Konyalılar İkiye Ayrılıyor: Dağlı Mısınız Ovalı Mı?

Konyalılar İkiye Ayrılıyor: Dağlı Mısınız Ovalı Mı?
 Muhabir
Konya’da dağlı kime denir ovalı kime denir merak ediliyor. Dağlı mısınız ovalı mı nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

Konya’da coğrafi konum şartlarına göre gelişen dağlı ve ovalı kavramı Konyalılar tarafından sıklıkla kullanılıyor. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre dağlı, dağlık bölge halkından olan kimselere söylenen bir sıfatken ovalı ise ovada yaşayan kişi olarak tanımlanıyor. Konya’nın Dağlısı ya da Ovalısı olmak coğrafya şartlarıyla ilişkilendiriliyor. Konya’nın dağ köylerinde yaşayanlar için “Dağlı” kelimesi kullanılırken ova köylerinde yaşayanlara “Ovalı” deniliyor. Dağlık coğrafyadaki kültür ile ovada gelişen kültür farkı burada ortaya çıkıyor.

e15la9xvv0mew2frgq1w3g.webp

DAĞLI KİMDİR, OVALI KİMDİR?

Konya’da dağlı denilen kesimin kendisine has özellikleri olduğuna inanılıyor. Dağlı kimse çetin ve dayanıklı olmasıyla biliniyor. Bu kavram dağ köylerinde yaşayan kimseleri tanımlamak için geniş bir topluma hitap ederken tercih ediliyor. Örneğin ‘Bozkır’ın suyu sert, insanı mert olur’ söylemi sıklıkla kullanılıyor.

Ovalı olarak isimlendirilen kimseler ise geniş düzlüklerde yetişmiş, toprağı bol köylerde eken biçen ve üreten kesimi nitelendiriyor. Ovada yaşayan nüfusun geneli tarla ve hayvancılıkla uğraşmasıyla tanınıyor. Konya tabiriyle ovalılar gubuz olarak biliniyor.

-Büşra GÜLTAŞ