yörelerinde “sıra”, “ara”ya; “sıra oturmaları” da “ara oturmaları”na dönüşmüştür.

3-EKMEK SALMASI

Kurban Bayramlarına özel kavurma.

4-ERİŞTE

Bir tür mahallî makarna.

Erişte, kış mevsimiyle ramazan aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yemeğe de adını veren erişte bu mevsimler öncesi imece usulüyle hazırlanır.

5-ETLİ EKMEK

(Etli/Kıymalı Pide) Ev dışında yapılan mahallî bir börek türü.

Etli ekmek, ilk defa Konya’da üretilmiş, ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya’da yapılanıdır. Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır (Son yıllarda yaygınlaşan uzun, ensiz ve ince etli pideler, Konya’nın geleneksel etli ekmeği değildir). Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır. Konya etlerinin lezzetli olması sebebiyle içine fazla baharat konulmaz. Etli ekmek, Konya halkının vazgeçemediği aynı zamanda misafirlerini ağırlarken yaptırdığı özel bir yemektir. Etli ekmeğin pişmesi de ayrı bir ustalık ister. Taş (gara) fırında meşe dalları kullanılır. Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır.

Kaynak:Konya'nın Sesi