Konyalı İsim Ciddi Uyarılarda Bulundu! Aşırı Sıcaklar Gıdalarıda Etkiledi!

Konyalı İsim Ciddi Uyarılarda Bulundu! Aşırı Sıcaklar Gıdalarıda Etkiledi!
Tüm Türkiye'yi ve Konya’yı etkisi altına alan sıcaklıklar rekor seviyelere çıktı. Konyalılar havaların normale dönmesini ve serinlemesini beklerken günden güne uyarılar artmaya başladı.

Tüm Türkiye'yi ve Konya’yı etkisi altına alan sıcaklıklar rekor seviyelere çıktı. Konyalılar havaların normale dönmesini ve serinlemesini beklerken günden güne uyarılar artmaya başladı. Bu uyarıların üzerine birde Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, Konyalıları sıcaklık sebebi ile gerçekleştirilen gıda israfı hakkında uyardı.

Son günlerde Konya’da tarihin en sıcak günlerini yaşanıyor. 40 derecelere ulaşan ve 50 derece hissedilen sıcaklar insan sağlığına olduğu kadar hatırı sayılı paralar ödenerek alınan gıdalar için de tehlike oluşturuyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, her yıl yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıda tüketicilere henüz ulaşmadan kaybediliyor. Dünya genelinde çöpe giden ve israf olan gıda miktarı yıllık 1,3 milyar ton. Türkiye’de ise yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor.

’26 MİLYON GIDA TÜRKİYE’DE İSRAF EDİLİYOR’

Dünya ve Türkiye genelinde yılda ne kadar gıda israfı yaşandığını dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, her yıl yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıda tüketicilere henüz ulaşmadan kaybediliyor. Dünya genelinde çöpe giden ve israf olan gıda miktarı yıllık 1,3 milyar ton. Bu miktar tüm Sahra Altı Afrika bölgesinde üretilen yiyecek miktarına denk. Dünyada her gün 9 kişiden biri aç uyuyor ve 27.000’den fazla insan açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘GIDA İSRAFI EN ÇOK SOFRALARDA’

Atıkların sofrada mı yoksa tarlada mı israfa uğradığını açıklayan Başkan Hulusi Ada, “Bu atıkların yüzde 61’i evlerden, yüzde 26’sı restoranlardan ve yüzde 13’ü de perakende sektöründeki kullanımlardan oluşuyor. Avrupa Gıda Konseyi EUFIC’in 29 Eylül Dünya Gıda İsrafı Günü’ne dikkat çekmek amacıyla paylaştığı verilere göre; dünyada insanların tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Üreticilerin öncelikle yetiştirme ve hasat teknikleri konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor. Üreticiden tüketiciye kadar uzanan zincirin halkalarının ıslah edilmesi şarttır.

Tarımda kültürel işlemlerden yetiştirme tekniklerine, hastalık ve zararlılarla mücadeleye, hasada, depolama, paketleme ve pazara ulaştırmaya, tüketicinin bilinçli tüketimine kadar her aşamada israfı en aza indirecek uygulamalara öncelik verilmeli, yatırımlar buna göre yapılmalı, toplumlar buna göre örgütlenmelidir. Bu amaçla soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir.

Aslında gıda kaybı ve israfının önlenmesine yönelik çalışmaları gıda zincirindeki tüm paydaşlar için fayda sağlayacaktır. Bu kapsamda, tarımsal ürünleri işleyen fabrikaların kaliteli ürüne ulaşımının sağlanması ve perakende noktalarına erişmede kullanılan nakliye koşullarının iyileştirilmesi gibi çözümler gıda kayıplarının azaltılmasını sağlayabilir” açıklamalarında bulundu.

SICAK YAZ GÜNLERİNDE BESİNLER

NASIL MUHAFAZA EDİLECEK?

Sıcak yaz günlerinde besinlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Ada, “Dondurucuda gıda muhafazası tabi ki o gıdanın bozulmamasını sağladığından israfı önlemek için gıdanın bir muhafaza yöntemidir. Kurban Bayramı’nın üzerinden çok uzun süre geçmedi. Dolapta kalan etler kebap veya farklı yemek türleri için derin donduruculardan veya buzluklardan çıkarılıyor ve dışarıda bekletiliyor. İşte bu sıcaklarda en tehlikeli buz çözdürme işlemi budur. Etin dış kısmındaki buz çözüldükten sonra iç kısmına doğru çözülme devam ederken dış kısmı bozulmaya başlar. O yüzden dondurulmuş et ürünlerini sıcak ve açık ortamlarda çözdürmeyin. Tavuk ve balık en hızlı bozulan gıdalardır. En iyi yöntem derin dondurucudan veya buzluktan çıkarılan gıdanın buzdolabı içinde yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

TURŞU YAPMAK GIDA

İSRAFINI ÖNLÜYOR!

Turşu yapmanın sıcak yaz aylarında gıda israfının önüne geçeceğini ifade eden Ada, “Yiyecekleri korumayı öğrenmek yaz aylarında büyük değere sahiptir. Asitleme, kurutma, konserve, fermente etme, dondurma işlemleri gıdaların uzun süre dayanmasını sağlar ve israfı önler. Örneğin; fazla olgunlaşmış elmaları konserve yapıp elma püresine dönüştürebilir veya turşu yapabilirsiniz. Çünkü turşu ve konserve yapmak önemli bir gıda israfı önleyici yöntemdir” ifadelerini kullandı. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi