Konyalıların En Bilindik Adresi Hikâyesiyle Şaşırtıyor!
Konya’da adres tarif ederken sıkça kullanılan "Araboğlu Makası" şimdilerde bilinirliğini yitiriyor. Eski Konyalıların Araboğlu Makası olarak bildiği ama yeni neslin Dershaneler Sokağı olarak tarif ettiği bu yerin hikâyesi de ismi kadar merak ediliyor. Araboğlu Makası, Mimar Muzaffer Caddesi'ni tarif etmek için kullanılıyor.
PEKİ, ARABOĞLU MAKASI'NIN HİKÂYESİ NE?
Konya atlı tramvayı meşrutiyetten sonra, merhum Muhlis Korner'in ilk belediye başkanlığı zamanında, 1917 yılında Selanik'ten sökülerek Konya'ya getiriliyor. Atlı tramvayın güzergâhı Atatürk Anıtı’ndan sonra şehir içine iki kol halinde uzanıyor. Anıtta çift makasla başlayan kolun biri bugünkü duruma göre Konya Gazi Lisesi'nin önünden geçiyor, daha sonra Atatürk Müzesi'ni takiben Park Sineması ile eski Ordu Evi binası arasındaki bu yerde ikinci bir makas bulunuyor. Bölgenin ismini cadde üzerindeki zamanın buğday tüccarlarından Gayrimüslim Araboğlunun evinden aldığı söyleniyor. Tam konağın olduğu yerde eskiden bulunan atlı tramvayın ray makası olduğu kaynaklarda yer alıyor. Atlı tramvay, Arapoğlu Kosti’nin evi önünde makas değiştirdiği için bölge Araboğlu Makası olarak anılıyor.
Mübadeleden önce Araboğlu Makası ve Sırçalı Medrese Caddesi üzeri Konya'da zengin Rumların ikamet ettiği yerler olarak biliniyor. Mübadeleden sonra buradaki meskenler hazineye intikal ediliyor. Daha sonra evler Selanik'ten gelen varlıklı göçmenlere veriliyor zamanla birçoğu el değiştirerek başka şahısların mülkiyetine geçiyor. Şimdilerde ise internet kafe olarak kullanılıyor. Tarihi köşk halen koruma altında muhafaza ediliyor.
-Büşra KÖSE