Konyalılar Müjde! Balıklar artık ayağınıza gelecek!

Konyalılar Müjde! Balıklar artık ayağınıza gelecek!
 Muhabir
Kış ayların gelmesi ile balıklar sofralarda yerini almaya başladı. Konyalıların balık almak için tercih ettiği balık halinde yeni bir uygulama başladı. İşte o uygulama ve detaylar…

Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan balıklar mutfak kültürümüzün vazgeçilmez besinlerinden başında geliyor. Birçok çeşidi ile sofralarımıza lezzet katan Omega3 kaynağı namı diğer derya kuzularının faydaları saymakla bitmiyor. Konyalıların taze balık için ilk tercih ettiği yer olan balık halinde Konyalıların oldukça hoşuna gidecek yeni bir uygulamaya başladı. Konya’da 15 yıldır balıkçılık yapan Ali Çalıkuşu ilgi çeken yeni uygulamayı Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıkladı.

Uygulamanın henüz çok bilinmediğini belirten Ali Çalıkuşu, “Balık halinde moto kuryeler ikindin 4 ile 6 arasında balık haline 7 km uzaklıktaki yerlere 50 TL karşılığında evlere servis yapıyor. Herhangi bir balıkçıdan sipariş edip evime gönder diyorsunuz balıkçı kuryelere veriyor kuryelerde evlere getiriyor. 7 km uzaklıktaki her yere yarım kilo hamsi olsa bile götürülüyor. 7 km üzerine de uzaklığa göre fiyat belirleniyor ona göre gönderim yapılıyor” şeklinde konuştu.

KASIM AYI BALIK AYI

Her balığın en lezzetli olduğu bir döneminin olduğunu açıklayan Çalıkuşu, “Her balık tabi ki her dönem yenilebilir ama bu zamanlarda yenilebilecek balıklar palamut, uskumru, somon, deniz levreği, deniz çipurası, Karadeniz istavriti ve olmazsa olmaz hamsidir. Fiyatları da gıda piyasasına göre oldukça uygun hamsi 80 TL, palamut 100 TL, çipura-levrek 160 TL, istavrit 100 TL, somon 150 TL” dedi.

ET ALAMAYAN BALIK ALIYOR

Et fiyatlarının artmasının balık satışlarını olumlu etkilediğini söyleyen Ali Çalıkuşu, “Vatandaşlar etin kilosu arttığı için balığa yöneldi. Etin kilosu 300-350 lira olmuş o paraya iki kilo balık alıp 8- 9 kişi karnını doyuruyor. Uzmanlar gelecek sezon balık olmayacak şekilde açıklamalarda bulundular ama uzmanların açıklamasına bir şey söylemek için daha çok erken şu an balık sezonu ve tezgahlarda olmayan bir balık yok” diye açıkladı.

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR

Bayat balıkların can kayıplarına bile yol açabileceğini söyleyen Çalıkuşu, “Balık alınırken en önemli şey taze balık almaktır. Gözünden ve balık derisinden anlaşılır. Gözü cam gibi derisi de sert olmalı. Üzerine bastığımız zaman içine çökmemesi gerekir ama bu durum her balık için geçerli değil. Örneğin mezgit balığının eti yumuşak olur. Vatandaşlar bunu bilmediği için taze değil diye düşünüyorlar. Mezgit yeni doğan çocuk gibidir. Nazik bir balıktır” dedi.

-Buse Aşcı

Kaynak:Konya'nın Sesi