Konyalı Çiftçiler Dikkat! İzin Almadan Üretim Sağlanamayacak!

Konyalı Çiftçiler Dikkat! İzin Almadan Üretim Sağlanamayacak!
 İnternet Editörü
Tarım ve Orman Bakanlığı yeni yönetmelik yayınladı. Buna göre, çiftçi artık izin almadan tarımsal üretim gerçekleştiremeyecek. Peki, Konya’daki çiftçileri nasıl bir süreç bekliyor? Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz...

Tarım ve Orman Bakanlığı yeni yönetmelik yayınladı. Buna göre, çiftçi artık izin almadan tarımsal üretim gerçekleştiremeyecek. Peki, Konya’daki çiftçileri nasıl bir süreç bekliyor? Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, merak edilen soruları Konya’nın Sesi’ne özel cevapladı.

Tarımda, çiftçiler için artık yeni bir dönem başlıyor. Eski Bakan Vahit Kirişçi'nin bakanlığı döneminde başlatılan çalışma 14 Eylül 2023 tarihinde pilot illerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan, 'Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuya ilişkin Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, açıklamalarda bulundu. Kırkgöz, “Çiftçilerimiz bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce il/ilçe müdürlüklerinden izin alınacak. Bu durum ise ürünlerdeki fiyat dengesini sağlayacak ve üreticinin ekonomisine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ İZİN ALMADAN ÜRETİM YAPAMAYACAK!

Çiftçi, yeni yönetmeliğe göre artık izin almadan tarımsal üretim gerçekleştiremeyeceğini ifade eden Başkan Burak Kırkgöz, “Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını kapsayan yönetmelikle, tarımda izin almadan üretim yapma dönemi pilot şehirlerde yürürlüğe girdi. Çiftçi, yeni yönetmeliğe göre artık izin almadan tarımsal üretim gerçekleştiremeyecek. Bu durumun çiftçilerimize olumlu yönde yansıyacağı sebepleri var. Bu sebeplerden bir tanesi ise üretim planlandığı takdirde çiftçinin satacağı ürünün planlamasını yapabilmememize neden oluyor. Geçtiğimiz yıl mısır ve ayçiçek fiyatları ciddi anlamda çiftçilerimizin beklentilerin altında kaldı. Bunların sebeplerinden biri ise planlamanın yapılmadan kimi üründe fazla üretim kimi üründe ise az üretimin olmasıydı. Ürünün çok ekilmesi fiyatın düşük olmasına sebep olurken tam tersi durumu da meydana getiriyor. Bu planlama ile bu dengesizliğin ortadan kaldırılması planlanıyor” şeklinde konuştu.

‘PLANSIZ TARIM ÇİFTÇİNİN

KAZANCINI ETKİLİYOR’

Çiftçilerin yeni yönetmeliğe göre izin almaları gerektiğinin altını çizen Burak Kırkgöz, “Çiftçilerimiz bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce il/ilçe müdürlüklerinden izin alınacak. Bu durum ise ürünlerdeki fiyat dengesini sağlayacak ve üreticinin ekonomisine katkı sağlayacak. Bakanlığımız bu çalışmada ürünlerin fiyatlarında istikrar kolaylıkla sağlayabilecektir. Kimi ürünler ciddi anlamda su tüketimi fazla oluyor. Konya bölgemizde de kullanımını azaltmak veya üretim alanlarını kısıtlama gibi birçok yol oluyor. Bizler bakanlığımız ile görüşerek desteklemenin önemli olacağını ifade ediyoruz. Çünkü mısır yerine buğday ekmek istenildiği zaman çiftçinin kazancında belli oranda düşüşler sağlanıyor” diye konuştu.

KONYALI ÇİFTÇİLERDE DURUM NE OLACAK?

Konya bölgesinde üretilen ürünler hakkında açıklamalarda bulunan Kırkgöz “Bakanlığımız su tüketimi fazla olan ürünlerde ürün alanlarının daraltılması ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu ürünlerin başında gelen ürün ise mısırdır. Bunu takip eden şeker pancarı ve ayçiçek gibi yeşil mahsul denilen ürünlerdir. Şeker pancarında ise kotalı üretim olduğu için bu üründe kısıtlamaya gidilemiyor. Konya bölgesinde bulunan şeker fabrikalarının belirli bir kotası var ve bu kota dahilinde üretim sağlanıyor. Burada saha dışındaki pancarları alan fabrikaların pancar alımlarını Konya bölgesinden tamamen durdurulabilir. Fakat şeker pancarında alanların daraltılması gibi bir durum söz konusu değildir. Çiftçimiz ise şöyle düşünebilir, mısırdan 10 birim para kazanıyor ve buğdaydan 7 birim kazanıyorsa bu aradaki üç birimlik fiyatın destek verilmesini talep ediyor. Bunun üzerine karar verilen ürünün üretimini sağlama taraftarı oluyor” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi