Konya’daki O Caminin Küçük Penceresine Bakmadan Geçmeyin!

Konya’daki O Caminin Küçük Penceresine Bakmadan Geçmeyin!
 Muhabir
Konya'nın Beyşehir ilçesindeki 725 yıllık Eşrefoğlu Camisi’nde yer alan türbeyi biliyor musunuz? Türbede kimlerin mezarı var? Kaç yılında yapıldı? İşte detaylar…

Anadolu'nun Orta Çağ'dan kalma beş camisinden biri olan Eşrefoğlu Camisi Beyşehir’in yapı taşları arasında yer alıyor. Eşrefoğlu Camisi’ni ziyarete gelen vatandaşlar genellikle caminin bitişiğinde yer alan ve türbeye açılan küçük pencereyi pek fark edemiyor. Eşrefoğlu Süleyman Bey, eşi ve oğluyla birlikte bu türbede yatıyor. Araştırmalar türbenin 1301 yılında yapıldığı bilgisine yer veriyor.

Camiye açılan bir pencere ile görülen türbenin içerisinde Eşrefoğlu Süleyman Bey ve ailesinin mezarı bulunuyor. Görselde görüldüğü üzere solundaki sandukada Seyfeddin Süleyman Bey’in Oğlu Mübarizüddin Mehmet Bey, ortadaki sandukada Seyfeddin Süleyman Bey’in Eşi, en başta da Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Bey’in sandukası yer alıyor. Türbenin alt katında asıl mezarların olduğu biliniyor.

Dışarıdan bakıldığında külah görünümüne sahip türbe içeriden bakıldığında sekizgen yapısıyla ziyaretçilerini karşılıyor. Türbe kubbesinde yer alan ve zamanla dökülen Beyşehir Gölü rengindeki turkuaz çiniler Konya Müzesi Müdürlüğü tarafından koruma altında tutuluyor. Türbe kubbesinin zaman içinde restorasyon işleminden geçirilmesiyle tarihi dokuyu yalnız Beyşehirli yaşlılar hatırlıyor.

Eşrefoğlu Camisi’ne adını veren ve Beyşehir’e günümüzde adını UNESCO Dünya Mirası Listesine yazdıran bu eseri kazandıran Eşrefoğlu Süleyman Bey ve ailesine, camiyi ziyarete gelen vatandaşlar dua etmeden geçmiyor.

-Büşra GÜLTAŞ