Konya’daki çarşının mimarisi baş döndürüyor

Konya’daki çarşının mimarisi baş döndürüyor
 Muhabir
Konya’da yıllara meydan okuyan ve kitapseverlerin uğrak noktası olan Rampalı Çarşı, mimarisiyle de dikkat çekiyor. Çarşı esnafı eski yoğunluğun olmadığını ve internet satışlarına yenik düştüklerini belirtiyor. İşte detaylar…

Konya’da sahafları, müzik mağazaları, kitapçıları, çizgi romancıları ve hediyelik eşyacıları ile uğrak noktalardan biri olan Rampalı Çarşı, farklı mimarisi ile de dikkat çekiyor. Özellikle şehre yeni gelen öğrencilerin içinde kaybolduğu 5 katlı çarşıda, katlar arasındaki geçiş sarmal şeklinde rampalı yol ile sağlanıyor. Rampalı Çarşı’nın kitapseverler için bir veli nimet olduğunu söyleyen Çarşı esnaflarından Hasan Yıldırım, “Çarşımız uzun yıllardır Konya’ya hizmet veriyor. Burası bir tarih diyebilirim. Şehrin sembollerinden bir tanesi. Gencinden yaşlısına bizim müşterilerimiz bütün bir Konya. Şehre gelen bütün öğrencilerin içerisinde şaşırarak gezdikleri bir mekan. Ama eskisi gibi yoğunluk elbette ki söz konusu değil” dedi.

BURASI BİR KİTAP CENNETİ

“Burası bir kitap cenneti” diyen Yıldırım, “Aslında sadece kitap demekte yanlış olur. Buraya gelen bir kişi müzik anlamında istediğini bulabilir. Kırtasiye olarak ihtiyacını giderebilir. Ya da eski kitap düşkünleri sahafları ziyaret edebilir. Öyle ki bazı müdavimlerimiz haftalık bu çarşıya sadece gezmek için bile geliyor. Çünkü burasının farklı bir ambiyansı var. Kitap alana almayana çay ikram edilir. Muhabbet edilir. Bir ticarethane gibi değil de bu açıdan düşünmek lazım. Bu çarşının duyguları var” ifadelerini kullandı.

KİTABA DOKUNARAK KİTAPÇIDAN ALIN!

İnternet ortamındaki satışların çarşıyı çok etkilediğini belirten Yıldırım, “Eskiden insanlar kitaba dokunarak almayı seviyorlardı. Ama şimdi internet ortamında ucuz olanı alıyorlar. İnternetten satış yapan firmaların yüzde 90’ının tabi bir gider durumu söz konusu değil. O yüzden bizlerden daha makul fiyatlara satışlarını yapabiliyorlar. Ya da internet üzerinden satış yapan firmalar genelde büyük firmalar oluyor. Mesela biz burada iş yerimizde 9 kişi çalışıyoruz. Yani 9 farklı aile buradan ekmek yiyor. Buradaki diğer dükkanlar için de aynı durum söz konusu. O yüzden biz diyoruz ki, ‘Kitabı bizden almanız şart değil ama kitapçıdan alın.’ Şehrin esnafına katkıda bulunulmalı” diye konuştu. •Büşra Gültaş