Konya’daki Bu Hamamın Hikayesi Duyanları Şaşırtıyor!
15. yy.’da Karamanoğlu 2. İbrahim Bey zamanında yapılan hamam 1754 yılında onarılmıştır. Konya’da Şerafeddin Camii ile Şems-i Tebrizi arasında bulunmaktadır. Çifte hamam planlı olarak tasarlanmış ve kesme taş – moloz taş kullanılarak yapılmıştır. Geçen sürede hamamın kubbeleri yıkılmış ve ahşap kubbeler yapılarak yenilenmiştir. Kadınlar bölümünde yer alan yaprak fıskiyeli havuz ve erkekler bölümünde yer alan 3m çapındaki beyaz – mor mermerden yapılan havuz hamamın en önemli bölümleri olarak nitelendirilmektedir.
Hamamın isminin eskilere dayandığını söyleyen Tarihi Mahkeme Hamamı işletmecisi Kadriye Türker, “Eskiden kadılar ifadesini alacağı kişileri önce hamama gönderir sonra ifadesini alırdı. Hamamın adı da buradan geliyor. Tarihi Mahkeme Hamamını kadınlar bölümü 09.00-18.00 saatleri arasında hizmete açık” diye açıkladı.
3 ÇEŞİT MASAJ İMKANI BULUNUYOR
Hamamda masaj imkanının da olduğunu söyleyen Tarihi Mahkeme Hamamı işletmecisi Kadriye Türker, “Göbek taşı, sauna, kese ve masaj imkanlarımız var. 3 çeşit masajımız var bunlar; yağ masajı, kahve masajı ve köpük masajı şeklinde. Köpük masajında Masaj yaptıran kişinin tüm vücudu saf ve doğal sabun köpüğü ile kaplanır. Tüm vücudu saran köpükler, cildinizi ipeksi bir yumuşaklığa kavuşturur. Kahve masajında da selülitlerden kurtulmada en etkili yöntemlerden biridir. Kan ve lenf dolaşımını hareketlendiren kahve masajı, dokulara giden taze oksijen miktarını arttırır. Kahvenin canlandırıcı etkisinden yararlanılarak gelen müşterilerimize fayda sağlamaya çalışıyoruz. Yağ masajında ise özellikle ağrı olan bölgeye kantaron yağı, zeytin yağı ve ağrı kesici yağlar ile masaj yapıyoruz” şeklinde konuştu.
HAMAMIN FİYATI GAYET UYGUN
Uygun miktara eğlenceli vakit geçirme imkanlarından birinin de hamam olduğunu söyleyen Kadirye Türker, “Gelin hamamlarımız oluyor. Kalabalık bir grup geldiğinde hamamı onlara özel kapatabiliyoruz, çok kalabalık bir ekip olmadığında hamamı diğer müşterilerle ortak bir şekilde de kullanabiliyorlar. Göbek taşını ve meydan dediğimiz alanı süsleyerek eğlenceli vakit geçiriyorlar. Getirdikleri yemekleri de yiyebiliyorlar. Fiyatlarımız gayet uygun, giriş ücreti 150 TL, kese ücreti 75 TL, masaj 75 TL, kahve ve yağ masajında ise fiyatlar değişiyor onların fiyatları 120 TL. Peştamal, havlu, terlik, şampuan gibi ürünleri yanında olmayan müşterilere buradan temin ediyoruz. Havlu, terlik ve peştamale bir ücret almıyoruz, şampuan ve sabuna ücret alıyoruz onlarda 10 TL gibi cüzi bir miktar” dedi.
SU KÖMÜR İLE ISINIYOR
Diğer hamamların aksine suyu kendilerinin ısıttığını belirten Kadriye Türker, “Buradaki hamam doğal kaynak suyu değil, su kömür ile ısınıyor. Erkekler tarafında büyük kazan var orada yakıyorlar. Sıcaklığı müşterilerim için gayet uygun. Şimdiye kadar gelen herkes tekrardan geldi” diye konuştu.
YABANCİ TURİSTTEN İLGİ ÇOK BÜYÜK
Tarihi Mahkeme Hamamı’nın geçmişi yansıttığı için yabancılardan ilginin büyük olduğunu açıklayan Kadriye Türker, “Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisi gayet güzel. En iyi müşterilerimiz yabancı turistler diyebilirim. Gelen müşteriler otel hamamlarından daha çok burayı tercih ediyorlar. Tarihi bir hamam olduğu için burada suyun, atmosferin daha farklı olduğunu söylüyorlar. Özellikle Şeb-i Arus döneminde Konya’ya resmen turist akımı oluyor bu dönemde turistlerin ilgisi bizi baya mutlu ediyor. Biz de turistlerimiz için elimizden geleni yapıyoruz. Toplamda 16 tane oda var. Odalarda gelen müşterilerimiz üstlerini değiştirip orada bulunan dolaplara kıyafetlerini koyuyorlar. Her odanın ayrı anahtarı var, eşyalarını odalara koyduktan sonra anahtarlarını yanına alıp hamama geçiyorlar” dedi. -Buse Aşcı