Konyalı firmadan gökyüzünün efendilerine minyatür!
1994 yılında plastik üretimi üzerine açtıkları fabrikayı sonrası 2013 yılında bir projeye dahil olarak Türk Yıldızları maketinin üretimine karar verdiklerini gazetemize anlatan Akbamodel Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Başaran, el işçiliğinin ve becerinin yüksek olduğu bu sektörde ürünlerine katma değer katarak büyüdüklerini söyledi.
Abdurrahman Başaran, Türk yıldızları ekibi kendi uçaklarının maketini yaptırmak istediklerini sonrası ekiple tanışıp üsse gittiklerini söyleyerek, “Üsse gidip uçuşları izledik. Bu bize inanılmaz bir istek doğurdu. Uçağın her bölgesini inceledik sonrası tersine mühendislik ile çizimini yaptık” dedi. Başaran, “2013’te Türk Yıldızları ile sektöre adımı attık ama sonrasında SOLOTÜRK ekibiyle tanıştık ve onlarda bizimle çalışmak istediler. SOLOTÜRK’ün uçağı F16 olduğu için yeni bir kalıp yapmamız gerekiyordu. Ekibimizle bunu da başardık. Maketlerimizi yaptık. Sonrasında ise birçok kurumdan talep almaya başladık” dedi.
ASELSAN VE HAVELSAN’A MÜHİMMAT MAKETLERİ YAPTIK
Başaran şöyle devam etti; “Geldiğimiz noktada Milli Muharip uçaklarımızı da yapmaya başladık. F16 gruplarının çeşitleri ve bazı belirgin değişkenlikler var. Bu süre zarfında Türk Hava Kuvvetleri’nin bünyesinde bulunan tüm uçaklarını yapmaya başladık. Bu arada Türkiye’de Savunma Sanayii gelişmeye başladı. Bu sefer bize talep artmaya başladı. Sadece uçak maketleri değil bu sefer yerli mühimmatlar çıktığı zaman Aselsan ve Havelsan gibi kurumlara onların maketleri yaptık.”
“PLASTİĞİ ORİJİNAL UÇAĞIN MİNYATÜRLEŞMİŞ HALİNE GETİRİYORUZ”
Maketin yapım aşamalarını anlatan Başaran, “Uçakların maketlerini yapıyoruz ama bunu yapana kadar meşakkatli bir serüven gerekiyor. Önce yapmış olduğumuz uçağın üç boyutlu çizimini yapıyoruz. Sonrası katı model dediğimiz aşamayı oluşturuyoruz, plastik enjeksiyon kalıplarını yani çelikten yapılan kalıpları yapmak için o çizimlerden faydalanıp çelik kalıpları üretiyoruz sonrası ise plastik enjeksiyon makinesine üretime geçiyoruz. Orijinal uçakta bulunan motifleri, renklerini, tonlamalarını birebir olacak şekilde işliyoruz. El işçiliği çok gerektiriyor. Plastiği resmen orijinal uçağın minyatürleşmiş haline getiriyoruz” dedi.
PAKİSTAN VE ÜRDÜN’E İHRACAT YAPIYOR
İhracatları hakkında bilgi veren Başaran, Pakistan ve Ürdün hava kuvvetleriyle çalıştıklarını belirterek, “Belçika, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri hava kuvvetlerine ürünlerimizi yolladık onlardan olumlu geri dönüş bekliyoruz” dedi. Başaran, “Hedefimiz dış pazarlara bu üretimimizi yayarak büyümek. Çünkü Türkiye’de bunu yapan tek firmayız. Hem ülkemize katma değer katmak istiyoruz hem de başarımızı herkes görsün istiyoruz. Olabildiğince festivallere katılıyoruz, gençlerle buluşuyoruz. Buradaki amacımızda gençlerin havacılığa karşı olan merakını gidererek bu mesleki alanda ilerlemelerini sağlamak” dedi.
Savunma Sanayii sektörü geliştikçe firmanın da geliştiğini bu sayede ürün gamına yenisini koyduklarını belirten Başaran, “Yeni yapılan Milli Muharebe uçağı, insansız hava araçları üzerine çalışmalara başladık, hatta KAAN’ın maketini yaptık. Yeni yapılan tüm hava araçlarının ardından direk bizden maket talebi ediliyor. Cessna 172 pilotların ilk Eğitim aldıkları uçakları 1/42 savaş uçaklarını ise 1/48 ölçekli tasarlıyoruz. Biz orijinal uçağın yanına birebir gidip tüm detayları inceleyip öyle çiziyoruz. Bu sektördeki ve merakı olan kişiler orijinalinde ne varsa makette aynısını görmek istiyor. Türkiye’nin en büyük Hava üssü Konya’da olması sebebiyetiyle bu bize büyük avantaj sağlıyor. Zorlandığımız zaman yanına gidip birebir çözüm üretebiliyoruz. Tek sorunumuz nitelikli elemanın olmaması” bilgisini verdi. •İbrahim Çiçekçi