Konyalılar lezzetine doyamıyor! Giden bir daha gidiyor!

Konyalılar lezzetine doyamıyor! Giden bir daha gidiyor!
 Muhabir
Son zamanlarda popülaritesi artan dondurmalı helvalar herkes tarafından yoğun ilgi görmeye başladı. Peki bu helvanın diğerlerinden farkı ne? İşte detaylar…

Türk mutfağının en eski tatlarından biri olan helva Türk kültüründe doğumlarda, askere giderken, hac dönüşünde, okula başlayan çocuklar için, yeni bir eve sahip olunca kısaca cenazeler dahil her etkinlikte vazgeçilmez bir lezzettir. Helvayı başka bir boyuta taşıyan Helvacı Yakup Efendi hem yurt içinde hem yurt dışında birçok mağaza ile bu lezzeti herkese sevdirdi. Konya M1 AVM’de 2 yıldır hizmet veren 1887 Helvacı Yakup Efendi’nin bayi sahibi Seyfullah Yapıcı Bursa usulü dondurmalı helvanın tüm bilinmeyenlerini Konya’nın Sesi Gazetesine anlattı.

Konya helvası ile dondurmalı helvanın arasında fark olduğunu açıklayan Seyfullah Yapıcı,” Bursa usulü irmik helvası yani Konya düğünlerindeki gibi tane tane değil daha akışkan, yağlı bir lezzet. Türkiye genelinde 100’e yakın şubemiz var. Aynı zamanda yurtdışında da hizmet veriyoruz. Helvalar Bursa’dan günlük taze şekilde şubemize geliyor. Helvaları ısıtarak, dondurma ile servis ediyoruz. Servis edilmeden önce 3’te 1 oranında kabın altına dondurmayı koyuyoruz daha sonra müşterimizin istediği helvayı üzerine koyuyoruz. Özellikle sade helvanın üzerine tahin ve fıstık çok rağbet görüyor” şeklinde konuştu.

Lokmacıların aksine daha kalıcı bir tat olacağını belirten Yapıcı, “Bir arada meşhur olan lokmacılar gibi helvalarda bir anda çok popüler oldu ama bizi lokmacılardan ayıran en önemli özelliğimiz daha geleneksel bir tat olması. O yüzden daha kalıcı bir sektör ve son 1-2 yılda parlamış olan bir sektör değil. Aşağı yukarı 10-15 yıldır aktif şekilde devam ediyor son 5 yıldır mağazalaşma yönünde daha aktif oldu” dedi.

Her damak tadına uygun helvanın bulunduğunu söyleyen Seyfullah Yapıcı, “Sade, çikolatalı, beyaz çikolatalı, Antep fıstıklı ve frambuazlı olarak 5 çeşit helvamız var. Bunları ayrı ayrı açıklamak gerekirse sade helvamız cevizli, tereyağlı ve genellikle sıcak oluyor. Çikolatalı beyaz çikolatalı ve Antep fıstıklı çeşitlerimiz sıcak sunum yapılmayabilir. Müşteri sıcak isterse sıcak sunma imkânımız da mevcut. Frambuazlı helvamız daha çok yazın tercih edilen fresh bir tat o yüzden sadece yazın servis ediliyor. Fiyatlarına gelecek olursa şu an ki ekonomi de fiyatlarımız gayet uygun sade helva küçük boy 50 TL, büyük boy 75 TL, beyaz çikolatalı küçük boy 60 TL, büyük boy 85 TL, çikolata küçük boy 60 TL, büyük boy 85 TL, Antep fıstıklı küçük boy 75 TL, büyük boy 110 TL, küçük boylar bir kişiye yetecek boyutlarda, büyük boy ise iki kişiye yeter” şeklinde konuştu.

Bursa usulü helvanın çok ilgi gördüğünü açıklayan Seyfullah Yapıcı, “En çok satılan çeşitleri sade ve Antep fıstıklı çeşitlerimiz. Sade helvamız sıcak olması ve daha geleneksel olması sebebiyle en çok satılan çeşitlerimiz arasında, Antep fıstıklı ise ortam sıcaklığında servis ediliyor ve %100 gerçek Antep fıstığından üretiliyor yerken baklava yemişçesine tat verdiği için en çok tercih edilen bir diğer çeşidimiz Antep fıstıklı helva. Konyalılar bu tadı çok seviyorlar ama Konya usulü irmik helvası ile karıştırılıyor. Onun haricinde Konyalıların ilgisi çok güzel. 2 yıldır buranın işletmeciliğini yapıyoruz. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bir kez yiyen mutlaka bir kez daha geliyor. Konya irmik helvasından oldukça farklı denemeyen bu tadı bilemez çünkü bizi diğer helvacılardan ayıran en önemli faktör lezzetimiz. Helvamızın yağ ve şeker oranı daha orantılı içindeki tereyağı ve bal doğal olarak kullanılıyor” dedi.

-Buse Aşcı